»

V San Franciscu mestna železnica še vedno temelji na 5,25-palčnih disketah

Slo-Tech - V San Franciscu bodo za 212 milijonov dolarjev posodobili računalniški nadzorni sistem, ki upravlja tamkajšnje podzemne vlake, s čimer se bodo končno rešili velikih disket. Vse od leta 1998 je Automatic Train Control System (ATCS) uporabljal 5,25-palčne diskete. S treh disket je prebral ustrezen program za DOS, ki je krmilil centralne strežnike.

Kot so pojasnili v začetku leta, ATCS avtomatično krmili mestno železnico, dokler so vlaki pod zemljo. Nad zemljo jih upravljajo vozniki, v tunelih pa zgolj opazujejo. Modernizacijo so načrtovali že leta 2018, nato pa je načrte prekinila pandemija. Minuli teden so sklenili pogodbo s Hitachi Rail, ki bo vzpostavil nov sistem brez uporabe disket.

ATCS sicer še deluje, a ima čedalje več težav, ker se diskete kvarijo, programerjev z znanjem jezikov izpred tridesetih let pa je čedalje manj. Vzdrževalni stroški so zato čedalje višji. Železnica v San Franciscu bo sicer deležna obsežne nadgradnje, ki je težka 700 milijonov dolarjev, od tega gre...

8 komentarjev

Multinacionalke v Kaliforniji namenjajo milijarde za reševanje krize dostopnosti nepremičnin

Slo-Tech - V Kaliforniji, zlasti v Silicijevi dolini, so cene nepremičnin in najemnine zaradi prisotnosti tehnoloških gigantov, ki povečujejo število zaposlenih in izplačujejo nadpovprečne plače, poletele v nebo. Zaradi tega si zaposleni v ostalih sektorjih, ki so prav tako nujno za normalno delovanje mest in družbe, ne morejo več privoščiti bivanja v predelih, kjer so včasih živeli, temveč so obsojeni na dolgo vožnjo na delo. V San Franciscu se je v drugem letošnjem kvartalu 30.000 odselilo. Stopnja lastniških domov je najnižja v zadnjih sedmih letih, in sicer znaša 54 odstotkov; v ZDA je ta delež nižji le v New Yorku.

Rešitve tega problema začenjajo iskati tudi multinacionalke, saj prevelika gentrifikacija škoduje tudi njim. Google je letos že napovedal milijardo dolarjev za rešitev teh težav, prav toliko minuli mesec tudi Facebook, Apple pa bo namenil 2,5 milijarde dolarjev. Microsoft pa je v Seattlu, kjer ima sedež, za zdaj rezerviral pol milijarde dolarjev za lajšanje dostopnosti do...

55 komentarjev

Google namenja milijardo dolarjev za krizo dostopnosti stanovanj

Slo-Tech - Eno izmed najdražjih mest na svetu za prebivanje je San Francisco, ki je v ZDA le za Silicijevo dolino. Da bi pomagal rešiti problem, ki so ga ustvarili tehnološki velikani, se je Google zavezal v prihodnjem desetletju nameniti vsaj milijardo dolarjev za sofinanciranje gradnje stanovanj. S tem denarjem želijo zagotoviti vsaj 15.000 novih stanovanj, je dejal Googlov izvršni direktor Sundar Pichai.

Uspeh tehnoloških velikanov in dobro stoječih malih start-upov v Silicijevi dolini je namreč poskrbel za astronomske cene nepremičnin v okolici San Francisca. Ker ta podjetja zaposlujejo zelo dobro plačane strokovnjake, ki se selijo v mesta, ti najamejo ali pokupijo dostopna stanovanja. Gradnja novih ne more slediti povpraševanju, zato se cene tako dvigajo, da si jih zaposleni v drugih sektorjih ne morejo več privoščiti. Lani...

37 komentarjev

Pametna navigacija proti načrtovalcem prometne ureditve

USA Today - Aplikacije, ko sta Waze ali Google Maps, ki nam med vožnjo sporočajo podatke o prometu in ob zastojih preusmerijo na alternativne poti, so pri načrtovalcih mestnega prometa naletele na hud odpor, piše USA Today. V ZDA ugotavljajo, da je zaradi vse bolj razširjene uporabe teh aplikacij čedalje teže načrtovati promet. Aplikacije ljudi preusmerjajo skozi majhne ulice v stanovanjskih soseskah, ki za tako količino prometa niso projektirane, kar hudo jezi lokalne prebivalce. Gre za klasično tragedijo skupnega.

Zamisel in namen teh aplikacij sta seveda plemenita. Če alternativna, v normalnih razmerah počasnejša pot zaradi prometa na glavni arteriji postane hitrejša, nas preusmerijo tja. Toda...

62 komentarjev

Deset let iPhonov

Slo-Tech - Pred desetimi leti je bil svet precej drugačen, svet mobilnih telefonov pa je obvladovala Nokia. Pogled na lestvico najbolj prodajanih telefonov je bil boleče dolgočasen: Nokia 2600 Classic, 2760, 5610, 3110 Classic, 6500 Slide, 3500, 6500 Classic in šele potem prvi konkurent Samsung SGH-E250. Tik za prvo deseterico pa najdemo tudi iPhone, ki danes praznuje okroglo obletnico. Pred natanko desetimi leti, 9. januarja 2007, je Applov tedanji direktor Steve Jobs v San Franciscu predstavil prvi iPhone. Prodaja se je začela junija in vse ostalo je zgodovina, bi lahko kar zaključili. Letu 2007 je namreč sledilo leto 2008, ko je bil najbolj prodajan telefon že iPhone 3G.

V času prevlade Nokie se je marsikdo spraševal, zakaj neki Apple predstavlja pametni telefon. Tega...

94 komentarjev

Google Wi-FI v San Franciscu

Wi-Fi Networks - Google se je odločil pokriti celoten San Francisco z brezplačno brezžično mrežo. Google načrtuje, da bo vse stroške pokril s pomočjo oglasov. Že sedaj vsi subtilni oglasi, ki jih je moč opaziti na mnogih straneh, ne stanejo enako. Večkrat ko se nek oglas pojavi na katerikoli strani, dražji je. Tako najdražji lahko dosežejo tudi 60$ na klik.

Ocenjeni stroški pokrivanja San Francisca bodo znašali od 5 pa vse do 8 milijonov dolarjev. Toda v primerjavi s Filadelfijo, bo San Francisco še poceni. Google za San Francisco namreč načrtuje hitrosti do 300 kilobitov na sekundo. V Filadelfiji se bodo zadovoljili le z megabitom. Problem se pojavi tudi v velikosti Filadelfije, saj ima približno dvakrat več prebivalcev kot San Francisco (1,5 milijona proti približno 750.000 v San Franciscu), po vrhu vsega pa je mesto kar trikrat večje kot San Francisco.

Še novica na Wi-Fi Networks ter Anandtechu.

Ali vedno večja prodaja prenosnikov pomeni še več takšnih omrežij? Vem, da se bi bil sam zelo...

15 komentarjev