»

Windows Vista

Microsoft - Pri Microsoftu so včeraj javnosti razkrili, kako se bo imenoval operacijski sistem, ki bo na prodajne police prišel v drugi polovici leta 2006. Odočili so se, da bodo uporabili ime Windows Vista. Dostopna je že tudi uradna stran, na kateri se bodo v prihodnje nahajale dodatne informacije o samem operacijskem sistemu.

Pogledate si lahko tudi kratek enominuten video posnetek (zapis .wmv) predstavitve novega imena.

107 komentarjev

Intel se boji AMD

X-Bit Labs -

AMD je pred časom ponosno naznanjal, da bodo njihovi Opteron procesorji optimizirani tudi za delo z 32-bitnimi aplikacijami, s čimer jih je avtomatsko približal domačim uporabnikom, ki se bržkone niso pripravljeni odreči vsej svoji 32-bitni krami. Dasiravno dotični procesorji sploh še niso uradno izšli, se je Intel očitno malce ustrašil. Napovedali so izdajo IA-32 Execution Layer aplikacije.

Celotna zadeva je namenjena vključitvi v sam operacijski sistem, zategadelj se Intel že pogaja z Microsoftom in Linux-distributerji o realizaciji namere o integraciji modula v operacijske sisteme. S tem pripomočkom naj bi tako bistveno pospešili izvajanje 32-bitnih programov. Intel trdi, da bo 1,5 GHz-Itanium zmožen poganjati te progame hitreje kot Xeon MP pri istem taktu. Intel tako namerava AMD odščipniti še tisti del pogače, ki si jo je le-ta obetal pri prodaji Opteronov domačnim uporabnikom. Izvirna novica.

51 komentarjev

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Tako sem pred kratkim poimenoval novico, v kateri sem obrazložil zahtevek 9 držav v nam najbolj znani zadevi proti Microsoftu. Bolj pa me preseneča (no, v bitsvu sploh ne), da je Colleen Kollar-Kotelly zahtevi dejansko ugodila. Sedaj bodo torej nepristranski programerji (itak) poskusili dokazati, da je IE dejansko moč ločiti od samega operacijskega sistema -- v tem primeru gre kar za kodo oken XP!

No, MS se bo verjetno pritožil, tako da se bo zopet čakalo. Pa saj stvar ne pride nikamor že od vsega začetka...

1 komentar

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Da velikan blazno povezanost spletnega brskalnika s samimi okni jako izkorišča, mi verjetno ni treba pisat. So pa tožniki v zadevi proti MSju -- teh je sicer nemalo, a se osredotočam na ono, nam najbolj znano -- zahtevali, po mojem mnenju, nekaj rahlo absurdnega: naj jim preda izvorno kodo, da jo bodo neodvisni strokovnjaki 'pregledali' ter se na podlagi tega odločili, ali je Internet Explorer res neločljivo povezan s samim operacijskim sistemom. Jojmene!

4 komentarji