»

0.10 mikronski pomnilniki še letos

X-Bit Labs - Izdelovalec pomnilnikov, podjetje Hynix Semiconductor, je danes potrdilo, da so razvili 512 Mb DDR SDRAM čipe, zgrajene v 0.10 mikronski tehnologiji. Uporabljali jih bodo pri izdelavi PC2100, PC2700 ter DDR400 pomnilnikov. Masovna proizvodnja 512 MB modulov se bo pričela še letos, 256 MB ter gigabajtne module pa bodo začeli proizvajati v prvi polovici prihodnjega leta. Ostale informacije ter originalna novica na tem naslovu.

0 komentarjev

Pozabite na klasični videorekorder!

Maksil - Ste takšne sorte človeka, da si radi posnamete kakšen film? Gradite lastno videoteko[:))] in snemate na klasičen način z videorekorderjem? Potem je prišel čas, da starino postavite v kot in ji zaželite vse najlepše v zasluženem pokoju [:D]!

Na tem naslovu si lahko namreč snamete do sedaj najboljši program, ki v povezavi s TV kartico (tunerjem), spremeni vaše računalo v digitalni videorekorder. Po poročanju uporabnikov naj bi bil program najboljši te vrste doslej. Kar pa je še lepše, program je - brezplačen!

Še nekaj malenkosti in podatkov: "težak" ni niti 800kB, dela z večino TV kartic, uporablja Windows Media Encorder 7.1. Kompresijsko razmerje, ki ga program pri snemanju uporablja, pa poskrbi, da film, posnet v vrhunski kvaliteti, ne bo...

11 komentarjev

DDR400 ni več tako oddaljen

The inquirer - Da, prav ste prebrali. Čeprav pomnilnik DDR333, ki je pravi magnet za navijalce, sploh še ni tako dolgo na tržišču, je Samsung napovedal, da se nam obeta že DDR400 pomnilnik. Ta naj bi deloval pri frekvenci 200 MHz, ker pa lahko DDR SDRAM prenese dva podatka na cikel, pa naj bi efektivno deloval pri 400 MHz. Samsung zaenkrat pošilja samo primerke tega pomnilnika, in sicer Nvidii, SiS-u in Vii, hkrati pa poudarja, da tega pomnilnika ni za pričakovati pred tretjo četrtino letošnjega leta. Za podporo se nam vsekakor ni treba bati, saj izgleda, da bo pomnilnik spet prvi podprl SIS. Več tukaj.

1 komentar

VIA bo izdala KT333A in preskočila KT333

The inquirer - Pomnilnik DDR333 je v polnem razmahu, vendar ga zaenkrat ne podpirajo vsi nabori. Med najbolj znanimi podporniki, ki znajo učinkovito izkoristiti vse prednosti DDR333, je SIS-ov ceneni, a še vedno odlični SIS735. Pred kratkim pa je članstvo v eliti, ki že ponujajo DDR333 rešitve, zadišalo tudi Vii, ki je svoje inženirje urno nagnala za risalne mize. Rezultat trdega dela je bil KT333, ki se je izkazal za precej posrečeno rešitev, vendar pa je VIA spremenila svoj načrt in se odločila, da KT333 preskoči in v proizvodnjo pošlje KT333A. Tako se lahko zopet zgodi, da VIA preseneti s svojim novim naborom, ki bo znal dodobra izkoristiti vse prednosti novega pomnilnika in bo zopet presenetil z veliko prepustnostjo.

3 komentarji

VIA predstavila novo ploščo za Pentium4

The Register - VIA je danes najavila posebno ploščo, imenovano P4PA, ki podpira pomnilnik DDR SDRAM in je grajena na najnovejšem naboru Apollo P4X266A. Podpira tako vmesnik USB 2.0, kot tudi ATA/133, kar naj bi preprečevalo nekatera ozka grla. VIA ploščo zato namenja visokozmogljivim PC-jem, delovnim postajam in strežnikom, v katerih bo prav procesor Pentium4. Plošča bo na voljo kmalu, ceno pa izveste na zahtevo. Seveda pa VIA ne bi bila VIA, če se ne bi spet zapletla z Intelom, ker nima pravice izdelovati naborov DDR SDRAM za Intelove Pentiume4. O tem bi se dalo razglabljati, vendar pa vse skupaj raje prepustimo pravnikom.

