»

Vojna zahtevala še eno žrtev

The inquirer - Tokrat ni govora o tisti pravi vojni, ampak o vojni med podjetji, ki izdelujejo različna čipovja. Tokrat je padlo podjetje ALi, ki se bo od prvega julija dalje imenovalo ULi. To pa pomeni, da bo podjetje UMC, ki je že večinski latnik podjetja SiS, postalo 60-odstotni lastnik ALija. Tako poleg Intela ostajajo v vojni za prevlado na tržišču še UMC, Via, ATI in Nvidia. Izvirna novica.

0 komentarjev

AMD - Obisk tovarne sanj

AnandTech -

AMD se je končno vdal in popustil pod pritiski javnosti, naj pove malo več o prihajajočih procesorjih in ostalih dobrotah iz svoje malhe ... V nasprotju z Intelom, ki naredi tiskovno konferenco ob vsaki umrli miški (ne dobesedno, seveda), AMD vsa velika odkritja zadrži zase oziroma le-ta ostanejo v tovarni v Dresdnu.

Vsaj tako je bilo včasih. Danes je AMD pokazal notranjost svoje trdnjave in spregovoril o svojih načrtih. Od tega, kako se pride do tovarne do podatkov, kako izgleda notranjost; mokre sanje vsakega hardveraša, pač ... Članek si lahko preberete na AnandTechu.

1 komentar

UMC bo proizvajal RV280

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je ATI določil podjetje UMC kot proizvajalca prihajajočega RV280 grafičnega procesorja, saj ponujajo za 20 odstotkov nižje cene kot konkurent TSMC. UMC bo s proizvodnjo pričel te dni, medtem ko ATI načrtuje uradno predstavitev za prvo četrtletje prihodnjega leta. RV280 bo naslednik že uveljavljenega RV250, znanega kot Radeon 9000 procesorja, njegova edina opaznejša prednost pa bo podpora AGP 8x. Klik!

0 komentarjev

Navijanju prijazen Tualatin

Overclockers Australia - Ko smo že mislili, da se bodo procesorji, grajeni v 0.13 mikronski tehnologiji navijali hvaležno kot leni dijak po narejenem popravnem izpitu (heh [:D]), smo bili nad sposobnostmi procesorjev razočarani. Edini pravi 0.13 mikronski procesorji so bili Pentiumi 4, saj so nekateri model 1600 navili že na 2400 in več ter ga razglasili kot Celerona 300A sedanjega časa. No, pri Avstralcih izgleda to ne velja, saj je neki navijalec svojega Tualatina pripravil do delovanja na zavidanja vrednih 1722 MHz - in to z 80 W peltierovim elementom, kar je za današnje pogoje razmeroma malo.

9 komentarjev

UMC začel s proizvodnjo 0.13 mikronskih čipov

X-Bit Labs - Uf, pa sem spet prišel v stadij, ko se mi nič ne da in raje gledam v zrak, kot pa da bi počel kaj koristnega - npr. pisal novice. No, da pa Sergio ne bo kruto smert storil zaradi brain overloada, bom danes jaz poskrbel za novice [:D].
Torej, eden izmed največjih proizvajalcev čipov na svetu, tajvanski UMC, ki se ga mogoče starejši uporabniki spomnite po naborih za 486-ke, je naznanil, da je začel z masovno proizvodnjo čipov, ki bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. Po podatkih, ki sem jih našel tu, bodo prva večja naročila izpolnjena že do poletja, prva naročnika pa sta Xilinx Inc. in Ricoh.
No, začetek UMC-jeve proizvodnje pa bi lahko bil povezan še z nekom - podjetjem AMD. Namreč že kar nekaj časa se pojavljajo namigovanja na internetu, da naj bi AMD zaradi pomanjkanja proizvodnih kapacitet izdeloval nekatere svoje procesorje kar v UMC. Zadnje čase pa so se pojavila celo namigovanja, da naj bi AMD proizvajal samo še Opterone, medtem ko bodo za druge procesorje poskrbeli...

0 komentarjev

Težave pri AMD-ju in 0,13 mikronih

X-Bit Labs - Na x-bit labs-ih špekulrajo o mogočih težavah novih AMD-jevih procesorjev in z njihovimi 0,13 mikronskimi jedri. Ta temeljijo na zelo nizkih frekvencah novih XP procesorjev (prvi 0,13 mikronski XP bo 1,8 GHz, kar je za samo 66 MHz več od najhitrejšega 0,18 mikronskega XP +2100, Celeroni so naredili preskok z 1 GHz na kar 1,5 GHz), visoki voltaži (iz 1,75 V na 1,65 V, Intel pa iz 1,7 V na 1,5 V) ter koncu partnerstva z Motorolo in prehod na UMC in izgradnjo nove 0,13 mikronske tovarne v Singapurju. Celotna novica tu.

