»

Kralj je mrtev! Naj živi kralj!

3dfx Graphics Technology - Dragi pristaši 3dfx-a (kolikor vas je še ostalo), znano je, da bo 19. febrarja 3dfx tudi uradno prenehal obstajati, saj se je Nvidia odločila, da po končanem nakupu podjetja in njegove lastnine preprosto ni več potrebe, da bi 3dfx še obstajal. Če boste danes ali do 19. februarja obiskali stran nekdanjega grafičnega giganta, boste našli samo poslovilne besede in povezavi na strani Nvidie in stran Voodoofiles, ki naj bi odslej skrbela za gonilnike in informacije o izdelkih. Lahko rečemo, da je 3dfx sedaj tudi uradno mrtev, vendar pa še vedno živi v srcih mnogih fanatičnih podpornikov na svetu. Tudi z ukinitvijo uradne strani bomo uporabniki Voodoojev še vedno deležni novih gonilnikov. Če že ne bomo dobili originalnih, bomo pa dobili tiste, ki jih razvijajo spletne skupnosti in so se že velikokrat izkazali za vse prej kot neuporabne.
No, ker sem tudi samo eden izmed tistih uporabnikov, ki še vedno vztrajajo na starem Voodooju3 (nakupovanje GeForcev sem mi še vedno zdi metanje denarja...

3 komentarji

Novi gonilniki za Voodooje 3/4/5

Slo-Tech - Pravi 3dfx je že davno mrtev, zato bi moral usahniti tudi dotok novih gonilnikov. Vendar se to še kar nekaj časa ne bo zgodilo, saj se navdušenci enostavno ne morejo sprijazniti z dejstvom, da je bil dotok uradnih gonilnikov ustavljen, zato so sklenili, da pišejo gonilnike lastnoročno. Tako smo včeraj ugledali prve 1.08.00 BETA gonilnike, ki prinašajo kar nekaj novosti. Če ste zagrizen 3dfx-saš, potem si jih lahko downloadate tukaj, vendar ne pozabite, da se ti gonilniki ne ponašajo ravno s kakšnim uporabniku prijaznim inštalaterjem, ampak je treba še vedno nekaj dela postoriti ročno. Vendar pa se še vedno poraja vprašanje, koliko časa bodo navdušenci še pisali gonilnike, saj moč 3dfx-ovih grafičnih kartic pade z vsako novo igro. Trenutno položaj še vedno ni kritičen, saj lahko jaz s svojim zastarelim Voodoojem 3 3000 še vedno igram najnovejše igre. Sicer ne uživam ravno v najlepši grafiki (občutek imam, da je Black & White na Voodooju 3 preklemano grd), vendar važno je, da je vse...

2 komentarja

Podpora 3dfx karticam

Petition online - Po Nvidiinem nakupu 3dfx-a smo lastniki 3dfx-ovih (ja, tudi jaz imam 3dfx kartico ) kartic ostali brez podpore matičnega podjetja. Stanje se utegne spremeniti, saj so pri Petition Online spisali peticijo, ki naj bi lastnikom 3dfx-a omogočala dostop do vedno svežih gonilnikov, ki bi jih pisala druga podjetja (x3dfx inc. in Scitech Software Inc.). Izkažite svojo podporo.

0 komentarjev

WinXP brez podpore za 3dfx

Reactor Critical - Izgleda, da 3dfx kartice uradno ne bodo podprte v WinXP. Kako je do tega prišlo? Ko je Nvidia prevzela 3dfx, je prevzela tudi podporo za 3dfx-ove izdelke. Roko na srce, Nvidiina podpora 3dfx izdelkom je vse prej, kot zadovoljiva, saj se je dotok novih gonilnikov kar nekako ustavil. Pred izidom WinXP Nvidia ni zainteresirana, da bi (z gonilniki) podprla 3dfx Voodoo 3/4/5 izdelke, prav tako pa Nvidia noče ponuditi izvorne kode 3dfx gonilnikov Microsoftu. Izgleda, da Nvidia hoče prepričati nevedno ljudstvo v nakup nove grafične kartice (najverjetneje kakega cenenega Geforca 2 MX). Zakaj nevedne? Večina ljudi pač ne ve, da se lahko v WinXP uporabijo tudi Windows 2000 gonilniki. Vsaj tako pravijo na Reactor Critical. Mimogrede, če si želite ogledati ljudsko mnenje glede tega, potem si preberite to debato.

