»

Nič več glasbenih CD-jev brez zaščite

The Register - Ena izmed največjih glasbenih založb, BMG, preizkuša evropske kupce. Danes so namreč sklenili, da bo založba na evropskem trgu odslej ponujala le zaščitene (Cactus Data Shield) glasbene CD-je. Čeprav si kaj takega v Ameriki še ne privoščijo, tudi v Evropi ne gre brez godrnjanja, a brez strahu, "hekerji" so doslej uspešno strli še vse zaščite. Samo vprašanje časa je. Dodatne informacije ter podrobnosti o zaščiti CDjev najdete na tem naslovu.

19 komentarjev

The story goes on

The inquirer - Skoraj ne mine teden, da ne bi poročali, kako se podjetja trudijo, nekatere mesece in mesece, z izdelavo zaščit proti kopiranju. To, da jih potem v trenutku s salotejpom obidejo vsi, ki jim le-te niso pri srcu, najbrž veste.
Sedaj je novo železo v ogenj poslal JVC v sodelovanju z japonskih Hudsonsoftom. In čim so poskusili tokrat?
V procesu tiskanja CD-jev se v medij vtisne poseben varovalni ključ, ki onemogoča, da bi medij kopirali, saj naj bi rezultat bil medij, poln napačnih podatkov. Zaščita naj bi delovala pri CD in DVD medijih, vprašanje pa je, če bo sploh delovala.

Nagradno vprašanje za bralce: Koliko časa bodo porabili od začetka trženja do obidenja zaščite bratje piratje?

8 komentarjev

Bijejo piratom zadnje ure?

The Register - Vsaj tako trdijo pri izraelski firmi Doc-Witness, ki je razvila posebno tehnologijo zaščite CD in DVD medijev. Za razliko od softverskih metod, ki so jih sedaj razvijali v ta namem (ki pa so se vse po vrsti izjalovile), so pri Doc-Witness razvili pametno kartico (smart card), ki se vgradi v sam medij, in onemogoča izdelovanje delujočih kopij. Logika je preprosta, če ni kartice v kopiji, potem tudi podatki niso dosegljivi.
Kot pravijo fantje na Registru, je tehnologija sicer obetajoča, drugo vprašanje pa je cena. Torej, vprašanje iz naslova je retorično.
BSA pa v jok in na drevo..

15 komentarjev

Borgovska kocka

Overclockers Australia - Uff, očitno tudi temu modifikatorju ni zmanjkalo domišljije, saj se je tudi sam odločil, da izpelje projekt, ki bo nekaj posebnega. Tip se je odločil, da bo izdelal ohišje v obliki borgovske kocke. Kako mu je vse skupaj uspelo, si lahko ogledate na priloženi sliki in na tej strani. Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je to, da v kocko ni vgrajeno samo drobovje računalnika, ampak tudi monitor. Skratka, zanimiva modifikacija, ki jo ne smete spregledati.

1 komentar

Cactus Data Shield pod drobnogledom

CDR-Info - Cactus Data Shield je pred nedavnim povzročil kar nekaj polemik, saj so se številni kupci redkih albumov, na katerih je založnik uporabil to zaščito, pritožili, da CD enostavno ni berljiv v nekaterih komponentah (PlayStation 2, ...), ki bi morale glasbeni CD prebrati brez problemov, za konec pa so se oglasili še zagovorniki pravic računalniškega uporabnika, ki so ugotovili, da se glasbenih CD-jev z zaščito CDS enostavno ne da poslušati na Linuxu, ki (brez programa WINE) ne prebere execute (.exe) datotek in tako ne more pognati posebnega predvajalnika, s katerim se da glasbo, ki je zaščitena s CDS, poslušati na tem operacijskem sistemu.
Ker je zaščita po svoje zanimiva, so se fantje na CDR-Info odločili, da si jo podrobneje ogledajo. Vse skupaj so podrobno opisali in glasbo poizkusili celo presneti na disk. Kako jim je vse skupaj uspelo, pa si poglejte tukaj.
Če potegnemo črto pod vse, lahko ugotovimo, da je Cactus Data Shield nek tragični junak, ki si prizadeva, da bi delal dobre...

0 komentarjev

Prah!

EXHardware - Poleg temperature, je največji sovražnik računalničarja še prah, ki se bo čez čas nabral v vsakem ohišju. Čeprav prah večine uporabnikov ne moti najbolj, pa bodo njihove posledice utrpeli predvsem overclockerji, ki si prizadevajo, da bi zmanjšali temperaturo procesorja za sleherno desetino stopinje Celzija. Za vse tiste, ki se prvič podajate na čiščenje, so na EXHardware pripravili krajši članek.

2 komentarja

Bertelsmann kupil Cactus licenco

The Register - Gotovo se še spomnite Tomijeve novice, v kateri se je malce dotaknil najnovejšega "anti-rip" sistema Cactus, ki ga je izdelalo izraelsko podjetje Midbar. Okrog Cactusa so se razširile razne govorice, da naj bi uničeval zvočnike, vendar podjetje Midbar zaenkrat vse te govorice zanika. Vendar govorice gor ali dol, Cactus je postal precej zanimiv za nekatere založnike. Prvi ga je opazil Sony, sedaj pa so se zanj odločili še pri Bertelsmannu, kjer ga bodo uporabili v svoji podružnici Sonopress. Kot morda že veste, Cactus uporablja precej zvito zaščito, saj dodaja skladbam šum, ki pa ga sistemi proti šumu v CD predvajalnikih izničijo. Nekateri poznavalci sicer pravijo, da glasba s tako zaščito ni nikoli takšna, kot bi morala biti, vendar za večino uporabnikov kvaliteta ustreza. Kakor hitro pa ploščo vstavimo v računalniško CD enoto, pa le-ta CD-ja predstavi kot skupek podatkov. Če se odločimo, da bomo CD ripali, bomo dobili skladbe, ki bodo vsebovale ogromno šuma. Cactus tehnologija pa...

1 komentar

Sony razvija varne audio CD-je

Slo-Tech - Glede na to, da ima večina ljudi svojo najljubšo glasbo presneto ( jaz se štejem za izjemo ), se je Sony lotil projekta, ki naj bi zagodel vsem tem. Razvija namreč sistem Cactus Data Shield, ki ob kopiranju CD-ja namesto glasbe posname šum. Ta pa naj bi po njihovem bil sposoben uničiti zvočnike. Sicer, če pa dobro pomislite, glasbo še vedno lahko posnamete v mp3, potem pa iz tega dobite nov audio CD.. .

Ta zaščita je nek ustreznik Macromediine SafeAudio zaščite, za katero pa se je že našlo zdravilo. Kot vsaka druga zaščita, bo tudi ta najverjetneje obsojena na propad, saj zdolgočaseni hekerji kar hrepenijo po novih izzivih. Thanx, Tomi.

3 komentarji