»

Apple patentiral ciljane reklame glede na stanje na bančnem računu

Mashable - Oglaševanje izdelkov je malo učinkovito, če potencialnemu kupcu prikazujemo izdelke, ki si jih ne more privoščiti. V tem smislu je zanimiv najnovejši Applov patent, ki se zelo splošno imenuje Metoda in sistem za dostavo oglasov na mobilne terminale. V resnici gre za prikazovanje oglasov glede na stanje na uporabnikovem bančnem računu.

Zamisel je preprosta, čeprav zelo orwellovska. Sistem bi spremljal limite in porabo na uporabnikovih plačilnih karticah ter stanje na bančnem računu, zato da bi mu prikazoval le oglase za izdelke, ki ne presegajo njegovi zmožnosti. Čeprav se to sliši zelo strašljivo, je treba poudariti dvoje. Prvič, storitev bi...

46 komentarjev

Elephant dream - odprtokodni animirani film

golem.de - Slonje sanje je odprtokodni animirani film v več pomenih besede. Najprej je nastal zgolj in samo s pomočjo odprtokodnega programja, sedaj je še prosto dostopen preko BitTorrenta.



Na voljo je v AVI/MPEG4 formatu in dveh resolucijah, navadni 1024 in HD 1920 x 1080, ter QuickTIme formatu v treh ločljivostih: 1024, 720 ali 480. Za bolj starokopitne so tu še ISO verzije DVD-jev. Za še bolj zakrnele, je film na prodaj v DVD obliki. V tej obliki so na voljo še standardni bonbončki v obliki: Making Of, zvočnih posnetkov igralcev, podnapisov in komentarjev. Na voljo je tudi soundtrack. Za pretok z medmrežja se je do sedaj odločilo že 533 000 uporabnikov.

31 komentarjev

Vojna kodekov

Slashdot - Se sprašujete, kateri video kodek je najprimernejši za domačo uporabo? ExtremeTech je prav za vas izvedel preskus kodekov DivX 5.1.1, Windows Media Video 9, QuickTime 6.5/Sorenson 3 in QuickTime 6.5/MPEG-4. Primerjali so rezultate kodiranja filmov Matrix Reloaded, Monsters, Inc., X2 in Spider-Man. Vas zanima, kdo se je najbolje odrezal?

Seveda se je potrebno vprašati o neodvisnosti raziskave, ki pozabi preveriti kvaliteto čislanega odprtokodnega kodeka XviD ...

8 komentarjev

Winamp se širi!

Slowwwenia - Winamp - produkt ameriškega podjetja AOL Time Warner je zopet dobil nove razsežnosti na področju prikazovanja video datotek - odslej boste lahko na dotičnem programu uvideli tudi modul za zloglasni format Windows Media Player, v kratkem pa tudi za format RealNetworks.

Winamp bo tako ogrožal obstoj sedanjih, nekoliko bolj uveljavljenih tovrstnih programov a la MS Media Player, Apple QuickTime ter RealPlayer podjetja RealNetworks.

Winamp ima velik sloves po organiziranem in dodelanem vmesniku za poslušanje MP3 glasbe in dvomim, da se tudi ostale funkcije ne bi uveljavile na tako visokem nivoju.

Več o tem tule.

3 komentarji

QuickTime zamuja

Vnunet - Nova verzija Applovega multimedijskega programčka bo zamudila: glavni razlog so nesprejemljivi pogoji nosilca mpeg-4 patenta, ki poleg vložka v višini $1 MIO ter $0.25 po izdelku (kar bi Apple z veseljem plačal) zahteva še plačevanje za vsako uro doljemanja mpeg-4 filmčkov. Pogajanja so tako črni točki, Apple-ovi predstavniki pa ljudstvo naprošajo, naj v znak protesta pišejo na licensing@mpegla.com.

8 komentarjev