»

OCZ predstavil nov vmesnik za polprevodniške pogone

X-Bit Labs - Vmesnik SATA je dovolj hiter tudi za najhitrejše trde diske, medtem ko se pri polprevodniških pogonih, še zlasti če jih povežemo več skupaj v polje RAID, lahko pojavi ozko grlo. Da bi nas vmesnik ne oviral pri hitrosti, je OCZ predstavil nov vmesnik za priključitev. Imenuje se HSDL (High Speed Data Link).

Implementiran je s posebnim krmilnikom, ki se na računalnik priključi prek vodila PCI Express. Diski se priključujejo s priključki SAS, zmore pa ta vmesnik 20 gigabitov na sekundo. Uporablja iste protokole kot PCIe, tako da več vzporednih kanalov poveže v en sam virtualni kanal.

OCZ je prve primerke s HSDL-jem predstavil na Computexu prejšnji teden na Tajvanu. Ali se bo HSDL prijel, bo pokazala prihodnost.

8 komentarjev

Veliki test trdih diskov

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so testirali kar 22 trdih diskov različnih kapacitet, proizvajalcev in vmesnikov. SerialATA vmesnik je zastopalo 14 trdih diskov štirih proizvajalcev (Hitachi, Maxtor, Seagate ter Western Digital), zastareli, a še vedno razširjeni UltraATA pa 8 trdih diskov iz istih tovarn (manjkal je zgolj Maxtor). Vsem zagrizencem željnim svežih informacij priporočamo branje testa, za ostale pa lahko povemo, da je najboljši disk za svojo ceno 320 gigabajtni Western Digitalov WD3200JB, ki uporablja UltraATA vmesnik.

16 komentarjev

Jutranje britje ob prebiranju elektronske pošte

Tweak Town - Računalništvo se razvija hitreje, kot smo si lahko predstavljali! Na računalniškem tržišču so se pojavili smešno nori izdelki, kot je naprimer tudi računalniški brivnik. Naprava je sicer pripravna za vse tiste, ki jutra preživijo s skodelico kave in tipkovnico v roki. Verjetno se sprašujete, kaj ima to skupnega z računalnikom. Jah, brivnik se napaja prek USB vodila [:D]. Tukaj si lahko ogledate nekaj slik in pa več informacij o tej prikupni a uporabni igrači.

7 komentarjev

Asus A7V8X (KT400)

AMD3D -

Po VIA in Gigabyte sedaj prihaja še Asus z novo matično ploščo A7V8X. Plošča se ponaša z kar lepim spektrom najnovejših tehnologij kot je x8 AGP, DDR400, Serial-ATA...

Specifikacije:

  • Socket A (AMD Athlon/Athlon XP/Duron)
  • VIA KT400/8235
  • FSB: 333/266/200MHz
  • 3 x DDR DIMM
  • Realtek 6-kanalni CODEC
  • 1 x AGP 8X
  • 2 x UltraDMA/133/100/66
  • 2 x 1394
  • 6 x USB 2.0
  • 2 x Serial ATA
  • 6 x PCI
  • BroadCom 10/100 Mbps or 1000 Mbps Ethernet kontroler(opcijsko)

Pa še slikica:

Na ASUS-ovi domači strani začuda nisem našel nobenih podatkov o tej novi plošči...

Hvala tecu za novo sliko in ostalim ker so opazli napake, ki mi ob pozni uri zgleda niso mogle uiti.

10 komentarjev

Epox predstavil ploščo s krmilnikom Serial ATA

The inquirer - Napovedi so napovedovale, da bomo prve plošče s krmilniki Serial ATA ugledali šele jeseni, vendar pa jih bomo očitno deležni še v tem mesecu. Epox je namreč predstavil EP-8K5A2, ki bazira na čipovju KT333 in podpira naprave USB 2.0 ter ima vgrajeno LAN kartico. Poleg tega se lahko Epoxov izdelek pohvali tudi s tremi režami za pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, šestimi PCI režami, 1 AGP 4x režo, solidnim šestkanalnim zvočnim čipom, značilnim debug ekrančkom in dvema IDE priključkoma. Epox obenem še dodaja, da bo plošča namenjena zahtevnim uporabnikom, saj bo bojda ena izmed najbolj prijaznih navijanju in najbolj stabilnih. Bojda bo ponujala tudi RAID. Več o njej si preberite tukaj.

