»

HP grozi Oraclu s tožbo zaradi opustitve podpore Itaniumu

vir: ZDNet
X-Bit Labs - Ko je Oracle marca naznanil, da ne bodo več razvijali programske opreme za procesorje Itanium, sta bila njihov proizvajalec Intel in uporabnik v svojih strežnikih Hewlett-Packard (drugi sestavljavec strežnikov z itaniumi je SGI, a je nepomembno majhen) razočarana. Še posebej slednji, saj vrsta njihovih strežnikov uporablja itaniume, na njih pa tečejo operacijski sistemi HP UX, OpenVMS ali NonStop. Zdi se, da ne bo ostalo le pri slabi volji, saj je HP Oraclu poslal pismo, v katerem so jim zagrozili s pravnimi sredstvi, če svoje odločitve ne prekličejo.

Zapisali so, da "upajo, da bo Oracle spoštoval svoje zaveze HP in skupnim strankam. Če bo Oracle še naprej ignoriral zaveze in sodeloval pri praksi, ki krni izbiro in zavira konkurenco, bodo uporabili vsa razpoložljiva pravna...

5 komentarjev

EU nasprotuje Oraclovemu prevzemu Suna

Slashdot - Večkrat smo že pisali, da Evropska komisija budno preučuje Oraclovo ponudbo za prevzema Suna, ki je dobil zeleno luč že na vseh ostalih instancah. EU je sedaj uradno izjavila svojo nasprotovanje prevzemu, pri čemer je jabolko spora konkurenčnost na trgu podatkovnih baz. Izjavo o nestrinjanju (statement of objections) je Komisija Sunu poslala v ponedeljek. Česa novega tako ali tako nismo pričakovali: EU se boji, da bo združitev Oraclovih baz in odprtokodne MySQL, ki jo za zdaj vzdržuje Sun, hud udarec za konkurenco. Oracle med tem trmasto poudarja, da je MySQL odprtokoden in ga kot takega ne more nadzorovati nihče. Poleg tega na trgu podatkovnih baz obstaja vsaj osem vplivnih igralcev, kar je prepričalo ameriško pravosodno ministrstvo, Evrope pač ne.

Zadnjikrat so evropski regulatorji takole resno zagrenili življenje kakšni prevzemni tarči leta 2000, ko je General Electric želel prevzeti Honeywell. Tudi takrat je ZDA prevzem odobrila, Evropska komisija pa je leta 2001 izdala...

26 komentarjev

Še več nForce 2 matičnih plošč

Tom's Hardware - Na dobro znani strani Tom's Hardware so spisali ne tako zelo kratek (beri: precej obsežen - alien-w) članek o novih matičnih ploščah z nForce2 čipovjem. Mamaplate prihajajo iz podjetji Abit, Biostar in MSI. Pri testu so uporabili AMD Athlon XP 2800+ procesor, 2x 256 MB PC3500 CL2 Corsair Micro pomnilnik in seveda še Asus V8460 - GeForce 4 TI4600 128 MB grafično kartico. Če razmišljate o nakupu nove plate kar veselo na branje!

nForce2 plošče pa na Slo-Techu najdete tukaj.

1 komentar

MSN na tapeti

The Register - Zopet: v sredo je bil v naravni okoliš izpuščen virus 'Cool', ki se pošlje kot eden tistih zoprnih sporočilc preko MS Messengerja, ki te poziva k odprtju neke strani (mora na ICQju: še dobro, da imamo 'ignore' ). Iz te strani se na odjemalniški računalnik pretoči ZlobnaKoda, ki naprej razpošlje istovrstna sporočilca. MS je seveda že izdal popravek.

0 komentarjev

Microsoft spet žrtev hekerskih napadov

The Register - Tokrat se je nad Microsoft spravil razvpiti heker Prime Suspectz. Posledica njegovih napadov je nedostopnost štirih Microsoftovih spletnih strani. Tri spletne strani so bile žertev napadov, četrto stran (webcfeedback.msn.com) pa je po Prime Suspectz-ovemu napadu še dodatno obdelala hekerska skupina Silver Lords s protestom proti zlorabi človekovih pravic v Kašmirju. Prime Suspectz-ov rekord je sesutje arhiva Alldas.de. Zanimivo je, da so vse napadene strani uporabljale Microsoft's IIS web server na Windows platformi. Dejstvo je, da je Microsoft's IIS web server poln varnostnih lukenj, zato ni izključen hrošč v IIS, možno pa je, da je bil izrabljen tudi hrošč v Unicodu. Microsoft je že izdal popravek.
Ob vseh teh napadih se človek sprašuje, kakšen je sploh smisel teh napadov na strežnike. Kot pri vseh stvareh, obstaja tudi tukaj več vzrokov za napadov. Hekerji lahko napadejo strežnik iz dolgočasja, protesta (pohekana Ljubljana, napad Silver Lordsov na Microsoft), sovraštva do...

16 komentarjev