0 komentarjev

VIA podpira DDR333

X-Bit Labs - Pomnilnik DDR SDRAM uživa iz dneva v dan vse večjo podporo in tako vse bolj kaže, da se SDRAM počasi umika v zaslužen pokoj, RDRAM pa uživa še zadnje vzdihljaje, do katerih so ga pripeljali splošna nepriljubljenost zaradi dragih naborov, pomnilnika in prepogostih tožb, s katerimi si je podjetje delalo reklamo. Med fanatične podpornike je tako nedavno pristopila tudi VIA, ki se je odločila, da bo podprla vse proizvajalce, ki so tako ali drugače povezani z najnovejšim pomnilnikom DDR333. Tako bo VIA v naslednje sodelovala s takimi imeni, kot so AMD, Micron Technology, Samsung Semiconductor, Hynix Semiconductor in Infineon. Intela v tem taboru ne bo zaradi spora z Vio.

1 komentar

VIA povečala pasovno širino DDR SDRAMa?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja , naj bi VIA na prihajajočih P4X333 čipovjih za Pentium 4 procesorje (PC2700, V-Link/533, AGP 8x), ki naj bi se začelo razvažati že to leto implementirala QBM (Quad Band Memory) arhitekturo. Le ta naj bi "virtualno" povečala pasovno širino DDR SDRAM vodila, brez, da bi vključevala nov spominski kanal. O tem, kako naj bi VIA to izvedla, pa še vedno ni nič konkretnega, le ugibanja. Sigurno se pa RAMBUSu ne piše dobro, saj bo sedaj lahko DDR razpolagal P4 z dovoljšno pasovno širino. Več o tem tu.

0 komentarjev

Novice iz SDRAM pomnilniškega sveta

Hartware.net - Novic o teh stvareh je bilo z moje strani kar nekaj. Tukaj pa so najnovejše. Ker so cene pomnilnikov izredno nizke, so morali proizvajalci nekaj storiti, da bi cene umirili in dvignili. Tako je po novem Japonska Toshiba napovedala, da bo zmanjšala proizvodnjo kar za 60 %. Hyundai pa že kar nekaj časa proizvaja za 20 % manj pomnilnika. Proizvajalec Hitachi dela že nekaj časa na novem tipu varčnega SDRAM pomnilnika, ki bi potreboval še manj napetosti za delovanje. T.i. SDRAM Mode Control Scheme tehnologija naj bi reducirala porabo za okoli 40 %, medtem ko naj bi se zmanjšal tudi dostopni čas pomnilnika za okoli 50 %. Samo tehniko naj bi lahko uporabljali tudi v procesorjih.

0 komentarjev

AMD LED logo

Overclockers Australia - Ali veste, kako spoznate fanatičnega podpornika določenega podjetja? Tako, da ga vprašate, če je naredil logotip ljubljenega proizvajalca. Tip na tej strani zagotovo spada med trdne podpornike - in to AMD-jeve, saj je iz LED diod sestavil čisto pravi AMD-jev logotip. Ne verjamete? Poglejte si sliko.

4 komentarji

VIA v španoviji z Micronom

EBN - Prejšnji teden ste lahko brali o pobudah VIAe za znižanje cen DDR pomnilnika. To dosegajo v sodelovanju z največjimi proizvajalci te vrste pomnilnika in sicer tako, da ponujajo nekakšne kombote po nižjih cenah. No, sedaj je VIAi uspelo prepričati tudi velikana Microna. Podjetje bo tako skupaj z VIAinim DDR čipovjem svoje module ponujalo po $50, kar je precej manj, kot trenutnih $100-$120, kolikor je tržna cena za 128MB DDR DRAMa. VIA je vsekakor na pravi poti in to je tudi edini način, da se DDR hitro razširi kot pomnilnik prihodnosti. Več tukaj.

0 komentarjev