»

Quanta toži AMD zaradi neustreznih grafičnih čipov

Bloomberg - Tajvanski proizvajalec računalnikov, prenosnikov in druge elektronske opreme je vložil tožbo zoper AMD, v kateri jim očita dobavo neustreznih grafičnih čipov, ki so jih potem vgrajevali v prenosne računalnike. Gre za grafične čipe ATI RS600ME, ki jih ne proizvajajo več. Quanta trdi, da naj ne bi ustrezali toplotnim tolerancam, zaradi česar so povzročali odpovedi naprav. Zaradi naj bi tega utrpeli škodo in realizirali manj dobička, kot bi ga lahko bili, zato terjajo odškodnino.

Quanta je znani podizvajalec za velike znamke, ki sestavlja računalnike, na katere se potem nalepijo prestižna imena, kot so HP, Acer, Apple in podobna. Imajo več kot tretjinski delež na trgu prenosnih računalnikov, čeprav ni nikjer napisano njihove ime. V tožbi gre izključno za računalnike, ki so jih izdelovali za NEC in so se zaradi domnevno neustreznih grafičnih čipov...

13 komentarjev

DNK računalnik

PhysicsWeb - Zanimiv naslov, kajne? Bistvo novice je, da so znanstveniki prvič v zgodovini uporabili DNK računalnik, da je našel pravilen odgovor iz milijona možnih...kakorkoli že, tukaj si lahko preberete več o tem. Bo namesto koščka silicija v naših megaohišjih tiktakala DNK? Pravijo, da ja.

0 komentarjev

SIS nadaljuje z razvojem grafike

X-Bit Labs - Čeprav se SIS v daljni preteklosti ni nikoli preveč izkazal s svojimi grafičnimi pospeševalci, ki so zaostajali celo za tistimi, ki jih je Intel vgrajeval v svoje najmanj zmogljive nabore, so SIS-ovci začeli počasi kazati zametke solidnega proizvajalca rešitev za manj zahtevni trg. Podjetje se je nedavno predstavilo s svojo serijo grafičnih čipov SIS315, ki se je lahko primerjala z Nvidiinimi GeForci 2 MX, nadaljujejo pa jo s čipi serije SIS330. Zaenkrat o teh koščkih silicija še ni podrobnejših specifikacij. Govori se, da jih proizvajalec že pošilja sestavljalcem grafičnih kartic in da naj bi bili primerljivi z Nvidiinimi GeForci 2. Sliši se sicer malce utopično, vendar pa počakajmo na prve teste. Kdo ve, morda zna SIS presenetiti tako, kot je z naborom SIS735. Lahko pa tudi ne ...

0 komentarjev

I'm back!

X-Bit Labs - Kot vidite, se je šola za to leto že povsem končala in spet je čas, da šolsko torbo začasno vržem v kot ter do novega leta spet vskočim v staro službo pisuna novic pri najbrž najboljši spletni strani za hardware v Sloveniji, Slo-techu. No, da pa ne bo tale uvod izgledal kot zelo dolgočasen esej, ki so ga pripravljeni brati le redki navdušenci, bom preostanek novice raje posvetil dogodkom, ki so se odvijali v začetku tega meseca in dogodkom, ki se bodo odvijali v prihodnosti. Pa začnimo:
December nam bo poleg tone daril (no ja, kakor pri katerem) prinesel tudi prvo ploščo na naboru SIS650, ki bo namenjena izključno procesorjem Pentium4. Proizvajalec bo podjetje Elitegroup, ki smo ga že kar dodobra spoznali preko njegove odlične plošče na naboru SIS735. Plošča se bo precej "izvirno" imenovala L4S5MG, specifikacije pa ne bodo ravno "za dol past": microATX, podpora 478 pinskim P4 procesorjem, 2 DIMM reže za do 2GB PC2700/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, 1 AGP, 1 CNR in 3 PCI reže. Plošča...

1 komentar

SiS315 postaja popularen?

