»

United Airlines bo največji Starlinkov letalski partner

Slo-Tech - Internet nezadržno prihaja tudi na letala, saj ga je napovedal tudi prevoznik United Airlines. V podjetju nameravajo celotno floto svojih letal opremiti s terminali za satelitski internet Starlink, ki ga ponuja Muskov SpaceX. Prve teste bodo začeli izvajati prihodnje leto.

Minuli mesec je internet na svojih letih napovedala tudi Delta, ki ga bo nudila na čezoceanskih letih. Delta (in tudi Southwest) stavi na Viasatove sprejemnike in Satelite, United Airlines pa na SpaceX-ov Starlink. Slednji trdi, da bo Starlink zanesljivejši, zlasti nad morjem in v odročnih predelih, njegove hitrosti pa bodo omogočile več potnikom hkrati spremljati celo pretočne vsebine, kot so videoposnetki in glasba na zahtevo.

United Airlines bo podobno kot Delta internet nudil brezplačno, a za zdaj ne govori o nobenih dodatnih pogojih, medtem ko bo Delta sčasoma zahteval članstvo v klubu zvestobe. United Airlines ni edini prevoznik s Starlinkom, saj sta taka vsaj še Hawaiian Airlines in Qatar Airways, je pa...

1 komentar

Boeingi 737 Max 9 še vedno prizemljeni

Slo-Tech - V pregledu svojih letal Boeing 737 Max 9, ki ga je zapovedal ameriški regulator zaradi incidenta, v katerem so z letala odpadla vrata na sicer blokiranem zasilnem izhodu, je prevoznik United Airlines že pred dvema tednoma odkril več majavih vijakov, ki niso bili ustrezno pričvrščeni. Isto je odkril tudi Alaska Airlines, katerega letalo je bilo udeleženo v incidentu. Izvršni direktor Ben Minicucci je v najnovejšem intervjuju dejal, da ni le frustriran in razočaran, temveč preprosto jezen. Dogodki so ogrozili varnost potnikov in letal, hkrati pa je moralo podjetje prizemljiti omenjena letala in predrugačiti urnike poletov.

Uprava za letalsko varnost (FAA) je nato odredila izredni pregled proizvodnje letala v Boeingu in poostren nadzor nad vzdrževanjem. Prizemljena letala bo lahko ponovno letela, ko bodo prestala ponovni pregled in izpolnila FAA-jeve smernice o varnosti - ki pa še niso izdane. Z drugimi besedami: FAA še ni sporočila, kaj točno je treba pogledati in popraviti, da se...

50 komentarjev

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Slo-Tech - SpaceX je razkril dogovor z letalskim prevoznikom Hawaiian Airlines, ki bo na svojih letalih ponudil brezplačni dostop do interneta prek Wi-Fi v kabini. Storitev bo na voljo že prihodnje leto na čezoceanskih letih v Severno Ameriko, Azijo in Oceanijo, s čimer bo prvi večji letalski prevoznik s Starlinkom. SpaceX je že podpisal pogodbo z nišno letalsko družbo JSX, medtem ko Delta storitev za zdaj preizkuša. JSX bo Starlink ponudil na sto letalih proizvajalca Embraer.

Starlink bo na voljo na letalih Airbus A330 in A321neo in novem Boeingu 787-9, medtem ko ga starejši Boeingi 717 za krajše polete med otoki ne bodo podpirali. Wi-Fi bo nudil hitro povezavo z internetom z nizkimi zakasnitvami. Nekateri letalski prevozniki že imajo v svojih flotah možnost povezave z internetom, zato ne bodo hiteli k Starlinku. Kdor pa tega nima, se bo po izkušnji s Hawaiian Airlines laže odločil.

Omrežje Starlink uporablja satelite v nizki orbiti. Trenutno jih je tam že okrog 2000, do popolnitve...

1 komentar

Afera United Airlines: Twitter (tokrat) ni brisal objav

vir: Guardian
Guardian - Ameriški letalski prevoznik United Airlines je zadnje dni pod navalom kritik zaradi - milo rečeno - neprimerne odstranitve potnika iz prepolnega letala. Žrtev slabega načrtovanja UA (ker so pri Unitedu prodali več kart kot je bilo sedežev na letu, so nekaj potnikov prosili, naj zapustijo letalo), Davida Daoa so naključno izbrali in odstranili iz letala, čeprav je že sedel na svojem sedežu. David se z odločitvijo ni strinjal, zato so ga proti njegovi volji varnostniki nasilno odpeljali z letala. Dogodek je več potnikov posnelo in objavilo. CEO United Airlines pa se je pretresenemu potniku že javno upravičil in povedal, da po njegovem mnenju z nikomer ne bi smeli ravnati na tak način.


Največ kritik je bil letalski prevoznik deležen na Twitterju. Uporabniki Twitterja zdaj trdijo, da so...

53 komentarjev

Boeingi 787 prizemljeni

Letalo so v zadnjih 12 mesecih pestile že številne težave.

vir: BBC
BBC - Boeingov 787 Dreamliner, ki so ga po precejšnji zamudi v pogon spravili šele predlani, je spet na tleh. Po seriji manjših tehničnih težav z zavorami, uhajanjem goriva, elektroniko, motorji ter pokajočo šipo v pilotski kabini, ki so se pojavljale skozi celo lansko leto, naj bi se zdaj našla še ena resnejša, in sicer naj bi na vsaj dveh letalih počile litij-ionske baterije, nakar naj bi se segreti elektrolit vžgal ter povzročil škodo ter dim v znotraj letala. Ameriška agencija za letalsko varnost (FAA) je zato včeraj izdala opozorilo o tehnični neustreznosti letala (airworthiness directive), ki mu je potem sledila še evropska EASA. Vsa letala na obeh celinah so za zdaj prizemljena, podobno pa so preventivno naredile tudi tuje letalske družbe, zlasti japonska All Nippon Air, ki tudi sicer velja...

39 komentarjev

Internet v zraku

Reuters -

Letalski potniki bodo kmalu dobili možnost surfanja po internetu in pošiljanja e-sporočil kar med samim poletom -- vsaj na Boeingovih letalih. Odgovorni zatrjujejo, da bo to ugodnost omogočila nova Wi-Fi tehnologija, a zadeva za komercialno uporabo še ni dovolj dodelana, saj prihaja do pogostih motenj in prekinitev dostopa do interneta med letom.

Preizkus, ki so ga izvedli prejšnji teden med devetdesetminutnim letom nad Golden Gate mostom in nacionalnim parkom Yellowstone, je to dobro prikazal. Internet je bil na sodobno opremljenem Boeingu 737 dostopen manj kot pol ure. Kakorkoli že, zadeva se kljub manjšim porodnim težavam očitno dobro prijemlje, saj vsi večji letalski prevozniki (United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines) načrtujejo njeno uporabo v potniškem prometu. Razveseljive se tudi hitrosti, napovedane za prihodnje leto -- 20/1 megabit (dol/gor). Takisto ni pretirana cena; gibala se bo med 25 in 35 dolarji na polet za posameznika. Več informacij....

5 komentarjev