»

Gmail pokleknil za dve uri

CNet - Googlov de facto standard za e-poštni predal Gmail si je včeraj pozno zvečer po slovenskem času ponovno vzel dve uri odmora. Kot pišejo praktično vse večje spletni strani, je bil od 21.30 do 23.30 Gmail nedosegljiv. Pohvalno je, da se je Google hitro odzval in napake le ne odpravil, ampak ponudil tudi razlago, kaj je šlo narobe.

Šlo je za klasično kaskadno napako, ko je nekaj usmerjevalnikov poklenilo pod obremenitvijo. Zaradi rutinskega vzdrževanja so jih nekaj izklopili, pri čemer pa so se ušteli z izračunom. Tako so preobremenili nekaj drugih usmerjevalnikov, ki so še ostalim sporočili, naj jim ne pošiljajo več paketkov, ker so prepočasni, kar je preobremenilo še zdravi del hrbtenice. Moten je bil le dostop prek spletnega vmesnika, medtem ko so strežniki za dostop prek POP3/IMAP delovali nemoteno.

39 komentarjev

Windows Server Longhorn Beta 3 je tu

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je Microsoft izdal prvo javno dostopno verzijo prihajajočega operacijskega sistema, ki je prvotno namenjen strežnikom. Med najbolj opaznimi novostmi vsekakor spada nova možnost pri namestitvi poimenovana ServerCore, katero uporabniki nekaterih drugi strežniških okolji že poznajo. Gre za možnost namestitve osnovnih komponent za delovanje strežnika za določeno nalogo (npr. DNS, DHCP, Domain Controller i.d.) pri tem pa se na strežnik ne namesti grafični vmesnik. Tak strežnik lahko urejamo na daljavo, hkrati pa iz varnostnega stališča prinaša izboljšave, saj manj nameščenih komponent predstavlja manjše tveganje.

O tem in še drugih, novih ali prenovljenih, komponentah...

118 komentarjev

Dvesto tisoč

Jaz - Od šestega novembra leta Gospodovega dva tisoč, je na našo stran (po definiciji polurnega IP bloka) zašlo že, reci in piši, dvesto tisoč (in kusur, bi rekel luni) ljudi. Mater ej, temu se pa reče dosežek in pol. Obisk samo še raste in raste, zato je prav, da si vzamem moment za samohvalo ter celoviti pregled delovanja te strani čez leto (in kusur) delovanja. Torej, luni (Goran Anders) je 26.12.1999 začel z majhnim projetkom, imenovanim Slo-Tech. Pod URLjem slo-tech.robas.si se je skrivala obetavna stran, ki je bila vsak dan osvežena z novimi informacijami iz sveta računalništva. Gor so bili tudi razni testi in triki, ki sem jih vse natiskal. Tako se je tudi začela moja pot modificiranja ter navijanja, a o tem kdaj drugič. Stran je začela svoje obratovanje na strežniku podjetja Robas. Kmalu za ustanovitvijo sem se strani pridružil tudi jaz, prvo kot vztrajen forumaš, kasneje pa kot "izterjevalec, tester, prepričevalec" ter lunijev VD, ko je "službeno odsoten". Junija smo se...

60 komentarjev