»

MSI-jeve matične plošče z beta BIOS?

X-Bit Labs - Dasiravno je MSI največji proizvajalec nForce2 matičnih plošč, poleg tega pa proda še zavidljivo število grafikulj in ostale računalniške opreme, si mnogokrat privošči neumne poteze in napake. Predvsem z BIOS. Za primer, pred poldrugim letom si so dovolili izdati nForce420 plošče s pokvarjenimi BIOS, ki niso dopuščali niti zagona računalnika niti reflashanja. Podobno se je dogodilo tudi tokrat, saj naj bi po poročanju X-Bit Labs MSI prodal večje število K7N2G-ILSR matičnih plošč s t.i. inženirskimi BIOS, ki naj bi povzročali nekaj težav s prepoznavo grafičnega sistema in manjše stabilnostne probleme. Informacije so zaenkrat še nepotrjene s strani MSI. Jejhata.

4 komentarji

Matične plošče že podpirajo 0.13 mikronske Athlone XP

X-Bit Labs - Ob prehodu z Athlona na Athlona XP se je marsikateri proizvajalec matičnih plošč znašel v težavah - XP-ji namreč niso delovali tako, kakor bi morali. Očitno se proizvajalci matičnih plošč tega spomnijo, zato že sedaj preverjajo svoje matične plošče, da se prepričajo, da bodo delovale brez problemov. Ah ja, saj veste, kaj pravijo - better safe than sorry.

2 komentarja

Nvidia najavila nForce 415-D

Nvidia - Z naborom nForce je Nvidia dokazala, da niso samo mojstri grafike, ampak da znajo narediti tudi dokaj dober nabor. Z nForce 420-D je Nvidia dala AMD-jevim procesorjem novega poleta, vendar pa so kupci marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč očitali precej visoko ceno njihovih izdelkov. Razlog za tako visoko ceno je tičal ravno v integrirani grafični kartici, ki jo marsikdo sploh ni uporabljal, povrhu vsega pa je še zaostajala za običajnimi karticami s procesorjem GeForce 2 MX, ki smo jih vtaknili v režo AGP 4x. Nvidia se je tako odločila, da v kratkem izda izvedenko nForce 415-D, ki bo vsebovala vse sestavne dele najmočnejše...

3 komentarji

Test ASUS-ove nForce plošče

hARDWAREMANIA - Končno so se na spletu pojavili tudi testi uradnih nForce plošč. Ena izmed takih je A7N266, ki prinaša kar nekaj zanimivih rešitev. Najprej pade v oči za 45 stopinj zavrteni Northbridge ali IGP (Integrated Graphics Processor), kakor ga imenuje Nvidia, Southbridge ali MCP (Media and Communications Processor) pa je v normalni legi. Če povzamemo še enkrat celotno strukturo nForca, lahko rečemo, da IGP skrbi za Twinbank tehnologijo, integrirano grafično kartico, HyperTransport in DASP, MCP pa ima pod seboj I/O naprave, ATA100 in PCI krmilnik. HyperTransport povezuje IGP z MCP z vodilom, ki ima prepustnost kar 800 MB/s in naj bi onemogočalo nastajanje ozkih grl ali tako imenovanih bottleneckov. Zaradi posebne Twinbank arhitekture naj bi nForce omogočal prepustnost s pomnilnikom kar 4,2 GB/s, vendar pa se v praksi izkaže, da prepustnost znaša le 900-1000 MB/s. Za doseganje te prepustnosti moramo v pomnilniške reže dati dva pomnilniška modula DDR, drugače bodo prepustnosti mnogo manjše....

