»

Nova metoda prepoznavanja spama

New Scientist - Pri New Scientist poročajo o novem načinu prepoznavanja spama, ki izkorišča prav spamersko izogibanje detekciji. Mešana ekipa iz International Computer Science Institute v Berkleyu, Kalifornija in iz University of California v San Diegu je razvila sistem, ki prepozna predloge, po katerih botneti ustvarjajo spamerska sporočila z namenom prelisičiti filtre. Uporaba in poznavanje teh predlog omogoči novemu sistemu, da izloči spam.

Da bi zamisel preizkusili, so namestili programsko opremo z nekaterih botov, generirali tisoč spamerskih sporočil in s pomočjo vzvratnega inženiringa poiskali predlogo. Njeno poznavanje je novim filtrom omogočilo stoodstotno uspešnost pri odkrivanju.

Že obstoječi filtri prav tako lahko dosegajo visoke odstotke prestreženega spama, a včasih med smeti pošljejo tudi kakšno legitimno sporočilo. Nov pristop v testiranju ni zabeležil niti enega samega lažno pozitivnega primerka. Podrobnosti bodo predstavili marca na simpoziju v San Diegu.

25 komentarjev

Novi iPhone za Verizon bo imel Qualcommove čipe

AppleInsider - Apple je za dobavitelja čipov za svoj novi iPhone, ki ga bo ponujal operater Verizon, izbral Qualcomm, poroča The Street. To je že druga večja zmaga za Qualcomm, ki je dobil tudi posel z Google, tako da bo Nexus One poganjal Qualcommov procesor SnapDragon. V Applove iPhone Qualcomm ne bo vgrajeval SnapDragona, marveč bo njegov čip skrbel za brezžično povezljivost 3G.

Apple je sprva iskal čip, ki bo podpiral tako GSM kot CDMA, kar bi telefonu zagotovilo delovanje na praktično vseh omrežjih po svetu. Tega jim ni bil sposoben ponuditi noben proizvajalec, zato so se odločili za klasični Qualcommov čip EV-DO. Poraženec je to pot nemški Infineon, ki skrbi za podobne čipe v iPhonih operaterja AT&T. Več bo znanega junija, ko se AT&T-ju izteče ekskluzivnost.

13 komentarjev

Sodišče potrdilo globo v primeru 'Washingtonska depeša'

Informacijski pooblaščenec - Informacijska pooblaščenka lansko leto zaradi kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov oglobila zunanjega ministra Dimitrija Rupla in generalnega sekretarja na MZZ. Omenjena sta namreč storila dva prekrška, saj sta naročila nezakonito pregledovanje telefonskih izpiskov vseh zaposlenih na ministrstvu.

Minister in njegov državni sekretar sta odredila posebno komisijo, ki je od operaterja pridobila podatke o klicih zaposlenih in med vsemi klici zaposlenih iskala tiste, ki so po telefonu komunicirali s časopisno hišo Dnevnik. Del obdelave osebnih podatkov je opravil operater, brez sklenjene pogodbe o pogodbeni obdelavi osebnih podatkov. Z obdelovanjem podatkov o klicih kar vseh zaposlenih sta omenjena grobo posegla v zasebnost zaposlenih na MZZ. Zaradi ugotovljene kršitve v inšpekcijskem postopku je Pooblaščenec obema odgovornima osebama izrekel globo v višini 1660 €.

Omenjena kršilca Zakona o varstvu osebnih podatkov sta se na odločbo Pooblaščenca pritožila, prejšnji teden pa je...

14 komentarjev

Plačljive aplikacije za Android so tu

TG Daily - Google je uresničil svojo obljubo in uporabnikom mobilnih telefonov Android omogočil nakup plačljivih aplikacij za svoje telefone, ki si jih lahko nato po nakupu prenesejo na svoje mobilnike. Doslej je bilo namreč moč dobiti le brezplačne programe. Storitev je sicer za zdaj omejena na ZDA, pričakuje pa se, da bodo z ustrezno podporo kmalu sledili tudi operaterji v drugih državah. Prva naj bi do konca tega meseca sledila Velika Britanija, medtem ko bodo Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Francija, Italija in Španija na svoj lokaliziran Android Market s plačljivi aplikacijami morale počakati do konca marca.

Google piscem ponuja podobno kupčijo kot Apple, tako da dobijo avtorji 70 odstotkov cene programe, preostanek pa gre Googlu, ki nato del distribuira do operaterjev. Apple celotnih 30 odstotkov obdrži zase.

V duhu te poteze poglejmo še rezultate raziskave, ki je v obzir vzela 30 milijonov nakupov aplikacij prek App Stora. Ugotovili so, da manj kot pet odstotkov kupcev program še...

