»

Apple bo grafične čipe razvijal sam, Imagination Technology ima velik problem

Slo-Tech - Britansko podjetje Imagination Technologies je danes presenetilo z izjavo za javnost, v kateri so sporočili, da jim bo Apple v naslednjih 15-24 mesecih odpovedal pogodbo o sodelovanju. Ker je Apple njihov največji partner, sodelovanje s katerim sega še v čas čisto prve generacije iPhonov, je bil odziv vlagateljev na vest silovit. Delnice podjetja Imagination Technologies so danes izgubile več kot dve tretjini vrednosti, kar predstavlja osemletno dno in manj kot desetino vrednosti na vrhuncu leta 2012.

Zgodba o Applu in Imagination Technologies je dolga in zanimiva. Najintimnejše trenutke sta podjetji doživeli lani, ko je bil Apple tik pred oddajo prevzemne ponudbe za podjetje, v katerem že ima skoraj desetodstotni...

7 komentarjev

Za lahko noč

Slo-Tech - Še ena prošnja, ki jo je omenil bf4ed v lastni temi: Naslove tem prosim pišite bolj jasno, da bodo ljudje vedeli, v kaj se spuščajo s klikom na vašo temo. Ne pišite samo "kupim", "prodam", "ne dela" oziroma "poglejte tole", ampak že v samem naslovu bolj detajlno specificirajte željo oziroma problem. Hvala.

1 komentar

Intervju z Davidom Haroldom

The inquirer - Gotovo vam ime David Harold ne pove kaj dosti. Tudi meni ni, dokler si nisem prebral tega intervjuja na The Inquirerju. David Harold je eden izmed vodilnih mož pri Imagination Technologies in njegovih oddelkih: PowerVR Technologies, Metagence Technologies, Ensigma Technologies in VideoLogic Systems. Nas zanima bolj oddelek PowerVR, ki ima zasluge za PowerVR, Kyro in Kyro 2 čipe. Ravno Kyro je bil osrednja tema, o kateri je tekla beseda. V intervjuju je obdelanih veliko različnih tem: od izzivanja Nvidie, preko prodaje Kyro čipov, sodelovanja s Herculesom, podpore v igrah, manjka T&L enote, ... Od Harolda so poizkušali izvleči tudi nekaj podatkov o Kyru 3, vendar jim Harold ni povedal nič novega. Rekel je le, da pri PowerVR delajo na nekih revolucionarnih tehnologijah, ki bodo vključene v Kyra 3. Skratka zanimiv intervju, ki ga morate prebrati.

0 komentarjev

Američani se spet tožarijo

The Register - Amerika je država, ki ima dve veliki značilnosti. To sta veliko število odvetnikov in s tem veliko število tožb in sodnih procesov. Ker smo Slo-techerji bolj računalniška družba, nam še najbolj padejo v ušesa tožbe raznih računalniških podjetij (samo spomnite se dvoboja Nvidia - 3dfx). Tokrat se je na sodišču znašel Apple, ki naj bi domnevno kršil patentne pravice. Tožilcu gre v nos tako imenovani '272 patent', ki naj bi ga Apple vgradil v svoj LaserWriter. Najbolj "zanimivo" je ravno to, da so na tapeti Applovi tiskalniki, ki niso več v proizvodnji (in se ne prodajajo) že vsaj 3 leta. Apple pa ni edini, ki ga je doletela tožba. Isti tožilec zaradi istih ali podobnih razlogov toži še druge proizvajalce laserskih tiskalnikov - Xerox, Lexmark, NEC, Samsung, Matsushita in Panasonic (del Matsushite). Na listi manjka ednino HP, ki je bil tožen v začetku leta, vendar je tožniku plačal kar precejšen znesek. HP si enostavno ne more privoščiti incidenta, ker kar velik procent proizvodnje...

3 komentarji

Črna lepotica

Digit Life - Heh, ste mislili, da je Herculesov modri GeForce2 višek? Potem si kar poglejte te črne lepotice tajvanskega podjetja SUMA. Kartice zares izgledajo nevarno in kar nekako ustrezno trenutno najmočnejšim grafičnim pospeševalnikom. Pa da ne boste mislili, da je vse v izgledu... Sodeč po Digit-Lifu gre za kvalitetne kartice s 5.5ns pomnilnikom in kopico dodatnih bonbončkov. Več informacij najdete tukaj.

2 komentarja

Nvidia + 3dfx

Digit Life - Na Digit Life so objavili dva zanimiva intervjuja, ki se nanašata na združitev zgoraj omenjenih gigantov industrije grafičnih pospeševalnikov.Prvi je bil izprašan eden izmed bivših 3dfx-ovcev (na njegovo željo je ostal v anonimnosti), ki je situacijo na grobo opisal kot veliko polomijo in nasploh deluje precej jezno (v bistvu ga gre popolnoma razumeti). Drugi pa je David Harold iz Imagination Technologies, ki je bil malo bolj prizanesljiv in njegove napovedi niso tako črnoglede. Vsekakor si tadva intervjuja oglejte, če vas tema vsaj malo zanima.

0 komentarjev

Naslednje generacije grafičnih pospeševalnikov

3DnHardware - Na 3DnHardware so spisali zanimiv članek na temo, kaj nas čaka v boju za prevlado na področju pospešene grafike. Primerjali so napovedi za prihodnost šestih vodilnih podjetij [Nvidia, 3dfx, Matrox, Ati, PowerVR in S3]. Vsi našteti imajo v ognju še precej železa, mi pa počakajmo in upajmo, da se še kdo povzpne vsaj tako visoko kot je trenutno Nvidia ... pač konkurenca zbija cene in izboljšuje kvaliteto [:))]. Če vas zanima več, se odpravite semkaj.

0 komentarjev