X-Bit Labs - Še ena novička, ki se nanaša na SIS, vendar tokrat ne o procesorskih naborih, ampak o grafičnem čipu SiS315, ki je končno postal pošten izdelek, ki lahko z dobrimi gonilniki konkurira celo Nvidiinemu GeForce 2 MX. Da je SiS315 kar zanimiv čip priča zanimanje nekaterih podjetij, kot so Elitegroup in Gainward, ki je znan po svojih kraticah Golden Sample, ki se odlično navijajo. Gainward je napovedal, da bo proizvajal dve grafični kartici, ki bodo bazirali na SIS-ovemu čipu - Gainward SiS315/32MB in Gainward SiS315/64MB. Glavna odlika teh dveh kartic pa ne bo samo konkurenčnost Nvidiinemu GeForce 2 MX, ampak tudi privlačna cena. Ravno zaradi nizke cene SIS načrtuje, da bo na trgu grafičnih pospeševalnikov zavzel 10 % tržni delež.

0 komentarjev

Kako narediti Tech Site? *g*

The Tech Zone - Malo bosa, ja, na eno od tech strani dati poročilo druge tech strani o tem, kako se tech strani sploh dela. Ironično, a smiselno. Torej - devetstranski, zelo obsežen, članek, ki vas dobesedno popelje čez vse procese delanja svojega izuma, na katerem boste sami testirali trdino - od registracije domene, vpisovanja v iskalnike, oglaševanja, pridobivanja materiala, ipd. Ko sem bral članek, sem se zazrl tako v daljno kot ne tako daljno preteklost Slo-Techa in ugotovil - da nam sploh ni šlo tako slabo . Še naprej nas berite.

2 komentarja

Modifkacija SIS735 drugič

OC Workbench - Pred kratkim sem poročal o modifikaciji plošč z naborom SIS735, ki je za približno 3-5 % povečala zmogljivost nabora, vendar sem takrat navedel samo dve vrstici suhoparnega teksta, ki ju je SIS poslal v javnost. Gotovo je odveč poudarjati, da sta bili dve vrstici enostavno premalo za modificiranje. Ker pa je SIS735 trenutno eden izmed najbolj vročih naborov in uspešnica nasploh, so se pri OC Workbench odločili, da stvar malce bolj proučijo. Seveda ni šlo brez manjše pomoči SIS-a, vendar važno je, da imamo tudi računalničarji sedaj na voljo enega izmed prvih vodičev o tej modifikaciji. Kar dober izziv za tiste, ki si lastijo dovolj znanja o elektriki, vendar pa sem še vedno menja, da je tistih 3-5 %, kolikor dobite iz plošče vsekakor malce malo. Vsekakor presodite sami, preden se lotite cinjenja in tvegate, da pokvarite ploščo.

0 komentarjev

Hardverske katastrofe

SystemLogic - Ko iz trgovine skrbno nesemo svojega najnovejšega GeForca 3, za katerega smo vsaj leto dni stradali ter živeli ob plesnivem kruhu in pretirano klorirani vodi, je misel na to, kako se nam bo silno čaščena grafična kartica nekoč spražila v lastnem soku, ker enostavno ne bo zdržala bremena overclocka, gotovo zadnja. Nikogar ne zaboli bolj, ko vidi na sliki popolnoma scvrt procesor ali kak drug drag čip. Če to vidite v živo (ste lastnik pokojnega koščka silicija), še toliko bolj. Vendar pa se nekateri ob gledanju scvrtih koškov hardvera prav prešerno zabavajo. Vsem tistim (in tudi tistim, ki hočejo videti posledice, če bodo pretiravali) je namenjena ta stran, kjer so se kar pošteno potrudili za slike tako ali drugače uničenih kosov strojne opreme. Našli boste vse - od skurjenih in zlomljenih procesorjev, spečenih matičnih plošč, scvrtih grafičnih čipov in t.i. "avionskih" ohišij. Kaj? Poglejte si slike in vedeli boste o čem govorim....

