»

Spet nove verzije Intelovih prevajalnikov

Intel - Pred kratkim je Intel ponovno posodobil svojo kolekcijo razvojnih orodij - c++ in fortranskih prevajalnikov za Windowse in Linux, in sicer na 8.1.

Kaj je tokrat novega? Ne prav veliko, vsaj na IA32 fronti ne. Že tako hitre so jih še nekoliko bolj pohitrili, seveda pa so podprti vsi najnovejši Intelovi procesorji.

Z verzijo 8.1 pa je prišla podpora AMD64 arhitekturi oziroma po Intelovo EMT64. Po prvih lastnih izkušnjah so 64 bitni programi občutno hitrejši, merjeno na AMD Opteronu.

Omenjene prevajalnike lahko dobite v 30 dnevno preizkušnjo ali pa v brezplačno trajno last, če uporabljate Linux, ki je mimogrede tudi 64 biten.

Izbira je vaša.

23 komentarjev

Saga: AMD in Intel

Emulators Online - Tukaj si lahko preberete četrti del precej zanimivega članka ali bolje rečeno razmišljanja. Saga se je začela leta 2000, ko je Intel na trg poslal Pentiuma 4 - takrat je bil ta procesor predrag in se je preslabo obnesel, da bi bil vreden razmisleka. To je bil čas, ko si za performance kupil Athlona. Sedaj, nekaj let kasneje, je Intel toliko izboljšal svoje Pentiume 4, da so spet prevzeli krono hitrostnega prvaka, AMD pa je, kot kaže, zaspal na lovorikah...

Osebno upam, da se bo AMD prebudil in ostal konkurenčen Intelu, ker bomo potrošniki tako na boljšem - s tem mislim seveda na nizke cene procesorjev.

26 komentarjev

Nekaj novic o Hammerju

X-Bit Labs - Kot najbrž že veste, bo Hammer AMD-jev odgovor na Intelov Itanium, prvi povsem 64 bitni procesor 'za mase' (no ja...vsaj za tiste, ki si lahko privoščijo:D ).
No, kot sem že napovedal, nekaj novic o tem kupčku tranzistorjev:

- Na Cebit - u so pokazali primerke z A0 verzijo jedra, ki je delovala pri 1.4 Ghz.
- Naslednja, A1 verzija naj bi se prikazala kmalu, tekla pa naj bi pri 1.8 in 2 Ghz.
- Prvi Hammerji naj bi bili primerljivi z 3400+ PR - jem.
- V 32 bitni kodi naj bi bil procesor 15% hitrejši od XP - ja, 64 bitne verzije programov pa naj bi dobile še dodatnih 10% pospeška.

Kot kaže, bo 64 bitna scena še vroča, še posebej, če se bosta tudi tam udarila Intel in AMD tako, kot se na trgu 32 bitnih procesorjev. To pa lahko pomeni le eno - kmalu si bomo lahko vsi privoščili 64 bitne mlinčke:D . No ja, resnici na ljubo bo po vsej verjetnosti na začetku bolj malo programov, ki bodo delovali na 64 bitni kodi. tako da bodo ti 64 bitni kebri ostali rezervirani za ljudi, ki točno vejo,...

0 komentarjev

OCP Silver Pro Gamer ohišje

I Am Not A Geek - Aluminijasta ohišja počasi postajajo vse bolj priljubljena tudi pri nas. Poleg Macasovih, ki so postale med našimi uporabniki že kar nekakšen zakon, pa so se pojavila še nekatera drugih proizvajalcev. Novi proizvajalci poizkušajo znana podjetja kot so Lian-Li in Cooler Master presenetiti predvsem na enem področju - ceni, saj sta si prej omenjeni podjetji dali kar pošteno naviti cene svojih izdelkov. Med takimi podjetji je tudi firma, ki je naredila ohišje OCP Silver Pro Gamer. Brez napajalnika pa ga lahko kupimo že za dokaj znosnih 95 $. Opis si lahko preberete na IANAG. Presodite sami, če je vredno uvoziti ohišje iz tujine in prezreti Chieftechovo ponudbo v Sloveniji ;) .

