»

Thunderbird tik pred različico 1.0

Mozillazine - Izšel je Thundebird 1.0 RC1, kar je znak, da je v odprtokodnem svetu tako čislana različica 1.0 že zelo blizu. Nova različica odpravlja hrošče in izpopolnjuje stare zmogljivosti. Izboljšan je prehod iz ostalih poštnih odjemalcev, izpopolnjena je podpora RSS, večim identitetam, skupinskim sporočilom in in še marsikaj.

Žal pa nova različica, tako kot že nekaj prejšnjih, prinaša tudi slabost, in sicer kompleksen sistem lokalizacije. Tako zadnji Thunderbird spet ni poslovenjen, zato srčno upamo, da bo čimprej prevzel Firefoxov sistem lokalizacije.

16 komentarjev

Anti-Spam Alliance, drugič

Slashdot - CNet News poroča, da se je Anti-Spam Alliance, združba firm, ki vključuje Microsoft, America Online, EarthLink in Yahoo, odločila dati na sodišče kup novih tožb proti raznim pošiljalcem spam pošte.

To je že drugič, da se je to združenje odločilo za boj proti spam pošti s pomočjo sodišč. Prvič so vložili tožbe že v marcu. Glavno presenečenje oz. novost v tej novi rundi tožb pa je AOLova vložitev tožbe proti spamerjem, ki pošiljajo svoje reklame po raznih Instant Messenger omrežjih. Ta spam, katerega pogosto imenujejo tudi spim, se do sedaj sicer še ni tako zelo razpasel, toda bi pa po AOLovih trditvah naj postal precej hitro zelo opazen in so zato vložili "preventivno" tožbo.

Gotovo se sedaj že vprašate, kakšno korist bomo imeli od tega. Dejansko je skupek prvih tožb že zagotovil rezultate, saj je bil prvi primer končan v začetku tega meseca in s poravanavo. Primer je prišel do zaključka v Massachusettsu, kjer se je podjetje DC Enterprices strinjalo s plačilom 25.000 $,...

12 komentarjev

OpenOffice.org 1.1.1

PC Linux Online - Po treh kandidatih za izdajo je izšel OpenOffice.org 1.1.1, ki več ali manj odpravlja hrošče iz različice 1.1.0 (kar 557 naj bi jih odpravili), prinaša pa tudi nekaj malega novosti. OOoDic Autopilot tako sedaj omogoča samodejno nalaganje slovarjev s sinonimi, črkovalniki in pravili za deljenje besed, izboljšali pa so tudi podporo za jezike, ki namesto decimalne pike uporabljajo vejico - mednje sodi tudi slovenščina.

Novička, opombe ob izdaji in dolvleka slovenske različice.

7 komentarjev

KDE proti GNOME

OSNews - Danes je očitno ravno pravšnji dan za nove različice odprte programske opreme. V času izida okolja KDE 3.2 je zaznati mnogo aktivnosti tudi v logih njegovih konkurentov, ki razvijajo namizno okolje GNOME. Izdali so namreč razvojno različico 2.5.3.

Miguel De Icaza, oče okolja GNOME, pa se trenutno ukvarja z drugimi posli, saj bdi nad razvojem razvojnega okolja Mono, ki želi pomešati štrene Microsoftovemu .Netu. Izšla je različica 0.30, ki predvsem prinaša pohitritve in odpravlja hrošče, dodaja pa tudi nekaj novosti, med drugim brskalnik dokumentacije in strežnik ASP.NET z modulom za Apache.

Da pa ne bi novice z "sveta GNOME" zasenčile tabora KDE, se je oglasil Mandrake, veliki podpornik tega okolja. Izdal so namreč Mandrake Linux 10.0 Beta2, ki se baha z najnovejšimi različicami ključnih programskih paketov. Vsebuje Linux 2.6.2 rc3, XFree86 4.4, kdebase 3.2 pre in Mozillo 1.6. Bittorrent.

2 komentarja

Nič več AOLovih zgoščenk

Slo-Tech - Jim Mckena in John Lieberman bi rada, da jima pošljete vse AOL CDje ki jih imate, saj je njun cilj zbrati kar milijon primerkov -- sedaj jih imata "le" 80 000 -- in jih odnesti pred vrata podjetja ter s tem povedati, da naj odnehajo s tem početjem. Na strani pa najdete tudi ustvarjalni kotiček, kjer lahko dobite idejo za uporabo starih ali nezaželenih reklamnih zgoščenk.

