»

Bon Jovi proti piratom

BBC - Hitro si pojdite prebrat to zgodbo, ki bo potrdila dejstvo, ki ga trobimo že dobro leto dni: glasbena industrija se oklepa zadnjih ponujenih bilk, ki jih dobiva. Po burleski pred nekaj dnevi, ko so začele produkcijske hiše primeke zgoščenk pošiljati v CD predvajalnikih (da ne bi prišlo do ilegalnega kopiranja), je Bon Jovi ubral nekako bolj humano, mehkejšo taktiko. Ob nakupu zgoščenke tega izvajalca boste notri našli trinajstmestno številko, ki jo boste lahko vpisali na njegovi spletni strani. Tako boste "zastonj" v predprodaji kupili karte za njegove koncerte, vunpotegovali žive izvedenke njegovih komadov, in tako dalje. Če pomislim, zna ta rešitev požeti še največ uspeha. Klik!

7 komentarjev

EU o patentih

Vnunet - Vsi borci za odpravo patentov, za vas imam dobro novico. Ne, EU ne razmišlja o njih odpravitvi, ampak racionalnejšem koraku. Predlog novega zakona bi odobril patente zgolj in le, kjer ima programska oprema 'dejanski tehnični vpliv na računalnik' in ne odobril tam, kjer bi šlo 'zgolj za del poslovnega procesa'.

Korak je namenjen predvsem v preprečevanje omejevanja konkurence oz. razvoja, kakršen je bil recimo Amazonov patent za nakup z 'enim klikom'. Če bo šlo vse po sreči, bo zakon meso postal nekje čez dve leti. Samo nekako mi ni jasno, v katero skupino bi del patent za hiperpovezavo...

6 komentarjev

Hiperlink se ženi

Australian IT - Čeprav se mi je to nekaj mesecev nazaj, ko je Minmax objavil novico, zdelo jako nemogoče (a prav nič sporno), je britanski telekom, nosilec patenta za 'hiperpovezavo' udaril: za uporabo patenta zahteva plačilo.

Ni mi sicer jasno, kaj so si odvetniki / sodniki / porotniki na tem sojenju predstavljali, a meni se -- če gre verjeti 'opisu' na AustralianIT -- zdi bolj kot ne prijateljski pogovor, če že ne burleska. Sodnik tako meni, da računal izpred 30 let nikakor ne smemo primerjati z današnjimi skromnimi, a močnejšimi stroji, še manj pa je primerna uporaba besede 'terminal', ki je v onih dneh dejansko predstavljal zgolj tipkalo in zaslon. Aja, ste vedeli, da je miška v bistvu tipkovnica? Klik! (Pazi! Tale klik te zna stat...)

3 komentarji

Patenti rulz

Slashdot - No, spet nekaj za v sekcijo "saj ni res, pa je". Britanski telekom je ob brskanju po svojih patentih ugotovil, da ima v ZDA v lasti patent št. 4,873,662, ki ni nič drugega kot hyperlink. Ja ja... to je tista glavna stvar HTMLja A HREF=... Patent so vložili leta 76, dodeljen jim je bil 1989, preteče pa gospodovega leta 2006.
Človek bi rekel, da se lahko od spleta kar poslovimo. Ampak v BT so prijazni in pravijo, da ne bodo tožili posameznih surferjev, saj naj to ne bi bilo praktično. Tožili bodo le ISPje, ki so tako predrzni, da si upajo na svoje računalnike dati .html dokumente. Tako so že poslali 'grozilna' pisma 17 največjim ameriškim ISPjem, v katerih zahtevajo odškodnino za uporabo patenta. Proti največjemu ameriškemu DSL ponudniku Prodigy pa so že sprožili pravni postopek.

Naj me kdo uščipne in zbudi, to je zihr samo neokusna nočna mora.

16 komentarjev

Pečenje procesorjev drugič

Tom's Hardware - Vendar tokrat ne v živo, ampak predvsem iz teoretičnega vidika, saj je Tom s svojim člankom spravil v zadrego celo podjetje AMD. Slednje je takoj reagiralo in povabilo ekipo strani Tom's Hardware v svoje laboratorije, da jim obrazložijo, zakaj so njihovi procesorji pri odstranitvi hladilnika podlegli vročini. Za Thunderbirde je bilo sicer jasno, da nimajo praktično nobene zaščite, za AthloneMP (ki so bili od nekdaj narejeni na podlagi jedra Palomino) pa se je vedelo, da vsebujejo termalno diodo, vendar so se ob odstranitvi hladilnika prav tako spekli v lastnem soku. Zakaj? AMD razlaga, da so v procesorje vgradili dobro diodo za preprečevanje popolnega pregretja, vendar pa proizvajalci matičnih plošč niso reagirali in še vedno niso ponudili plošče, ki bi podpirala tovrstno zaščito procesorja. Zato bo AMD v prihodnje poizkušal navaditi proizvajalce, da postopoma začnejo v svoje izdelke vgrajevati tudi vezje, ki ga AMD-jevi Palomino procesorji zahtevajo za učinkovito zaščito pred...

1 komentar