»

Bo MS kupil Borland?

Slashdot - Po tem, ko je IBM objavil, da bo kupil podjetje Rational, se sedaj govori, da naj bi Microsoft kupil podjetje Borland. Verjetno bi to prej ali slej pokopalo JBuilder in Kylix, kasneje pa še Delphi in ostal bi le še Visual Basic.

Kar solzica se mi potoči, ko se spomnim na Delphi 1.0 in lepoto programiranja v njegovih knjižnicah. VCL/CLX so zame še vedno edine razumne knjižnice za pisanje okenskih aplikacij. MFC-ji, GTK-ji in QT-ji se pred njimi namreč lahko le skrijejo ... Morda pa nas reši zastonjski klon Delphija z imenom Lazarus Da bi izvedeli več o možnem nakupu Borlanda pa si preberite tole.

5 komentarjev

AMD bo kupil Alchemy

The inquirer - AMD je pred kratkim že opravil nakupe nekaterih podjetij, sedaj pa so se odločili, da kupijo podjetje, imenovano Alchemy. Z nakupom tega podjetja želi AMD prodreti na trge, ki jih je do sedaj v manjši meri obvladoval Intel. Prodor naj bi jim uspel ravno z znanjem Alchemyja, ki je do sedaj razvijal čipe MIPS, ki so kot nalašč za vgradnjo v prenosne naprave. Z novim znanjem pa bodo AMD-jevci najverjetneje poizkušali prodreti na področje lahkih prenosnikov, kjer je pred časom že uspeval Intel s procesorji StrongArm, in ročnih računalnikov na platformi PocketPC.

0 komentarjev

Casio E-200 PDA

AnandTech - PocketNow je objavil opis Casiovega novega na PocketPC 2002 temelječega E-200 PDA. Malček vsebuje 206 MHz Intel StrongARM procesor, 64 MB RAMa, SD/MMC slot za pomnilnik, CompactFlash slot in gostiteljski krmilnik za USB. Z veliko slikami obogaten opis lahko najdete tu.

0 komentarjev

Microsoftov "NE" Hitachiju in MIPS

The Register - Microsoft se je odločil, da bo v svojih operacijskih sistemih za PocketPC platformo opustil podporo Hitachijevim SH-3 in MIPS procesorjem. Zadnja različica operacijskega sistema bo delovala samo na ARM procesorjih. Kako so reagirali proizvajalci dlančnikov? Hewlett-Packard je bil znan kot podpornik Hitachijevih SH-3 procesorjih v svoji družini Jornada dlačnikov, vendar se je odločil, da bo to družino odslej izdeloval le še na podlagi 206MHz Intel StrongARM procesorjev. Casio uporablja v svojih Cassiopeiah procesorje MIPS, vendar bodo tudi ti najverjetneje podprli arhitekturo ARM.
Microsoft se je za tak korak odločil zato, ker je izdelovanje enega operacijskega sistema za več platform precej težavno opravilo. Sedaj se bodo lahko Microsoftovci povsem osredotočili na arhitekturo ARM in bolje optimizirali svoj operacijski sistem.
Drugače pa je zadnje čase opaziti, da ARM procesorji postajajo vse bolj pogosta sestavina dlančnikov. To smo že pred časom opazili pri dlančnikih Palm, kjer...

0 komentarjev