»

Smrt za pasje ovratnice

engadget - Pri PetsMobility bodo v začetku naslednjega leta na tržišče lansirali vodoodporni GPS z mobilnim telefonom namenjen živalim. Naprava z imenom PetCell omogoča več različnih funkcij: lociranje geografske pozicije, postavitev elektronske ograje, najditelju omogoča klic na vaš mobilni telefon itd. Seveda se s svojim ljubljenčkom lahko pogovarjate tudi na daljavo.

Za našo lokalno uporabo morda malce pretirano, a zna biti nadvse priročno za lastnike večjih rančev. Vprašljiva je tudi energetska potratnost oz. avtonomija, tako da verjetno, na vrat na nos, ni smiselno menjati "kravjih zvoncev" domači čredi. Bi bil pa verjetno smiseln razvoj tudi v to bolj masovno področje.

Prva podjetja se pa že pripravljajo na lansiranje storitve PetFinder.

20 komentarjev

Prvi virusi za Windows Vista

CNet - Kot poroča CNet, je avstrijski heker Mario napisal prvo generacijo virusov za Windows Vista beta. Virus izkorišča ranljivosti v novi ukazni lupini Monad (ali kratko MSH), ki bo sposobna poganjati tako kompleksne skripte, kot jih lahko že danes ženemo v Linuxovih ukaznih lupinah.

Mikko Hyppönen, glavni razvijalec pri protivirusnem podjetju F-secure, je izjavil, da so sicer pričakovali, da bodo virusi prišli hitro, bili so pa malo presenečeni, da je virus izšel nekaj dni pred izidom uradne beta izdaje Windows Vista. Pravi še, da virusi trenutno še ne delajo škode, ampak so samo t.i. "proof of concept", se pravi samo pokazatelji, kaj je možno izvesti.

Microsoft je zato začel razmišljati, da bi bil Monad privzeto izključen ali pa da sploh ne bo vključen v končni izdelek, ampak bo dosegljiv kot dodatek na njihovi domači strani.

53 komentarjev

Mobilni telefoni niso nevarni bencinskim črpalkam

The inquirer - Če ste se le poglobili v navodila za uporabo mobilnega telefona (včasih imam sicer močan občutek, da se marsikdo ni), ste gotovo prebrali opozorilo, da je uporaba mobilnega telefona prepovedana v medicinskih ustanovah, na letalih in bencinskih črpalkah. Seveda, iskre, ki množično švigajo iz telefona, bi lahko pognale črpalko v zrak. Vsaj takšno je bilo prepričanje, podkrepljeno z videoposnetkom ene od nesreč na črpalki nekje v Angliji.

Da je nevednosti dovolj in da je potrebno poiskati odgovor dilemi, ali mobilniki res lahko povzročijo vžig gorivo, so si rekli pri britanski oddaji Brainiacs. Star dostavni avto so napolnili z gorivom in hlapi, vanj vstavili šest delujočih mobilnikov in vse hkrati poklicali. Zgodilo se, po pričakovanjih, ni seveda nič.

Zanimivo je, da je bilo za vžig dovolj, če se je bakrene žice, ki je segala v notranjost vozila, dotaknil prostovoljec, oblečen v nylonska oblačila. Še klik.

Se bo ekipa na podoben način lotila tudi uporabe mobilnikov v letalih?

18 komentarjev

Za hitrejše esemesanje

BBC - Ste že siti pisanja SMSov na vašem mobilcu, ker morate za eno črko tipko konsekutivno pritisniti tudi do štirikrat? Na tem naslovu najdete rešitev, saj tehnologija Fastap uporablja drugačno rešitev, kot današnji mobilni telefoni s T9 slovarji, ki, mimogrede, ne podpirajo slovenščine. Ključ je popolnoma enostaven - v prazen prostor med numeričnimi tipkami je možno stlačiti še 26 tipk, kar ustreza, glej no glej, črkam angleške abecede. Tako lahko kratko sporočilo napišete brez da bi isto tipko pritisnili večkrat, kar naj bi znatno skrajšalo čas, ki je potreben za ustvor esemesa. Klik!

4 komentarji

Mobilci na udaru!