1 komentar

Nekaj informacij o Kyru 2 Ultra

The inquirer - Kakih natančnih podatkov o Kyru 2 Ultra še vedno ni, je pa toliko več raznih govoric, ki se včasih izkažejo za malce bolj, včasih za malce manj natančne. The Inquirer poizkuša ločiti zrna od plev: PowerVR-ove informacije o prihajajočem čipu so še vedno precej skope. Kljub skopim informacijam, pa je vsaj Hurcules izdal ime prihajajoče kartice, ki se bo imenovala Prophet 4800 (kodno ime Kyra 2 Ultra je ST4800, kodno ime Kyra 2 pa ST4500). Znano je tudi, da bo Kyro 2 Ultra deloval pri višjih hitrostih, kot original (Kyro 2), ki pa zaenkrat še niso znane. O njih lahko samo ugibamo; predvidevane so frekvence čez 200 MHz, nekateri viri pa navajajo, da naj bi Kyro 2 Ultra deloval pri neverjetnih 225 MHz. Med drugimi, tudi samo ime "Kyro 2 Ultra" še ni potrjeno, vendar je zaenkrat najbolj razširjeno med računalničarji. Gotovo se nebi preveč čudil, če bi PowerVR nov čip, ki ga lahko pričakujemo oktobra ali novembra, poimenoval kar Kyro 3. Vendar je to malo manj mogoče, saj smo že prej...

1 komentar

ATI pokazal zobe

več strani - ATI je danes po pričakovanjih najavil mobilnega Radeona oziroma Radeon Mobility. Sicer bi bolj ustrezno ime bilo Radeon VE Mobility, saj je novi čip sestavljen precej bolj podobno Radeonovem slabšem bratu z VE oznako. Tako je Radeon Mobility opremljen samo z enim renderirnim cevovodom ter je brez T&L enote. Kako pa se pol primerja z Nvidiinim GeForce2 Gojem, ki je glavna konkurenca? Zelo dobro, hvala . Najmočnejša stran novega ATIjevega mobilnega čipa je hitra pomnilniška povezava. Tako bodo Radeon Mobility čipi opremljeni z 8-16MB embedded 128 bitnega DDR SDRAMa, medtem ko uporablja GeForce2 Go 64 bitni SDRAM. Seveda ne smemo pozabiti niti na HyperZ tehnologijo in tako je povsem verjetno, da bo Radeon Mobility GeForca2 Go potolkel na celi črti. Še nekaj specifikacij:
  • 200MHz hitrost jedra/pomnilnika,
  • PIXEL TAPESTRY arhitektura,
  • 1 renderirni cevovod s tremi teksturirnimi enotami,
  • 8-16MB embedded DDR SDRAMa na 128 bitnem pomnilniškem vodilu,
  • do 48MB dodatnega zunanjega SDR/DDR DRAMa...

5 komentarjev

Kyro vs GeFore2 MX

Inside Hardware - Končno se je ena stran spomnila dejansko primerjati Kyrota in GeForca2 MX. V bistvu gre za povsem logično primerjavo, saj sta obe kartici namenjeni manj zahtevnem igričarskem trgu. Če vas torej zanima kako se obnese Kyro s svojim HSRjem proti GeForcu2 MX s T&Ljem, si le oglejte ta test na Inside Hardware. Osebno se nekako bolj nagibam k dobrem starem GeForcu (čeprav ga Kyro prehiti v višjih resolucijah), toda kdo ve... mogoče bo vam Kyro bolj všeč .

11 komentarjev

Popularne GeForce2 Ultre

X-Bit Labs - Hm, očitno imajo ljudje po svetu (in pri nas!) preveč denarja, saj so najdražji GeForci2 Ultre še kar popularni. O tem priča kar veliko različnih kartic s tem procesorjem: vsi večji proizvajalci jih že prodajajo, pa tudi tajvanski "no-name" proizvajalci (Sparkle, Prolink, Innovision) jih že na veliko prodajajo... Če boste takšno kartico kupili ali ne je vaša odločitev, toda cena se jim bo v prvi polovici naslednjega leta po vsej verjetnosti spustila do 200$ ali celo manj, saj bo na sceno prišle naslednje Nvidiine High-End kartice na osnovi NV20.

0 komentarjev

Sandra 2001

SiSoft - HM, že nekaj dni je na voljo SiSoft Sandra 2001, pa tega še vedno nisem objavil. Čudno [8-O]. Kakorkoli, novo verzijo najdete tukaj, vsebuje pa optimizacije za TBird/Duron in Pentium4 procesorje, tako da rezultati najverjetneje sploh niso primerljivi s tistimi od stare verzije. Verjetno ne rabim razlagati, da je to zelo slabo za nas, ki testiramo hardver, saj celotna baza dobljenih rezultatov gre po gobe. Drugače je samih izboljšav kar precej, še posebej kar se tiče podpore novemu hardveru, tako da je download skorajda nujen. No ja [:\\].

0 komentarjev