5 komentarjev

Trillian: Bejž preč!

ZDNet - Kakor sem bil vajen dokaj tolerančnih člankov na ZDNet-u, pa me je dotični nemalo presenetil -- verjetno zaradi uporabljenega ('ameriškega'?) tona.

Skratka, avtor se zgraža nad vsemi (ter nas imenuje kiberjokice), ki si upamo sploh reči besedo čez AOL, ki blokira dostop do IM omrežja preko programčka Trillian. AOLovo uradno stališče je, da v zadnjih tednih ni preprečeval dostopa z uporabo omenjenega klienta, pač pa zgolj 'odpravljal hrošče' (hehe, Trillian -- hrošč). Na drugi strani, pa je odpravljal 'hrošče' (hehe, AOLove varnostne blokade) razvijalec Trillian. Tehnično gledano, je IM programček vdiral v gigantovo omrežje. No, dejstvo pa je, da je AOLovo omrežje dejansko AOLovo in ne neko javno dobro, ki služi tudi z oddajo oglasnega prostora (katerega pa Trillian lepo ignorira -- beri: odpravi kot hrošča). Kaj čmo, Trillian je zajedalec, parazit. Klik! Kaj menite?...

11 komentarjev

AOL Messenger & Trillian

ZDNet - Dragi uporabniki Arthurjevega (inu a-jevega, seveda) dekleta, če ste IM programček uporabljali tudi za komunikacijo s prijatelji na AOL-ovem omrežju, imam za vas slabo novico: AOL Time Warner (ki ga zadnje dni precej po zobeh vlačim) se je iz 'varnostnih' razlogovo odločil, da blokira dostop preko vse-v-enem programčka Trillian. V zadnjih dneh je šlo med programerji obeh strani za pravo malo vojno, saj so samo programerji odjemalca kar dvakrat v dnevu ali dveh izdali novo verzijo, ki je zaobšla - trenutno - blokado. Klik!

2 komentarja

Plug'n'Politix

Slo-Tech - Trillian in MinMax se trenutno nahajata v Zurichu (Švica) in sicer na konferenci Plug'n'Politix.
Zaenkrat se stvar zdi čisti zadetek v polno. Tole je ekskluzivno oglašanje samo za slo-tech (novinarjem in policajem vstop prepovedan).
Torej gre za srečanje ljudi iz različnih kiber-squatov in podobnih krajev iz cele Evrope. Glavne teme, ki se zastavljajo so zelo zanimive - kako izobraževat uporabnike, varnost, PGP, kako vzpostaviti kanale med 'hekerji' ter ljudmi, ki obvladajo in tistimi, ki jim je računalnik način izražanja, kakšen bo internet v prihodnosti, koliko nas tajne službe in drugi že nadzorujejo (a veste, da mora na Nizozemskem imeti vsak ISP pri sebi 'črno škatlo', ki mu jo da policija in s katero lahko sniffajo kogarkoli).
V bistvu imava toliko za povedat, da bova verjetno napisala kar ornk člank o tem. Za teaser pa - v squatu kjer se stvar dogaja imajo hiter link za ubijat, ob vhodu pa lahko dobiš PCMCIA kartico za wireless LAN, ki vleče po celi bajti (svoje sicer še nisem...

6 komentarjev

Članek o C#

ZDNet - Verjetno vas ni malo, ki so oz. še bodo naročili Microsoftovo razvojno orodje (oz. zbirko) Visual Studio .net (beta 2). V njem se je pojavil tudi programski jezik C# ('C sharp', za morebitne neznalce), katerega Microsoft hvali kot najboljšo stvar po C++ -u. Lutajoč po ZDNet-u sem našel članek, v katerem se je njihov novinar pogovarjal z glavnim inženirjem jezika C#. Če ne zaradi drugega, branje priporočam zaradi razgledanosti ter nekaterih zanimivih misli (tudi o Javi, saj MS-ju nekateri očitajo, da si je C# veliko stvari sposodil ravno pri slednji). Klik!

p.s.: članek se tam nahaja od sredine avgusta, tako da lovci na ažurne novice - miške proč :]

6 komentarjev