»

Programski patenti proti P2P

Slashdot - Po poročanju Slashdota naj bi podjetje Altnet grozilo ostalim P2P-podjetjem s programskimi patenti, med drugim tudi patentom za <i>hash tabelo</i>.

Seveda gre za tipičen poiskus uničenja konkurence s pomočjo programskih patentov, pred čemer svarijo številni zagovorniki odprte kode. Le da tokrat na udaru niso odprtokodni programi, pač pa P2P-omrežja.

Altnet (podjetje je bilo včasih znano pod imenom Brilliant P2P) je sicer podjetje, ki je v program KaZaA vključilo spyware b3d Projector, v poročilu ameriški Komisiji za vrednostne papirje in denarni trg 1. aprila 2002 pa je zapisalo, da je njihov namen uporabiti računalnike vključene v P2P-omrežja (na katere so skupaj s programom KaZaA uporabniki namestili spyware) za omrežne storitve, porazdeljeno hranjenje podatkov in porazdeljeno procesiranje.

Kljub svoji brezplačnosti je P2P za nekatere očitno dober posel. Tako dober, da hočejo konkurente uničiti na vse načine. Morda pa tudi ni več daleč čas, ko boto te in podobne patente...

27 komentarjev

KaZaA je legalna (vsaj na Nizozemskem)

Slashdot - Zanimivi odločitvi nizozemskega Vrhovnega sodišča smo bili priče ta teden, saj je le-to v tožbi glasbene založbe proti KaZaA odredilo, da KaZaA in njeni stvaritelji ne morejo biti odgovorni in krivi za nelegalno početje uporabnikov -- torej prenos glasbe in programov, zaščitenih z avtorskimi pravicami. Ker je to ena izmed prvih tovrstnih razsodb, utegne biti to odličen precedens za podobne procese v prihodnosti, menijo odvetniki KaZaA. To je zgodovinska zmaga za internet in uporabnike, pa trdita Niklas Zennstroem in Janus Friis, ustanovitelja KaZaA. Več o tem.

25 komentarjev

Konec KaZaA Lite

Zeropaid - Projekt KaZaA Lite je kot predelava origalnega klienta P2P klienta KaZaA svoj uspeh doživel predvsem zato, ker so odstranili ves spyware, s katerim je bila KaZaA obremenjena. Uspeh ni izostal in kmalu je KaZaA Lite postala bolj uporabljana kot prvotni odjemalec.

Kot poročajo na ZeroPaid, so pri Sharman Networks temu naredili konec in pokopali KaZaA Lite. Razlog? Fastrack omrežje, na katerem deluje izvirna KaZaA, je financirano z oglasi, ki pa jih je Lite različica odstranila. Več o tem.

28 komentarjev

Bo KaZaA postala plačljiva?

SMH -

Upravitelji najpopularnejšega servisa P2P za prenos datotek, KaZaA, so sporočili, da začenjano uresničevati načrt, po katerem bodo uporabniki za uporabo njihovega servisa morali plačevati. Ideja sáma je podobna kot pri novem Napsterju, ki sedaj začenja obratovati. Uporabniki bi vsako preneseno pesem plačali s kreditno kartico, najverjetneje kar na računu za dostop do interneta.

KaZaA upa, da bodo založniki pozabili na nekdanje zamere in podprli nov projekt, ki bi dobiček prinesel tudi njim. Marty Lafferty, predsednik DCIA (Distributed Computing Industry Association), je predvidel, da bi uporabniki vsak mesec prenesli več kot 1,8 milijarde pesmi, kar bi založnikom navrglo milijardo dobička mesečno. Na njihove uradne izjave še čakamo. Več o tem.

20 komentarjev

RIAA versus Sharman Networks

Australian IT - Ameriško sodišče je dovolilo Zvezi Potrošnikov, ups, Recording Industry Association of America, da formalnega lastnika omrežja KaZaA doda v paket z drugimi servisi (Morpheus, Grokster...) v drugi pravni zadevi. Klik!

V avstralskem Sharmanu še niso prejeli odločbe; slednji prav tako vztrajajo pri predhodni sodbi, da upravitelj omrežja ne more biti odgovoren za zlorabo sistema iz strani uporabnikov. Prav tako pa se -- podobno kot v primeru podjetja Elcomsoft -- pojavlja vprašanje jurisdikcije: tako Elcomsoft kot Sharman Networks nista ameriški podjetji, ampak rusko oz. avstralsko.

2 komentarja

KaZaA: nedolžna

Newsbytes - Presenečenje. Nizozemsko sodišče je razveljavilo sklep nižjega sodišča, da KaZaA, priljubljen P2P program oz. omrežje, krši zakone o avtorskih pravicah: uporabniki jih! Klik!

Če ste trenutno v stanju zelo odprtih uči, pa se 'pomirite' ob obrazložitvi sodbe: KaZaA ne potrebuje centralnega strežnika, kot je bilo to pri Napsterju, ki je -- kratkomalo -- umrl (a še vedno brca! Novička kmalu), poleg tega pa je namenjen prenašanju tudi drugačnih, ne-glasbenih vsebin.

4 komentarji

KaZaA le ne rešena?

CD Freaks - Pred dnevi smo poročali, da je program KaZaA kupilo avstralsko podjetje Sherman Networks, da bi le-ta peer-to-peer razpečevalski program rešili gotove pogube ter finančne kazni 45.000 angleških funtov za vsak nadaljni dan omogočanja prenašanja datotek čez ta servis. Kot tudi veste, se to lahko naredi samo če se neha razpečevati sam program, kar so avtorji tudi storili. Problem pa nastopi, ker KaZaA nima osrednjega strežnika, ampak vsak računalnik, povezan v internet, služi kot vez med drugimi (node). Da preidem k bistvu - Sherman Networks ne obstaja. Ni jih v imeniku, noben še ni slišal zanje. Tudi v poenotenem imeniku avstralskih podjetij niso omenjeni. Smo bili spet nategnjeni?

0 komentarjev