0 komentarjev

Seagate prvi s SerialATA diski?

PC World - Glede na to, da Seagate že kar nekaj časa prikazuje svoje Serial ATA diske, ki delujejo v navezi z Intelovimi prototipnimi ploščami, utegne biti eden izmed prvih proizvajalcev, ki bo ponudil diske s tem vmesnikom že to jesen. To bodo predelani diski Barracuda ATA V, ki bodo obenem tudi eni izmed prvih, ki bodo vsebovali 60 GB plošče. Diski bodo opremljeni z drugačnim veznim čipovjem in večjim predpomnilnikom, ki bo lahko velik tudi 8 MB. Obenem Seagate navaja, da se novi diski kljub novemu vmesniku ne bodo cenovno preveč razlikovali od tistih z vmesnikom ATA/100. Ker pa za diske Serial ATA jeseni še ne bodo mogli poskrbeti procesorski nabori, pa bo Seagate poleg novih diskov prilagajal tudi ustrezne krmilnike. Serial ATA Barracude bodo najprej na voljo v 80 in 120 GB izvedenkah.
Obširnejšo podporo standardu Serial ATA pa lahko pričakujemo v letu 2003.

4 komentarji

DFI bo predstavil Serial ATA

I Am Not A Geek - DFI naj bi kmalu predstavil nov vmesnik za naše diske, Serial ATA imenovan. To naj bi bila tehnična demostracija novega standarda, ki bo v svet namiznih računalnikov prinesel prenose reda 150 MB/s in več, kar bo že primerljivo s standardom SCSI. Stvar bo boljša tudi zato, ker bo imela tanjše kable - kolikor je meni znano, naj bi Serial ATA imel namesto sedanjih 80 žil le štiri - dve za signal in dve za maso. Torej, da povzamem, Serial ATA naj bi prinesel hitrosti, primerljive z SCSIjem, na en kontroler bo možno obesiti več kot štiri diske in nenazadnje nam ne bo več treba delati doma-spacanih okroglih kablov.

12 komentarjev

Serial ATA specifikacije končno začrtane

Serial ATA - Voditelji računalniške industrije so danes najavili, da so končali pripravo prvih specifikacij za Serial ATA protokol. Šlo bo za napreden vmesnik za povezavo različnih pomnilniških pogonov (trdi diski, CD/DVD enote...) z matično ploščo računalnika. Novi vmesnik bo na začetku zagotavljal prepustnost 1.5Gbps, pozneje jo bodo povečali na 2x in 4x vrednost. Ultra SATA/1500 bo predstavil povsem nove priključke za diske, ki bodo bolj pripravni od trenutnih ploščatih kablov, naprave pa bodo porabile manj energije. Če vas o tej tehnologiji zanima več, obiščite http://www.serialata.org/.

0 komentarjev

Serial ATA... sanje ali resničnost?

Intel - Redni bralci Slo-Techa se boste spomnili, da smo že kar nekaj časa nazaj poročali o novem vmesniškem standardu za trde diske, Serial ATA, oziroma Ultra SATA/1500. Lepo je vedeti, da se nekaj dejansko premika v tej smeri, saj je Intel v uradni izjavi za javnost sporočil, da so skupaj s podjetji APT, Dell, IBM, Maxtor, Quantum in Seagate končali delo na osnovni zasnovi novega standarda. Na žalost se še nič ne omenja datum izida, toda po prejšnjih podatkih naj bi se prvi diski za Serial ATA pojavili leta 2002. Vsekakor bo to velik dan za računalništvo, saj bodo tedaj diski začenjali dosegati prenose 1.5Gbit/s, pozneje pa celo dva- ali štirikrat toliko. Slin!

0 komentarjev