»

VIA opozarja na nezdružljivost

The inquirer - Težave z združljivostjo imajo starejši južni mosti (southbridgi) tega podjetja, ki ne prenašajo trdih diskov SATA-II, na kar je VIA svoje stranke tudi opozorila.

Vprašljivi so južni mostički VT8237, VT8237R, VT6420 in VT6421L, ki niso združljivi z novim standardom. Tako trdi disk SATA-II priključen na ploščo s tem čipom ne bo deloval. VIA pripravlja novo rešitev, VT8237R Plus, ki bo rešila težave z združljivostjo. Če kupujete nov trdi disk, ki podpira SATA-II, raje preverite združljivost, v kolikor si lastite ploščo z VIA naborom veznih čipov. Trdi disk namreč ne bo prepoznan.

Hiter pogled na VIA domačo stran nam pove, da so vse novejše plošče opremljene z modelom južnega mostička VT8237R, kar zagotovo ne bo dobro vplivalo na ugled podjetja.

29 komentarjev

Novi Palmovi modeli

Palm Info Center - Na Palm Infocentru sem našel nekaj govoric o prihajajočih modelih Palmovih dlančnikov. Iz anonimnih virov so dobili sliko Tungstena T, definitvno enega najbolj pričakovanih dlančnikov, saj bo na njem tekel Palmov OS 5. Seveda bo imel barvni zaslon z ločljivostjo 320x320 pik, izboljšana pa naj bi bila tudi podpora večpredstavnosti, ki smo jo pogrešali na prejšnjih Palmovih operacijskih sistemih. Klik!

Obenem pa so se razširile govorice o novem "pametnem" telefonu, imenovenam Tungsten W in cenejšem dlančniku, ki so ga poimenovali Zire.

0 komentarjev

Oh yes India, Simputer is doing fine...

Australian IT - Šalo na stran: združenje parih indijskih podjetij ter laboratorija kani izdati ŽePCnik™. Simputer, kot se abačnik imenuje, bazira na Intelovem StrongArm procesorju v kombinaciji z 24 ali 96 mebibajti [>:D] RAM-a. Da bi bil projekt dobičkonosen, bi bilo vsako leto potrebno prodati vsaj 50.000 enot, v roku treh let pa jih nameravajo prodati 2.000.000 (dvojka s šestimi ničlami). Klik!

Kar pa me spravlja v smeh, je njihova popolnoma proizvodno usmerjena politika proizvoda: sami so namreč prepričani, da bo izdelek prodajalo dejstvo o njegovi uporabnosti oz. nepogrešljivosti. Tako so pri tem pričakovali podporo vlade, ki bi kmetu obrazložila, da brez izdelka, vrednega nekje $200 ne more več živeti ipd. Tovrstne podpore seveda niso dobili, nad čimer so zelo razočarani. Še nekaj: na izdelku piše "Made in India". Podjetju pa ne diši ideja, da bi na 'oem' izdlekih ne bilo te oznake.

1 komentar

Novi OS : NewOS

Slo-Tech - Slashdotovci so objavili novico o zanimivem garažnem projetku nekega tipa. Ne gre za nič drugega kot novi operacijski sistem za PCje, ki po besedaj njegovega stvaritelja deluje na Intelovih in AMDjevih eno- in večprocesorskih mašinah ter na Seginem Dreamcastu. Zadeva ni zamišljena kot zamenjava za desktop operacijske sisteme, ki jih uporablja večina računalničarjev. Še več: tip celo trdi, da njegov operacijski sistem ni niti najmanj uporaben. No, ja, bomo videli. Vse velike stvari so se začele kot male in mogoče bo kaj zraslo tudi iz tega projekta. Več informacij najdete kar na uradni strani. Thnx slycer!

1 komentar