2 komentarja

nForce plošče bodo vsebovale AGP slot

The inquirer - Staro ljudsko reklo pravi, da se na napakah učimo. To reklo drži povsod, precej priljubljeno pa je tudi v računalniški industriji. Zadnje čase npr. pri Nvdii, kjer so se končno nekaj naučili iz Intelove zgrešene filozofije pri naboru i810, da je integrirana grafična kartica zakon in da AGP reža niti slučajno ne pride v poštev. No, Nvdiaši so drugačnega mnenja, saj so se odločili, da bodo poskrbeli, da bodo njihove nForce plošče vsebovale tudi režo AGP. Zakaj? Hja kljub temu, da je integrirana grafična kartica GeForce 2 MX, ki trenutno zmore prenašati bremena vseh najnovejših iger, bo nekoč prišel dan, ko bo grafične zmogljivosti treba nadgraditi z novejšo grafično kartico. In lastniki še tako dobre plošče lahko brez AGP slota lahko samo žalostno pogledujejo proti najnovejšim grafičnim kartica. Skratka, Nvidiina odločitev bo sigurno pripomogla k še večjemu zanimanju za nForce. ...

1 komentar

Skrivnost o ločenih RAM režah pri nForcu pojasnjena

The inquirer - Kot sem že omenil v prejšnjih novicah, je Nvidia na evropskem igričarskemu semenju pokazala referenčno ploščo z dolgo pričakovanim nForce chipsetom, ki naj bi AMD-jevim procesorjem dal poleta, saj naj bi nForce obveljal za najboljši procesorski nabor za AMD-jeve Athlon/Duron procesorje. Do tukaj vse lepo in prav, vendar nekateri udeležencem, med katerim je bil tudi novinar The Inquirerja niso dale miru ločene reže za pomnilnik, ki so bile na referenčni matični plošči (tretja pomnilniška reža je bila ločena od prvih dveh). Okrog te "skrivnosti" so se kar se da hitro pojavila številna ugibanja. Nekateri so bili mnenja, da nForce vsebuje dva ločena memory kontrolerja, nekateri so predvidevali, da gre za dodatno režo, ki jo bo koristila vgrajena GeForce 2 MX 400 grafična kartica in tako naprej. The Inquirer ugiba dalje in po njihovem mnenju naj bi odgovor tičal v t.i. 128-bitni TwinBank Memory Architecture tehnologiji, ki omogoča 4.2 GB/s pasovne širine v navezi z dvema DDR SDRAM...

0 komentarjev

nForce prevzema krono?

The inquirer - ECTS je kar primerno mesto, kjer nekateri velikani hardware industrije pokažejo svoje izdelke. Tam je bila tudi Nvidia, ki je kazala svoj nForce nabor za AMD-jeve procesorje. Nekateri so bili glede napovedi o tem naboru precej skeptični, saj Nvidia zaenkrat nima še nobenih izkušenj z izdelavo naborov, vendar pa nekateri viri blizu AMD-ju pravijo, da bo nForce nabor, ki bo prevzel krono in postal najhitrejši chipset za AMD-jeve procesorje. Do tega naj bi prišel s svojo posebno dual channel arhitekturo, ki mu bo omogočala 4.2 GB/s pasovne širine, v navezi z PC266 DDR SDRAM-om. To je dvakrat več, kot omogočata najnovejša nabora SiS735 in KT266A. Tako naj bi postal nForce prava pošast. Napovedi so sicer obetavne, vendar sem mnenja, da raje počakajmo na uradne teste, kot pa da podležemo govoricam.

0 komentarjev

nForce matične plošče konec septembra

The Register - Medtem, ko se bosta VIA in Intel zaradi "sporne" licence za izdelavo Pentium4 naborov dobesedno pobila med seboj, Nvidia precej umirjeno zaključuje sago o svojemu nForce naboru, ki bo izdelan za AMD-jeve procesorje Athlon. Nvidia je najverjetneje že zdavnaj pričela z masovno proizvodnjo nForce čipov, saj lahko prve matične plošče pričakujemo že konec septembra. Znani so tudi proizvajalci - Abit, Asustek, Gigabyte in MSI, kar pomeni, da nas čaka kar lepo število zanimivih matičnih plošč.
Nvidia je sicer podprla AMD-jevo platformo, vendar pa se še vedno veliko govori o podpori Intelovim Penitum III procesorjem, saj je nForce kar precej tesen sorodnik čipovja, ki ga uporablja X-box (za manj izobražene: X-boxove "možgane" predstavlja Pentium III procesor). Še več, govori se tudi nekaj o podpori procesorjem Pentium4, saj naj bi bila Nvidia po nekaterih podatkih precej blizu pridobitvi Intelove uradne licence.
nForce na papirju sicer izgleda precej obetaven, vendar se bojim, da nForce...