The Register - Problem današnje dobe je, da je nasičena z različnimi virusi. Tukaj ne mislim na viruse kot živa bitja, ampak na zoprne skupke kode, ki lahko uporabniku povzročijo kar precej nevšečnosti. Do nedavnega so bili virusi samo v domeni računalnikov, kasneje pa so se začeli pojavljati tudi na ročnih računalnikih, npr. Palmih. No, vse bolj se zdi, da se bodo virusi s predstavitvijo novih sistemov, ki bodo mobilnim telefonom omogočali hiter pretok podatkov, razširili tudi na to področje. Zaenkrat na srečo še ni čutiti bistvenega vpliva, vendar pa uporabnikom že dalj časa "morijo" hekerji, ki pošiljajo SMS-e, ki vključujejo nestandarden nabor znakov in utegnejo začasno onesposobiti vaš mobilni telefon. Taki SMS-si so bili pred kratkim usodni za Nokie, zdaj pa se je na udaru znašel tudi Simensov mobilnik s številko 3568i. Problem nastane, ko vam heker pošlje SMS v kitajščini, ki izkoristi hrošča v programski opremi. SMS vam lahko začasno onesposobi telefon, saj ni mogoče izbrisati nadležnega...

0 komentarjev

AIM luknja

CNet - Pred časom je bilo napovedano, da se bodo virusi začeli širiti na Linux ter IM programčke. Po besedah AOL-a so v svojem AIM-u odkrili ter odpravili napako na strežnikih, ki so jo označili kot potencialno najbolj nevarno dosedaj. Morebitnim uporabnikom omrežja ni potrebno nalagati popravka, saj so jo odpravili na samem izvoru -- strežniku. Klik!

0 komentarjev

Protivirusna zaščita v prihodnosti

The Register - Že kar dolgo časa nazaj sem poročal, kako so na Japonskem mobilni telefoni začeli klicati policijsko postajo in povzročati razne neprijetne stvari. Vzrok za to je bil virus, ki je, če me spomin ne vara, Japonske mobilce okužil preko raznih e-mailov. Ker postajajo mobilni telefoni in ostale mobilne naprave vedno bolj razširjene in ker je vedno več servisov, ki delujejo preko teh naprav, se bo jasno povečala tudi količina virusov, ki bodo obsedali te naprave. Trend Micro gleda v prihodnost in razvija protivirusne programe, ki odkrivajo nevarno kodo v Javanskih ali Active X programčkih (applets). Trend Micru se skeniranje programčkov zdi tako posrečena metoda, da so se odločili, da ta način patentirajo. Seveda pa skeniranje programčkov na mobilnih napravah ni niti slučajno lahko opravilo, saj imajo te naprave precejšnje pomnilniške omejitve. Sicer s patentiranjem tega postopka ni nič narobe, vendar se moramo zavedati, da podobne programe razvijajo tudi pri podjetjih, kot so NAI,...

0 komentarjev

Trga gate

SMS Suite - Kaj bi nekateri dali, da bi vedno vedeli temperaturo svojega procesorja. Samo kaj, ko je treba iti na pot, ampak pustiti računalnik prižgan? Vse kar rabite je mobitel in ta programeček. Ime mu je SMS Suite in vam bo avtomatsko pošiljal SMS-je o temperaturi vašega procesorja. Rabili boste tudi MBM, ki ga dobite tu.

3 komentarji

Virus za mobilne telefone

Wired News - Mobilni telefoni so predstavljali eno izmed zadnjih neosvojenih trdnjav, ki so bile odporne na viruse, vendar nič več. Zadnje čase so se začeli pojavljati tudi virusi za naše ljubljene mobilce. Vendar bati se nič, zaenkrat se problemi pojavljajo samo na Japonskem omrežju i-mode, vendar se kaj kmalu lahko zgodi, da ne boste več varni pri sprejemanju SMS-a. V čem je problem pri i-mode? Pred kratkim so se začele pojavljati čudne reči. Na Japonskem so začeli na veliko zvoniti telefoni na policijah in v gasilskih domovih. Razlog? Vsega je bil kriv virus, ki je bil napisan za mobilne telefone. Tukaj nastopi spet novo vprašanje - kako je virus sploh prišel v mobilne telefone? Preprosto. Vsega je kriv servis DoCoMo, ki omogoča uporabnikom omrežja i-mode, da pregledujejo elektronsko pošto, spletne strani ali uporabljajo kake druge internetne storitve. Uporabniki servisa DoCoMo so bili izpostavljeni (izpostavljenih je bilo približno 13 milijonov mobilnih telefonov) e-mailu, ki je vseboval...

2 komentarja