0 komentarjev

Več podatkov o McKinleyu

The Register - O McKinleyu sem obširno poročal že včeraj, vendar pa je medtem pricurljalo še nekaj zanimivih podatkov, ki jih zaradi strokovnosti in aktualnosti Slo-Techa enostavno moram pripisati. Ob splošno znanem dejstvu, da bo Itaniumov naslednik McKinley 64 bitni čip, bi bilo pametno opozoriti, da bo v procesor vključenih 32 kB L1, 256 kB L2 in kar 3 MB L3 predpomnilnika, kar je sicer nekoliko manj kot ga je bilo v Itaniumih, vendar dovolj za tržišče, kateremu je procesor namenjen. Novost je novo izboljšano 400 MHz vodilo, ki bo 128 bitno in bo omogočalo pasovno širino 6,4 GB/s. Da pa bi hitrost samega čipa prišla bolj do izraza, je Intel zmanjšal število stopenj cevovoda iz 10 na 8 in mu dodal dve novi izvršni enoti. Ravno zaradi tega posega se lahko kaj hitro zgodi, da bo McKinley pri isti frekvenci hitrejši od Hammerja, ki bo (vsaj mislim tako) imel 12 stopenjski cevovod. Vendar pa moramo na to dejstvo gledati z malo premisleka, saj sta pristopa obeh podjetij precej različna. Intel se...

0 komentarjev

Ali gre Intel po Hammerjevih stopinjah?

AnandTech - Intel je podjetje, ki so ga nedavno pretresali številni neuspehi, ki so si sledili eden za drugim. Najprej jih je doletel neuspeh nabora i820 s hroščem, ki je zahteval, da Intel zamenja vse matične plošče na tem naboru. Drug neuspeh je bila neuspešna pogodba z Rambusom, ki je Intelu naredila več škode kot koristi. Tretji neuspeh so bile težave z najhitrejšim Pentiumom III na jedru Coppermine, ki se je pregreval kot za stavo, četrti slabi rezultati Pentiuma4 v primerjavi s konkurenco in peti neuspeh slaba prodaja Itaniumov, ki je bila pod pričakovanji. Intel pa utegne biti poražen še na...

0 komentarjev

Arhitektura AMD Hammerja

AnandTech - Tekma v razredu 32 bitnih procesorjev je trenutno na frekvenčni strani Intela. Pri novih 64-bitnih procesorjih pa je to malo drugače. Intel je že dolgotega napovedal Itaniuma, ki ga je tudi že predstavil in je že v prodaji v nekaterih high-end strežnikih. Drugačen pa je položaj pri AMDjevem Hammerju, čigar predstavitev je napovedana v naslednjih 12 mesecih. Če ste privrženec novih tehnologij, si preberite članek na AnandTechu, kjer so si podrobno ogledali arhitekturo tega prcesorja.

0 komentarjev

Intel se je opekel z Rambusom

The inquirer - Mogoče se še kdo izmed vas spomni, kako je Intel obešal na veliki zvon novico, da je podpisal pogodbo s podjetjem Rambus, ki naj bi ponujalo izjemno zmogljiv pomnilnik. Kasneje se je izkazalo, da je pomnilnik zmogljiv samo na papirju, pri takratnih Pentium3 procesorjih, pa se je izkazal za ne preveč neučinkovitega. To je bil prvi hud udarec za Intel. Drugi udarec je sledil s ploščami, ki so bazirale na naboru i820 in so podpirale pomnilnik Rambus, preko posebnih konverterjev pa smo lahko uporabili tudi pomnilnik SDRAM. Plošče so se izkazale za zelo problematične, saj so nabori i820 bili preveč hroščati, Intel pa se je s temi nabori še dodatno osmešil. Kasneje je moral Intel celo vpoklicati nazaj vse prodane plošče na i820, kar pa gotovo ni bilo poceni. Po nekaj brezplodnih letih, si je pomnilnik Rambus ustvaril topel domek na platformi Pentium4, kjer so se končno pokazale njegove prave lastnosti, saj je bil P4 v osnovi zasnovan za ta tip pomnilnika. Kljub dobrim rezultatom, pa se...

2 komentarja