»

AMD pridobiva na Intelov račun

So vas težave s čipovji odvrnile od nakupa Intela na račun konkurenčnega AMD-ja?

vir: Hexus
Hexus - AMD je nekoliko pričakovano sporočil, da so Intelove težave z veznimi čipovji za procesorje Sandy Bridge pozitivno vplivale na njihove kratkoročne prodajne rezultate. Ker je Intel načeloma prepovedal prodajati izdelke s problematičnimi čipovji (razen nekaterih izjem) razpošiljanje nadomestnih čipov z oznako B3 (problematični so označeni s steppingom B2) pa se bo začela šele čez dva dni, sprva v manjših količinah. Luknjo v ponudbi tako proizvajalci zaključenih sistemov kot trgovci krpajo z AMD-jevimi izdelki.

Po besedah podpredsednice AMD-ja, Leslie Sobon, je največje povpraševanje predvsem pri trgovcih, ki povprašujejo po konkurenčnih izdelkih AMD-jevih partnerjev. Tudi partnerji so nekoliko povečali proizvodnjo računalnikov z AMD-jevimi procesorji...

3 komentarji

Novi Duron in Barton

The inquirer - Razpečevalci trdijo, da bo AMD izdal nove, oslabljene Barton procesorje, s samo 256 KB drugostopenjskega predpomnilnika. To bi naj bil procesorji Thornton, o katerih je bilo že govora. Zaradi težave z nekaterimi hrošči bodo inženirski primerki Thorntonov poslani le nekaterim podjetjem. Isti vir trdi, da bo AMD oživel procesor Duron, pri katerem pa ne bo PR Ratinga ampak, hvalabogu, predstavljena dejanska frekvenca obratovanja. Novi Duron bo tako na voljo z frekvencami 1.4GHz, 1.6GHz in 1.8GHz. Originalna novica

25 komentarjev

Intel v Q3 z novimi Pentiumi4

The inquirer - Vojna za prevlado na tržišču procesorjev je očitno zopet v polnem razmahu. Medtem ko AMD počasi osvaja izgubljeno s svojimi izboljšanimi Athloni, bo Intel poizkušal pridobiti nove kupce s še hitrejšimi procesorji Pentium4. V tej četrtini bomo namreč ugledali kar tri nove Pentiume4 in enega Celerona. Cene so naslednje in veljajo za nakupe po 1000 kosov:
  • Pentium4 2.8 GHz - $637

  • Pentium4 2.66GHz/2.6GHz - $562

  • Pentium4 2.53GHz/2.5GHz - $433

  • Pentium 4 "Celeron" 1.9GHz - $138

Tisto pravo pa naj bi nas čakalo v četrti četrtini tega leta, ko bo Intel splavil Pentiume4 s frekvenco 3 GHz.

0 komentarjev

AMD-jeva in Intelova nižanja cen

X-Bit Labs - Po podatkih, ki so jih posredovali X-bit labsi, je AMD zopet znižal cene na področju mobilnih procesorjev. Tokrat so bili na udaru Duroni, saj se je 1.2 GHz različici cena iz 160 $ spustila na 129 $, 1.1 GHz različici iz 130 $ na 99 $ in 1 GHz različici iz 100 $ na 79 $. Dobra stara 950 MHz različica pa je odšla v zaslužen pokoj, saj jo je AMD odstranil iz cenika.
Medtem, ko se je AMD spravil na nižanje cen svojih mobilnih procesorjev, pa se je Intel odločil, da malce prenovi cenike (desktop) procesorjev Celeron. Tako se je cena 1.3 GHz različice spustila iz 84 $ na 74 $, cena 1.2 GHz različice iz 69 $ na 64 $, cena 1 GHz različice pa je ostala enak 1.1 GHz Celeronu, zato je za pričakovati, da bo kmalu izključena iz cenika. Izgleda, da se Intel s pocenitvami že temeljito pripravlja na lansiranje novega Celeorna na jedru Willamette-128.

0 komentarjev

Thoroughbred iz 1.53 na 1.90 GHz

VR - Zone - Heh, procesorja še ni na trgu, pa ga že navijajo [:D]. Odklikajte na to stran ter si oglejte prvi vtis nove AMDjeve 0.13 mikronske zverine. Procesor je preizkusil na Iwill XP333-R ter EPoX 8K3A+ ter ugotovil, da plošči s prepoznavo procesorja ter dovodom pravilne voltaže nimata težav. Procesor je tudi navil ter z zračnim hlajenjem dosegel vrtoglavih 1.90 GHz. Se že veselite?