14 komentarjev

Nova anketa

Slo-Tech -
Na mesec za storitve mobilne telefonije osebno v povprečju porabim:
med 11 in 20 euri32%
(525)
med 1 in 10 euri27%
(449)
med 21 in 30 euri18%
(296)
med 31 in 40 euri8%
(131)
med 41 in 50 euri4%
(67)
0 eurov4%
(65)
več kot 81 eurov3%
(42)
med 51 in 60 euri2%
(37)
ne vem1%
(20)
med 61 in 70 euri1%
(15)
med 71 in 80 euri1%
(11)
Skupaj glasov: 1658
Kot je videti v povprečju porabimo bistveno manj, kot bi si operaterji mobilne telefonije želeli. Tokrat vas sprašujemo kolikokrat v življenju ste že lovili ribe? [>:D]

15 komentarjev

Nova Nokia 3650

Nokia - Nokia je danes predstavila nov mobilni telefon, Nokia 3650. Vanj je vgrajena kamera, ki omogoča snemanje krajših filmčkov in tudi fotografij. Telefon je zgrajen na podlagi operacijskega sistema Symbian serije 60 (enak kot v Nokii 7650). Poleg telefoniranja podpira še Javo, Bluetooth in delovanje na 900/1800/1900 frekvencah. Ima kar velik zaslon in nov -- če mene vprašate, čuden -- dizajn.

Več si lahko preberete tukaj, na voljo bo v začetku leta 2003 (v Slovenije verjetno kasneje).

6 komentarjev

Telefonirali bomo dražje!

Finance - Po poročanju časnika Finance se nam, uporabnikom mobilnih omrežij družbe Mobitel, Simobil in Vega, obetajo dražje storitve, ki jih operaterji ponujajo (pogovori, SMS-i,...). Povod za to naj bi dala agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) ki pravi, da menda nekatere cene, ki jih operaterji zaračunavajo trenutno, ne pokrijejo niti njihovih stroškov. Ja, to bo. Podražitev naj bi bila napovedana za 1. avgust, cene nekaterih storitev pa naj bi se zvišale za 10 do 15 odstotkov. Vsi trije operaterji pa zaenkrat o tem še nočejo govoriti. Le kje imam dobri stari (zeleni) poljski telefon™ [:D]? Klik! P.s. Tako hudo sicer ne bo, vseeno pa nisem mogel mimo spodnje slike, ki je bila včasih zelo "popularna" [:D].

12 komentarjev

Nokia in IBM sodelujeta

Ananova - Tako, najprej Sony in Ericsson, sedaj pa še Nokia in IBM. Slednja dva razvijata novo vodilo sistema za mobilne telefone in dlančnike. Skupaj se bosta predvsem potrudila pri programski opremi, ki bo tako platforma za še boljše igre, polifonične melodije in ohranjevalnike zaslona.
Kaj pa je rekel Dick Anderson, generalni menedžer IBM-a, pa si lahko preberete tu.

0 komentarjev

Tale Nokia se bo samouničila v petih sekundah...

Vnunet - Do sedaj smo ponavadi ob izgubi/kraji mobilnega telefona prišli na operaterjev center, predložili dokumente (z razvidno IMEI številko (številka šasije )), nato pa je operater v vseh omrežjih onemogočil prijavo tega telefona. Telefon je bil teoretično neuporaben.

Druga, novejša, varianta pa je bolj 'bondovska': znanstveniki kalifornijske univerze v San Diegu so prej kot ne po naključju prišli do čipa, ki je ob dovodu nizke napetosti preprosto eksplodiral. V praksi bi to pomenilo, da bi operater telefonu poslal poseben signal, ta pa bi (z eksplozijo) uničil čip, po možnosti pa še ostale dele telefona. Nič bati, tehnika bi bila Roparjevim Rokam Prijazna . Stvarca bi bila lahko uporabna tudi v prenosnih računalih ter digitalnih kamerah.

19 komentarjev

Alcatelovi ADSL modemi

HardOCP - Raziskovalci Supercomputer Centra iz San Diega so odkrili vrsto napak v Alcatelovem ADSL modemu. Zaradi zelo nemarne izdelave lahko vsak malo bolj spreten programer v modem dobesedno vdre, mu spreminja nastavitve in v končni fazi tudi zamenja firmware ter ga fizično izključi. Novica za nas, Slovence, niti ni tako pomembna, saj Alcatelovih ADSL proizvodov še zlepa ne bomo ugledali pri nas, vendar sem novico vseeno napisal zato, da vidite, do kakšne stopnje nevarnosti lahko pridemo pri slabi izdelavi proizvodov. Zamislite si, da bi si ta ADSL modem lastilo kakšno manjše podjetje, ki je od svoje pipice v svet odvisno ter neločljivo povezano...

1 komentar