15 komentarjev

Intervju s Quantumom3D

Cutting Edge - Qunatum3D je trenutno eno izmed bolj zanimivih podjetij, saj je še kako povezan s 3DFXom in sedaj tudi z Nvidio. Za tiste, ki ste zadnje čase preživeli pod skalo naj povem, da je Quantum3D 3DFXove čipe uporabljal v svojih monstruoznih 3D pospeševalnikih za resne vojaške simulatorje in podobne mrcine. No, glede na to, da 3DFX ni več spljoh, se sedaj postavlja vprašanje kako naprej. Seveda je logičen korak naveza sitkov z Nvidio in ravno to tudi počnejo... Kakorkoli, če vas zanima več o tem podjetju in njihovo mnenje o celi 3DFX/Nvidia zadevi, si kar preberite njihov intervju na Cutting Edge strani.

0 komentarjev

Creative o prevzemu 3dfx-a

Digit Life - Na prevzem 3dfx-a s strani NVidie se je odzval tudi Creative. Tukaj lahko preberete kaj o tem meni Eoin Leyden. Sodeč iz tega intervjuja pa se nam morda le ne obetajo astronomske podražitve, ki so jih nekateri napovedovali. Možno pa je tudi, da bodo programerji sedaj bolj resno vzeli GeForce-a in Radeon-a in ju bolje podprli, saj jim nebo potrebno več tako skrbeti za Voodoo 5...

1 komentar

Čudne govorice o 3DFXu

Jaz - Roman me je obvestil o tej temi na x3DFXovem forumu. V njej se namreč omenja, da je prodaja 3DFXa bila le potegavščina in da se bo glavnina podjetja organizirala drugje, pod drugim imenom. Če vam sedaj ni nič jasno, vam res priporočam ogled te teme. Še nekaj mojih misli: zadeva je vsekakor le prazna govorica. 3DFX je izginil za vedno in čeprav to dejstvo ni všeč nikomur, se bomo pač morali sprijazniti z njim. Tudi če bi se ljudje iz 3DFXa organizirali pod drugim imenom z denarjem, ki so ga dobili od Nvidie bi jim po gobe šla vsa leta trdega dela in vsi patenti, ki so jih prodali Nvidii. Prav tako nekako dvomim, da bi kdo od 3DFXovcev sploh hotel tvegati ustanovitve novega podjetja, če se bodo prav kmalu nahajali pod varnim zavetjem ogromnega podjetja, kot je Nvidia...

3 komentarji

Kaj bo z gonilniki za 3DFXaše?

več strani - Eno izmed velikih vprašanj, ki se postavljajo po Nvidiinem prevzetju 3DFXa je vprašanje gonilnikov. Število lastnikov 3DFXovih kartulj ni ravno majhno in ljudje bodo definitivno potrebovali nove gonilnike. Gamers Depot je v intervjuju s Scottom Taylorjem iz 3DFXa povprašal tudi o gonilnikih. Na žalost zaenkrat ne kaže zelo dobro, saj bo 3DFX po glasovanju delničarjev verjetno razpadel in tako gre po gobe tudi vsa gonilniška podpora. Seveda obstaja tudi možnost, da delničarji ne bodo glasovali za razpad, toda ta je zelo majhna. 3DFXaši pa imate eno drugo upanje, ki se imenuje x3DFX. Gre za uslužbence 3DFXove Irske podružnice, ki so se odločili osamosvojiti in zveste 3DFXaše zalagati z gonilniki. Zagotovo zelo pohvalna in nesebična ideja, upajmo le, da jim bo uspelo. Njihovo stran lahko obiščete na http://www.x3dfx.com/.

0 komentarjev

Šokantne novice o 3DFXu

CNN - Še ena novička o 3DFXu, ki pa me je zelo presenetila. Sodeč po tem CNNovem članku bo podjetje popolnoma prenehalo izdelovati lastne kartice, in se bo skoncentriralo na prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem ( tako kot Nvidia ). To je seveda radikalna sprememba, lahko bi rekli tudi korak nazaj za 3DFX, saj je podjetje leta 1998 kupilo STB in tako dobilo proizvodne zmogljivosti. To tovarno bodo seveda zaprli... Koliko so te novice resnične in koliko ne presodite sami, jaz pa jim želim vso srečo!

2 komentarja