0 komentarjev

Nižje cene mobilnih Celeronov

The inquirer - Danes so padle cene Intelovih Celeron procesorjev za presnosnike. 1.2 GHz različica, izdelana na 0.13 mikronskem jedru, nas sedaj, namesto 170 ameriških dolarjev, stane le 134 zelencev, kar znaša 21% pocenitve, 1.13 GHz različici se je cena znižala iz 134 na 96 dolarjev, medtem ko so ceno za 1.06 GHz različico spustili iz 107 na 80 ameriških dolarjev. Celeronu, ki tiktaka na 1GHz, cena ostaja enaka, kar pomeni, da ga bo Intel v kratkem umaknil s trga.

V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo nove mobilne Celerone pri 1,5 in 1,4 GHz, do konca leta pa jih bosta nadomestili 1,7 in 1,6 GHz različici. V prvem četrtletju naslednjega leta bo Intel na trg poslal še 1,8 GHz Celerona, namenjenega prenosnikom. Klik.

0 komentarjev

Navijanje 1 GHz Celerona A

X-Bit Labs - Najbrž se vsak zanesenjak spomni, da se je doba navijanja dodobra začela s predstavitvijo prvih Celeronov. Zagotovo pa se bo tudi vsak zanesenjak spomnil, da so Celeroni tako hitro kot so prišli tudi odšli, saj jih je čez noč popolnoma zmasakriral konkurenčen Duron, ki se je poleg odlične zmogljivost lahko pohvalil tudi z zelo dobrim navijalnim potencialom. Vendar pa Intelu zopet diši stara slava, zato je pred kratkim predstavil dva nova modela, ki naj bi Celerone spet popeljala med najbolj priljubljene navijalske primerke. To sta 1 in 1.1 GHz različica. Da pa se ne bi morebitni kupci počutili nategnjene, so se na navijanje 1 GHz različice spravili Rusi na X-bit labsih. In kako se obnese? Glede na ceno kar solidno, saj v nekaterih testih dohiteva celo manj zmogljive Palomine, Kljub temu pa je naložba v nove Celerone vprašljiva, saj platforma Socket370 nima prihodnosti, poleg tega pa Celerone muči še zastarelo vodilo, višja cena od Duronov in dejstvo, da se v navezi s pomnilnikom...

4 komentarji

Kateri Intelovi procesorji se nam obetajo v prihodnosti?

The inquirer - Intel je s svojimi 0.13 mikronskimi Pentiumi4 obetal veliko, vendar pa se je izkazalo da še vedno ne more občutno preseči AMD-jeve ponudbe, ki skuša ponuditi še zadnje procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji. Kljub vsemu pa so Pentiumi4 še vedno procesorji z največjim frekvenčnim potencialom, saj jih lahko Intel navije do onemoglosti. Tako se je pred kratkim izvedelo, da se nam iz dneva v dan vse bolj bliža predstavitev 3 GHz različice. Na žalost bo le-ta na voljo šele v začetku prihodnjega leta, vendar pa bomo do tedaj že lahko brali teste vmesnih različic. Vse vmesne različice bodo delovale s pomočjo 533 MHz vodila, pojavljati pa se bodo pričele predvidoma že v drugi četrtini, ko bosta na voljo primerka, ki bosta tekla na frekvencah 2.26 in 2.4 GHz. Predstavljanje novih različic bo prisotno tudi v četrti četrtini, ko bodo izšli procesorji s frekvencami 2.80, 2.66 in 2.60 GHz. Za dodatno razburjenje pa bo gotovo poskrbela tudi tretja četrtina.
Za vse tiste, ki si ne morete...

3 komentarji

Tržni delež

X-Bit Labs - Podjetje Dataquest je pred kratkim analiziralo trg in ugotovilo, da je padanje cen procesorjev Pentium4 naredilo kar velik vpliv na prodajo Celeronov. Slednji so imeli v tretji četrtini tržni delež 20 %, leto poprej pa kar 27 %. Velik korak naprej je naredila prodaja Pentium4, ki se je trenutno zasidrala na 24 % tržnemu deležu (si predstavljate, da je vsak četrti prodani procesor na svetu Pentium4?). Čeprav so Celeroni morali odstopiti nekaj tržišča AMD-jevim Duronom, pa to še ni znamenje za preplah, saj Intel obvlada kar 80 %, AMD 20 % in VIA 1 % tržišča. Kljub dobrim poslovnim rezultatom, pa Intel ni ravno pretirano zadovoljen, saj je v tretji četrtini Pentium III imel še vedno 35% tržišča, medtem ko Pentium4 po prodaji ostaja zadaj. Da bi Intel povečal prodajo, slednjim procesorjem konstantno niža ceno, vendar pa bo za dobro prodajo potrebno postoriti še marsikaj. Najprej bo moral Intel zagotoviti dovolj veliko proizvodnjo Pentiumov4, saj obstoječa po nekaterih podatkih ni mogla...