1 komentar

AMD bo sodeloval z UMC

X-Bit Labs - Pa smo dočakali tudi dogodek, ki je bil iz dneva v dan bolj verjeten - AMD se je odločil, da bo UMC postal njegov pomemben zaveznik, ki bo razbremenil AMD-jeve tovarne za izdelavo procesorje. Tu je posebno izpostavljena tovarna v Dresdnu, za katero je že dalj časa znano, da deluje s polno obremenitvijo. Vendar pa uradni podatki, ki jih je novinarjem razdal AMD še vedno dajejo precej medlo sliko o tem, kakšne prednosti naj bi za AMD prineslo sodelovanje z UMC. X-bit labsi predvidevajo, da UMC ne bo proizvajal 0.18 mikronski, ampak bolj 0.13 mikronske procesorje. Tu pa se vse skupaj še malce bolj zaplete, saj bo UMC lahko začel proizvajati 0.13 mikronske procesorje šele jeseni, ker trenutno nima ustrezni proizvodnih kapacitet. Zaenkrat še ni znano, katere procesorje naj bi UMC proizvajal.
In kaj naj bi podjetji imeli od sodelovanja? UMC bo najbrž profitiral s tem, da bo dobil stalnega naročnika, AMD pa bo lahko končno razbremenil svoje proizvodne zmožnosti. Naj kot zanimivost...

0 komentarjev

Ali bo UMC proizvajal Durone?

X-Bit Labs - Duroni so zadnje čase postali kar malce problematični procesorji, saj AMD nima tako velikih proizvodnih kapacitet, da bi lahko ustregel številnim naročilom, ki prihajajo iz celega sveta. Ravno zaradi tega ne preveč prijetnega problema, so se pojavile številne govorice, da naj bi se AMD na skrivoma dogovarjal s tajvanskim gigantom UMC o proizvodnji Duronov. Čeprav so to samo govorice, obstaja kar nekaj logičnih podlag za tak ukrep:
  • Če bo hotel AMD konkurirati Intelu, bo moral povečati proizvodnjo procesorjev Duron (o selitvi proizvodnje procesorjev Athlon XP zaenkrat še ni bilo govora), za kar bi bil UMC idealen

  • UMC ima zelo dobre proizvodnje linije za izdelavo čipov z 0.18 mikronsko tehnologijo, trenutno pa se že pospešeno pripravljajo na posodobitev proizvodnje linije za izdelavo čipov z 0.13 mikronsko tehnologijo.

  • UMC daje usluge zelo majhnemu številu velikih podjetij, kar naj bi pomenilo, da bi AMD-ju gotovo posvetili veliko pozornosti. Poleg vsega tega pa je znano, da sta...

0 komentarjev

AMD išče zunanje partnerje

Slo-Tech - Ja, Slovenija gre naprej! Dolgo časa smo čakali ta zgodovinski dogodek. Ta zgodovinski dogodek je vplival na veliko ljudi - med drugimi tudi na PisuneTM Slo-Techa. To lahko opazite po kar krepko zmanjšanem odmerku dnevnih novic. No, ker pa sem sam še vedno malce opijanjen od veselja (in ker imam v sebi kar nekaj kozarcev rujnega ), sem se odločil, da vam tokrat ponudim novice naših bralcev, ki so bile zadnji čas kar precej zanemarjene. Obljubim, da se bom v kratkem lotil čiščenja nabiralnika in objavil vse novice, ki so jih drugi člani Slo-Tech teama prezrli. Aja, pa še na mnoge zmage in da razgreti navijači vsaj nebi spet popolnoma razbili brniškega letališča .
Novico nam je poslal Koci:

Težka ekonomska situacija je prisilila AMD - podjetje, ki je do sedaj samo proizvajalo lastne procesorje - da poišče zunanje partnerje za proizvodnjo procesorjev. Prvi AMD-jevi procesorji, narejeni izven matičnih tovarn, bodo na police trgovin prispeli čez dobro leto, izdelani pa bodo v 0.09...

0 komentarjev

UMC-jevi problemi

The inquirer - Po podatkih na The Inquirerju je United Microelectronics Corp (UMC) izvršil odpustitev 300-ih delavcev. UMC sicer vse skupaj zanika in navaja, da kaj takega nebi naredil niti v težkih časih. Čez nekaj časa smo dobili še en dokaz, da s podjetjem ni vse v redu - UMC naj bi nekaterim delavcem znižal plače tudi do 40 %. Izgleda, da na UMC kar precej pritiska recesija, ki zadnje čase tepe računalniško industrijo. Da pa bi UMC propadel, se gotovo ni treba bati, saj je bilo naročil za izdelavo čipov vedno dovolj .

0 komentarjev

Več o AMDju in 0.13 mikronski tehnologiji

X-Bit Labs - Takoj, ko je AMD najavil, da bo leta 2002 začel prodajati prve 0.13 mikronske procesorje, se je pojavilo vprašanje kje jih bodo proizvajali. Glavna kandidata sta bili tovarni v Austinu in Dresdnu ( obe trenutno proizvajata 0.18 mikronske procesorje )... No, sedaj je znano, da je AMD že začel z opremljanjem Dresdenske tovarne z novimi proizvodnimi linijami, ki so jih menda kupili pri IBMu. Prvi procesorji bodo z njih prišli že koncem leta 2001, šlo pa bo za Thoroughbrede ( 0.13 mikronske Palomine ). Masova proizvodnja teh procesorjev se bo začela v prvem četrtletju 2002.

0 komentarjev