0 komentarjev

Problemi z nForce čipsetom ali ne?

The inquirer - Par dni nazaj sem pisal o tem, da naj bi bila za zamudo nForce čipseta krivi problemi z integriranim zvočnim delom. To novico je takrat sprožil nek proizvajalec matičnih plošč. Na začetku avgusta pa se je tudi govorilo, da naj bi bila izdaja prestavljena zaradi previsokih proizvodnih stroškov. No The Inquirer je od Nvidije dobil informacijo, da je z čipom vse OK in da ni nobenih problemov. Po navedbah Nvidije naj bi se začela proizvodnja naslednji teden. Glede na to, da imajo marsikateri proizvajalci že pripravljene osnovne plošče za vgradnjo tega čipseta, lahko pričakujemo prve plošče zelo kmalu. Po kateri ceni bo čipset dosegljiv proizvajalcem se točno še ne ve. Govora je o ceni od 50-90 dolarjev po komadu. Sicer dobimo za ceno okoli $65 že matično ploščo z SiS735 čipsetom, a brez grafične kartice ter brez Dolby Digital Encoderja.

0 komentarjev

Nvidia uradno najavila nForce

več strani - Včeraj je na Computex sejmu Nvidia tudi uradno najavila svoje vezno čipovje nForce. Po specifikacijah in prvih benchmarkih vsekakor gre za fenomenalno platformo, ki bi utegnila postati najbolj popularna za AMDjeve procesorje. Poglejmo še enkrat, kaj nam nForce prinaša:
  • Čipovja podpirajo AMDjeve Duron/TBird procesorje na 200/266MHz zunanji frekvenci. Na žalost podrobnosti o podpori Palominom še ni, ve pa se, da že obstaja tudi nForce za Intelove procesorje, ki pa bo predstavljen komaj, ko bo Nvidia dobila ustrezno licenco od Intela.
  • Podprt pomnilnik je PC1600/PC2100 DDR SDRAM, do 1.5GB. Zanimivost je vsekakor Nvidiina TwinBank arhitektura, ki omogoča delo s pomnilnikom pri 128 bitih (združitev dveh neodvisnih 64 bitnih kontrolerjev). V praksi to pomeni povečano, 4.2GB/s prepustnost in precej zmanjšano pomnilniško latenco zaradi interleavinga (prepletanja).
  • nForce podpira tudi DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) tehnologijo, ki predvideva vrstni red uporabe podatkov iz...

9 komentarjev

Crush se je prelevil v nForce

The Register - Če gre The Registerju verjeti, in ponavadi jim gre, je uradno prodajno ime za Nvidiino DDR vezno čipovje, do sedaj znano kot Crush, nForce (kot GeForce, get it ?). Naj vas še enkrat spomnim: nForce bo sestavljen iz dveh delov, "Integrated Graphics Processor" ali IGP (NorthBridge) in "Media and Communications Processor) ali MCP (SouthBridge). NorthBridge bo na voljo v dveh različicah:
  • nForce 220: enokanalski DDR RAM, integrirana grafika na 64 bitnem vodilu
  • nForce 440: dvokanalski DDR RAM, 128 bitna grafika
Tudi SouthBridge bo na voljo v dveh izpeljankah:
  • s 6 kanalskim Dolby Digital zvokom (oznaka "D")
  • z navadnim AC97 zvočnim kodekom
Vse skupaj bomo torej videli 4 vezna čipovja, in sicer nForce 220, nForce 220-D, nForce 440 in nForce 440-D. The Register poroča o še eni zanimivosti: integrirana grafika naj bi bil spremenjeni GF2 MX z imenom GeForce2 MX Plus, njegove performanse pa naj bi bile takšne kot pri GeForce2 GTS. Bomo videli...

5 komentarjev