»

Okrogli IDE kabli - UV

HighTekPC - V vsakem računalniku so zelo v napoto široki, 80 žilni IDE kabli, ki zelo ovirajo pretok zraka skozi ohišje. V današnjih dneh se da dobiti okrogle (cevkaste, če smo natančni)kable, ki so bistveno ožji in bolj "aerodinamični" in zaradi tega je pretok zraka lažji. Prav o okroglih kablih so pisali na HighTekPC. A to niso običajni okrogli kabli. Njihova posebnost se pokaže, ko vanje usmerimo UV luč - takrat začnejo svetiti v lepi modri svetlobi. A na žalost so bili avtorji v članku zelo skopi, saj obsega le eno - pa še to kratko - stran.

3 komentarji

Kako narediti okrogle kable?

več strani - Okrogli kabli IDE so postali danes že kar nuja, če nočete, da bi se topel zrak ujemal v običajne IDE kable in vam onemogočal učinkovitejše hlajenje. To so potrdili tudi številni navijalci, ki so si svoje okrogle IDE kable bodisi kupili, bodisi so si jih izdelali sami.

Postopek izdelave okroglega IDE kabla je povsem preprosto opravilo, ki ne zahteva doktorata iz reaktorske fizike, ampak samo nekaj potrpljenja in ročnih spretnosti. Če ste slučajno začetnik v izdelovanju, pa bo bolje, če si prej preberete nekaj literature. O izdelavi okroglih kablov so se na kratko razpisali na 8 balls Hardware strani, potrebno znanje pa boste našli tudi na Slo-Techu [;)].

4 komentarji

Vantecovi okrogli IDE kabli

Overclockers Online - Prav vsi, ki smo hoteli optimalizirati pretok zraka čez ohišje, smo se vprašali, zakaj za vraga so 80-žilni IDE kabli narejeni tako, da zasedejo samo dve dimenziji? Tako izpadejo zelo ploščati ter izjemno ovirajo pot zraku. Tisti, ki smo pred dvema letoma hoteli imeti okrogle kable, smo se opravila lotili sami ter preprosto razrezali kabel na skupke po pet žic ter naredili okrogli kabel, ki ni oviral pretoka zraka. No, medtem so računalniški proizvajalci že zavohali vir dohodka ter se sami spravili v množično proizvodnjo takih pripomočkov. Eno od podjetij, ki proizvaja te kable, je Vantec, ki svoje kable izdeluje v treh dolžinah - 45 cm, 60 cm in 90 cm. Izbiramo lahko tudi med enim ali dvema priključkoma za diske. Kot so rekli na OC Online - lepši od doma narejenih, s profesionalnejšim, kulsim izgledom. Take kable (sicer nisem prepričan da ravno od Vanteca) prodajajo tudi v Mlacomu - za 90 centimeterskega boste morali odšteti 4.200 SIT....

1 komentar

Dolby: preteklost, sedanjost in prihodnost

Digital Silence - Večina uporabnikov ob omembi kino (in sedaj, na srečo, tudi računalniškega) zvoka takoj pomisli na Dolby. In tako je tudi prav... podjetje, ki obstaja že okoli 30 let se ni nikoli ukvarjalo z ničemer drugim, kot zvokom. Zato so sedaj standardi, ki jih postavi Dolby povečinoma hitro sprejeti in podjetje pravzaprav narekuje razvoj. Na strani Digital Silence si lahko ogledate zanimiv pregled tega podjetja, od začetkov do njihovih načrtov v prihodnosti. če vas zanima, kako in kaj boste poslušali v prihodnjih letih, vam ogled kar priporočam.

0 komentarjev

Prve matične plošče za Crusoe

X-Bit Labs - Transmetini Crusoe procesorji se končno uveljavljajo in moram priznati, da jim kar privoščim, saj gre za nadvse luštkane zadevice. Po začetku proizvodnje prvih Crusoe prenosnikov, je sedaj podjetje TMC najavilo prvo matično plošči za Crusoe. Ne gre za tipičen izdelek, ki ga poznamo PCjaši, temveč za zelo kompaktno platko, namenjeno uporabi za kakšne terminale, "book" računalnike in podobne zadeve. Še nekaj spcifikacij:
  • LongRun Technology, ki podpira procesorje do 600MHz,
  • 2x Intel 82559B čipa za Dual LAN,
  • SMI 721 grafika s 4MB RAMa, ki podpira Dual View in Dual Display,
  • 64MB RAMa na plošči, ena DIMM reža za do 128MB pomnilnik,
  • 144MB SSD, do 288MB (ne, ne vem kaj je to ),
  • ATA33 podpora, ATA66/100 podpora z ustreznim kablom,
  • 66MHz zunanja frekvenca,
  • ena PCI reža

0 komentarjev

Modifikacija ATA66 kablov

HardOCP - Sem vam je že kdaj zgodilo, da ste nujno potrebovali ATA33 kabel, pa ste imeli le ATA66 različice? Meni se je, in vsakdo, ki se mu je zgodilo kaj podobnega ve, kako neprijetna je lahko ta situacija. ATA66 kabli imajo namreč eno luknjico manj. Na ATA66 ploščah in diskih to ni problem, saj imajo na konektorjih en pin manj, toda če boste hoteli uporabiti ATA66 kabel na kakšnem CD-ROMu ali stari ATA33 ploščo/disku se boste znašli pred težavo. No, nič ni nerešljivo in z malo iznajdljivosti ter mini vrtalnikom se vse da urediti. Kako, pa si poglejte tukaj.

0 komentarjev

Tovarniški "okrogli kabli"

Club Overclocker - Okrogli kabli so eden izmed najbolj razširjenih overclockerskih trikov. Izdelava le-teh je zelo preprosta, uporabnost pa velika, saj se pretok zraka skozi sistem zelo poveča. Edini problem pri domači izdelavi okroglih kablov predstavljajo 80 žilni ATA66/100 kabli, ki se jih ne sme prepogibati zaradi presluha. Tu pa pridejo na vrsto prava podjetja in CrazyPC je predstavil tovarniško izdelane ATA66/100 okrogle kable. Zadevce so "testirali" na ClubOverclocker, njihove izsledke pa lahko preberete tukaj. Zanimivo, toda jaz bom raje ostal pri domači izdelavi [:)].

3 komentarji

Hackanje integriranega Promise kontrolerja

TweakHardware - Hackanje Promisovih ATA66/100 kontrolerjev v RAID je že skoraj ponarodela tema v svet računalništva. Čeprav se dotično podjetje še tako trudi, da bi nekako utišalo vso zadevo jim to vsekakor ne uspeva. Dokaz za to je tudi zadnji članek s TweakHardwara, ki govori ravno o hackanju integriranih Promisovih kontrolerjev. Torej, če imate matično ploščo z integrirano Promisovo rešitvijo, lahko z malo truda dobite precej več vreden RAID kontroler. Se splača pogledati...

0 komentarjev