»

Osnove pomnilnika

Corsair Micro - Vas zanima kako deluje pomnilnik? Če vas, potem si le poglejte predstavitev na spletni strani Corsair Micro, kjer vam zelo nazorno prikažejo tako zgradbo in delovanje pomnilnika, kot tudi vlogo pomnilnika v celotnem sistemu. Predstavitev vsebuje 35 poglavij, v katerih vam glas prijazne gospe s pomočjo animacije razloži vse o Corsair pomnilnikih in osnovnem delovanju pomnilnika na sploh. Priporočam vam, da čimprej odklikate na to učno uro.

8 komentarjev

Thoroughbred iz 1.53 na 1.90 GHz

VR - Zone - Heh, procesorja še ni na trgu, pa ga že navijajo [:D]. Odklikajte na to stran ter si oglejte prvi vtis nove AMDjeve 0.13 mikronske zverine. Procesor je preizkusil na Iwill XP333-R ter EPoX 8K3A+ ter ugotovil, da plošči s prepoznavo procesorja ter dovodom pravilne voltaže nimata težav. Procesor je tudi navil ter z zračnim hlajenjem dosegel vrtoglavih 1.90 GHz. Se že veselite?

0 komentarjev

EPoX, mede mede?

HardOCP - HardOCPjevci so na svoji prvi strani objavili dokaj zanimivo obrazložitev EPoXa glede zamenjave imena osnovne plošče: Osnovna plošča 8K3A2 je od tega trenutka naprej znana kot 8K5A2, saj bo novoizdana plošča na svojem vezju imela vgrajen USB 2.0 kontroler. Poglejte, EPoX je že od vedno imel svojo posebno taktiko pri imenih. Recimo - EPoX BX7 ter BX7+ sta se razlikovali po tem, da je "plusek" imel vgrajen ATA RAID kontroler, medtem ko je razlika med 8KHA in 8KHA+ v tem, da prva temelji na KT266, druga pa na KT266A northbridgeu. Pri 8K3A ter 8K3A+ se zgodba prenese nazaj na razlikovanje med RAID kontrolerjem. Okej, EPoX, vso spoštovanje do tvojih nadmočnih plošč, ampak a ne bi bilo prav lepo, če bi se kakšna od tvojih plošč imenovala preprosto "EPoX KT266A USB 2.0"? Bilo bi bolj logično ter manj zavajajoče... Sergio se že sprašuje, kakšno ime bodo namalali KT400 plošči...

0 komentarjev

EPoX 8K3A+

Hardware Unlimited - EPoX je naredil osnovno ploščo, s katero bo zaoral v svet PC2700 pomnilniških modulov. EPoX 8K3A+, ki temelji na VIInem čipovju KT333, je osnovna plošča, ki bo še priljubljena, vsaj sodeč po testu na Hardware Pub. Plošča ima 6 PCI rež, manjek ISA reže, ATA133 kontroler za diske ter dvokanalni RAID vmesnik, tudi ta s podporo ATA133. Debug Display ostaja - prihaja pa uradna podpora delovanja pomnilnika na 166 MHz, medtem ko se procesor poti na deklariranih 133 MHz. Plošča, ki podpira PC2700 module, sicer že dolgo obstaja - sicer je to Iwillova XP333, ki bazira na ALi Magik1 čipovju. Boj bo še trd :D. Še opozorilo - zaradi očitne preobremenjenosti strani se bo test nalagal nenormalno dolgo...

6 komentarjev

EPoX in SMP

X-Bit Labs - Vse kaže na to, da bo EPoX izdal svojo rešitev za dvoprocesorske, na Palominu temelječe, sisteme. EPoX M762A naj ne bi bila prav naphana z bonbončki, saj naj bi od dodatnih funkcij imela "samo" integrirano 10/100 Mbit mrežno kartico. Vanjo bomo lahko zadegali štiri pomnilniške module. Sicer bo pa plošča podpirala AGP 4x, imela bo (opa) dve 64-bitni 66-megaherčni ter tri ortodoksne 33 MHz PCI reže. Kaj več o plošči ni znanega, kolikor pa poznamo EPoX, lahko predvidevamo, da bo cena nižja od konkurence v Asusovi inkarnaciji.

1 komentar

Iwill XP333

Slo-Tech - Na spletni strani Accelenation so opisali zelo zanimivo osnovno ploščo, ki bazira na čipovju ALi MAGiK1 C1, Iwill XP333. Čipovje se izkaže za zelo zanimivega, ker kot prvo sploh podpira 166 MHz frekvenco zunanjega vodila. Če to skombiniramo še z izjemnimi navijalskimi sposobnostmi, ki so proslavile podjetje Iwill s ploščo KK266A, dobimo zmagovalca. Test pokaže nekakšno bimodalno razdelitev rezultatov, saj v nekaterih testih vodi XP333, v drugih pa 8KHA+ (ja, vem, tečen sem s to ploščo, a kaj ko jo vsi testirajo kot referenco ). Bo to plošča, ki bo prevzela krono slavnemu KT266A čipovju? Počakajmo še na nekaj primerjalnih testov in videli bomo.

2 komentarja