»

V novem iPhonu baterijo odlepimo z električno napetostjo

Slo-Tech - Med razstavljanjem novega iPhona 16 so na iFixitu opazili nekaj sprememb na bolje pri popravljivosti naprave, med katerimi najbolj izstopa nov način zamenjave baterije. Apple je to pot uporabil lepljivi material, ki se odziva na električni tok. Kot pojasnjuje Apple, zadostuje 90 sekund devetvoltne napetosti, ki jo pritisnemo na izpostavljeni priključek na bateriji in na vijak na zvočniku. Če uporabimo višjo napetost, bo trak odstopil hitreje. S staranjem se lahko zgodi, da je potrebna višja napetost.

Tudi v praksi je postopek enostaven, so pokazali pri iFixitu, kjer so potrdili, da Applove navedbe niso pretiravanje. Med telefoni, ki imajo baterije prilepljene - kar so dandanes praktično vsi, a s pomembnimi častnimi izjemami - tako elegantnega načina odstranitve še niso opazili. Novi način uporabljata iPhone 16 in iPhone 16 Plus, ki imata po iFixitu oceno popravljivosti 7 od 10. Baterije namreč niso edine komponente, katerih preprostost zamenjave ocenjujejo, pa tudi odprtje samega...

3 komentarji

Prvi telefon, ki se prepogne dvakrat!

Slo-Tech - Kitajski proizvajalci ne želijo zaostajati za zahodnimi, zato ni presenetljivo, da je Huawei le nekaj ur po napovedi iPhona 16 predstavil svoj telefon, ki se prepogne dvakrat oziroma zloži v obliki črke Z. Novinec stane 2800 dolarjev in bo na voljo čez teden dni.

Huawei Mate XT je prvi telefon na svetu, ki je v iztegnjeni obliki trikrat večji. Naprava ima debelino 3,6 milimetra v iztegnjeni obliki in zaslon z diagonalo 10,2 palca. Uporabljamo ga lahko v neiztegnjeni obliki (6,4 palca), enkrat razprti (7,9 palca) obliki in popolnoma iztegnjeni obliki. Ko je zaprt, je debel 12,8 milimetra, kar je primerljivo z Galaxy Z Fold 6.

Tehnične specifikacije so zelo dobre, a pričakovane. Ima 16 GB pomnilnika, 256, 512 ali 1024 GB kapacitete, procesor Kirin 9010 5G, baterijo s kapaciteto 5600 mAh, 66-W polnilnik, kamero s 50 milijoni točk, 5,5-kratni optični zoom in – operacijski sistem HarmonyOS 4.2. Huawei še vedno ne sme uporabljati Androida.
Za telefon so pobrali že 3,7 milijona...

80 komentarjev

Kaj vse je Apple napovedal na Glowtimu

Slo-Tech - Včeraj zvečer po slovenskem času se je končal Applov dogodek It's Glowtime, ki je bil klasična Applova nališpana novinarska konferenca. Predstavili so več novosti, med katerimi je največ pozornosti seveda pritegnil nov nabor pametnih telefonov iPhone 16. Izvedeli pa smo več podrobnosti tudi o slušalkah AirPods 4, pametni uri Apple Watch 10.

Novi telefoni bodo na voljo v izvedenkah iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus in iPhone 16 Pro Max. Telefoni bodo imeli hitrejši procesor A18, ki bo potreben za poganjanje umetne inteligence, ki jo posrečeno imenujejo Apple Intelligence. Poleg AI vsebujejo tudi VI - Visual Intelligence - ki avtomatično išče prizore za fotografiranje. Če na primer fotografiramo plakat s podatki o predstavi in ali ročni planer, lahko datume avtomatično doda v digitalni koledar. S tem je povezan tudi novi gumb Camera Control, ki VI sproži. V modelih Pro bo na voljo tudi telefoto kamera, širokokotna kamera z 48 milijoni pik in kamera Fusion s prav toliko pik. Osnovni model ima 6,1-palčni zaslon, Plus pa večjega 6,7-palčnega. Varianti Pro in Pro Max imata 6,3-palčni oziroma 6,9-palčni zaslon. Osnovni iPhone 16 stane 800 dolarjev, dražji modeli pa 900 dolarjev, 1000 dolarjev in 1200 dolarjev.

Prihaja tudi...

21 komentarjev

Applu grozita dve skupinski tožbi

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Kaliforniji je tožnike zoper Apple, ki podjetju očitajo namerno prodajo defektnih izdelkov, povabilo k oddaji popravljenih zahtevkov, ki bi se združili v skupinsko tožbo. Sodišče je odločilo, da obstoji dovolj dokazov, da je smiselno obravnavati skupinsko tožbo. Prav tako bo sodišče preverjalo očitek, da je Apple na svojih forumih brisal komentarje, v katerim so se stranke pritoževale nad težavami, zaradi katerih sedaj vlagajo tožbo. In za katero težavo gre?

Gre za težave z osvetlitvijo na zaslonu. Defektni prenosniki so dobili sprva neenakomerno osvetlitev zaslona, kasneje pa je osvetlitev v celoti odpovedala. Na iFixitu so težavo izsledili do kablov, ki so od leta 2016, ko je Apple prenovil svoje macbooke pro, precej tanjši. Zaradi tega so se hitro obrabili, kar je povzročilo težavo z zaslonom. Težava je, da kabla ni možno enostavno zamenjati, ker je vgrajen kot del zaslona, tako da ne preostane drugega kot draga zamenjava celotnega zaslona. Apple je leta 2018...

10 komentarjev

Samsung okusil efekt Streisand

Slo-Tech - Stran iFixit, ki objavlja natančne preglede sestavnih delov elektronskih naprav, je kmalu zatem, ko so se pojavili prvi preizkusni primerki za novinarje, objavil razstavitev novega Samsungovega Galaxy Folda. Toda zgodba se je začela zapletati, ko je Samsung zaradi mehanskih težav odpovedal predstavitev novega telefona in njegov izid preložil za nedoločen čas. Na iFixitu so odstranili pogled v notranjost naprave.

V uradni izjavi so zapisali, da so Galaxy Fold dobili od partnerja, ki sodeluje s Samsungom. To je razumljivo, ker naprave pač še ni moč kupiti. Nato pa jih je Samsung prosil, da opis naprave odstranijo, k čemur iFixit ni bil zavezan, a je to vseeno storil. Pravijo, da so to...

11 komentarjev

Bentgate

Slo-Tech - Kot je zdaj že v navadi, se po izidu vsake naslednje generacije iPhonov vedno zgodijo iste stvari: najprej vrste pred Applovimi trgovinami, nato razprodaja vseh prvih zalog, pa iSupplijev ali iFixitov teardown, pa kakšna manjša kritika glede kakšne nove funkcije, ter seveda kakšna večja kritika, da gre za šrot.

Pod to zadnjo točko lahko letos mirno vknjižimo t.i. afero "#bentgate". Kot naj bi se izkazalo, je zlasti novo, večje, a tanjše in pretežno iz aluminija narejeno ohišje modela 6 Plus sicer izjemno trdno in odporno na padce (pravi WSJ), vendar tudi malo preveč občutljivo na upogibanje. Nekateri uporabniki naj bi tudi že poročali, da se jim je sveže kupljeni telefon upognil že zavoljo nošenja v (tesnem) žepu.

In po uvodnem nerganju se je na Twitterju...

156 komentarjev