3 komentarji

Northwood zamuja

X-Bit Labs - Če ste že naredili križ čez AMD in začeli častiti Intel, ki naj bi s svojim Northwoodom (Pentium4 v 0.13 mikronski tehnologiji z bakrenimi povezavami in 512 KB velikim predpomnilnikom) "pregazil" konkurenco po dolgem in počez, se kar pomirite, saj Northwooda še ne bomo videli tako kmalu, ker ima Intel manjše probleme. Zaradi problemov, so se Intelovci odločili, da bodo predstavitev procesorja prestavili na januar 2002. S to odločitvijo so dali AMD-ju priložnost, da začne še hujši prodor s svojimi Palomini, ki bodo po nekaterih podatkih dosegli hitrosti do 1.8 GHz. Intel pa bo svojo pravo ofenzivo začel takoj januarja, vendar pa ta njegova ofenziva najverjetneje ne bo prišla toliko do izraza, saj AMD ravno za začetek leta 2002 načrtuje prodor z 0.13 mikronskimi Athloni (če bo šlo vse po načrtih). Ampak pustimo AMD-jeve načrte za kakšno drugo novico. Trenutno nas zanima, kaj Intel pripravlja za prihodnje leto:
  • V prvi četrtini prihodnjega leta namerava Intel na trg prodreti s svojimi...

2 komentarja

Zgodba o uspehu ali kako učinkovito scvreti procesor

Tom's Hardware - Pentium4 je že od nekdaj hudo opljuvan procesor, češ da Intel samo nateguje uporabnike s svojo "megaherz kampanjo" in da je Thunderbird/Palomino najboljši skupek tranzistorjev daleč naokoli. Po zmogljivosti morda že, vendar pa ne smete pozabiti, da Intel v marsikaterem pogledu upraviči malce višjo ceno svojih procesorjev, saj so v večini primerov zasnovani bolj kvalitetno, kot konkurenčni AMD-ji. Da je z Athloni/Duroni nekaj narobe, smo videli, ko so ljudje začeli množično poročati o poškodbah procesorjev, ki so nastale zaradi pregrobega hladilnika. Sicer so se lomili tudi Coppermini, vendar je medtem Intel svoje bolj...

8 komentarjev

Celeroni pri 1.1 GHz

Tweak3D - Ja, tudi to se nam obeta... Na IDF-u (kje pa drugje) je Intel predstavil 1GHz in 1.1GHz Celerone, ki naj bi bili kmalu dobavljivi! Govora je bilo tudi o podpori SMP (sinhronem delovanju dvah ali več procesorjev); Intel ni zanikal, da bodo Celeroni in Tualatini lahko delovali v SMP-u (ne med sabo ampak dva Celerona ali dva Tualatina). Rekel je celo, da bodo lahko delovali v SMP-u, le da oni tega ne bodo podpirali. Kaj to pomeni ne vem, ker si ne znam razložiti, da bodo lahko delovali, le da tega ne bodo podpirali... Če se AMD-jeve MP rešitve ne bodo obnesle (dvomim), bo še vedno možnost iti na Intel, ki očitno stavi kar veliko na majhne strežnike, v katere bi vgrejeval po dva Celerona... Konkurenca je vedno dobra stvar; pa naj prihaja s strani AMD-ja ali Intela.

6 komentarjev

Novi Celeroni

Slo-Tech - Še ena novica od Žige Dolharja.

Intel bo v petek javnosti predstavil nova Celerona, delujoča pri 1 in 1.1 GHz. Predstavljata zadnja člana družine Celeron narejenih v 0.18 mikronski tehnologiji ter nekakšen vezni člen med dosedanjimi Celeroni ter P III, ki pa naj bi šli po Intelovih ocenah z novim letom iz prodaje. Zanimivo je tudi, da je med najnovejšim P 4 ter Celeronom kar za 1GHz razlike!

1 komentar

Intel predstavil Northwooda

več strani - Na IDFju so Intelovci predstavili prve primerke novih 0.13 mikronskih Pentiumov4 s kodnim imenom Northwood. Novi procesor se od starega Pentiuma4 razlikuje v veliko stvareh. Že fizično je povsem drugačen, saj je izdelan s finejšo tehnologijo, ima pa tudi drugačno pakiranj (mPGA478) s 55 dodatnimi nožicami. Poleg tega ima kar 512KB L2 predpomnilnika, deluje pa pri 1.3V. Northwoode bomo predvidoma ugledali v tretji četrtini tega leta, predstavljeni pa bodo pri 2GHz. Še nekaj slikic z Akibe.

0 komentarjev