»

V Frankfurtu bodo preizkušali tovorni tramvaj

Slo-Tech - V Frankfurtu bodo v okviru projekta LastMileTram RheinMain V uporabljali tramvaj za prevoz paketov. Frankfurtska univerza aplikativnih znanosti (Frankfurt UAS), frankfurtski ponudnik javnega prevoza (VGF) in Amazon bodo s tramvajem mesec dni prevažali izključno Amazonove pakete. Vozili jih bodo od postaje Stadion do postaje Zoo in skladišča v okrožju Gutleut. Poleg tramvaja bodo za celotno pot paketi potovali še z električnimi vozili (iz skladišča v Raunheimu do postaje) in električnimi kolesi v zadnjem delu poti do prejemnikov. Projekta preverja izvedljivost zelenega transporta v urbanem okolju.

Transport tovora, tako na dolge razdalje kot v zadnjih kilometrih (last mile) še vedno večinoma sloni na uporabi fosilnih goriv. Za prehod na nizkoogljične metode je treba povezati vrsto spremenljivk in faktorjev v dobavni verigi. Potrebni so ustrezna vozila, polnilna infrastruktura in mikroskladišča. Prve poizkuse s tovornimi tramvaji so v Frankfurtu izvedli že leta 2019, ko so tramvaji...

13 komentarjev

Izpad informacijskega sistema zaradi pretrganih kablov prizemljil Lufthanso

Slo-Tech - Nemški letalski prevoznik Lufthansa je moral danes odpovedati ali preložiti več poletov, ker je njihov informacijski sistem odpovedal poslušnost. Izkazalo se je, da so bila kriva zemeljska dela v Eschersheimu blizu Frankfurta na Majni, kjer ima Lufthansa eno izmed domačih letališč. Pri vrtanju so delavci prekinili optične povezave, ki so potekale pet metrov pod površjem, zaradi česar so izpadli informacijski sistemi Lufthanse. V popoldanskih urah se je situacija normalizirala.

Vzrok se je začel že včeraj, ko so ob 19. uri po lokalnem času pretrgali štiri optične povezave Deutsche Telekoma v bližini železniške postaje. Čeznje so kasneje ulili beton, kar je bistveno otežilo popravilo. Ker je Lufthansa eden največjih prevoznikov, od katerega so odvisni tudi ostali, so se težave kot domine prenesle tudi drugam. Ker je bila na frankfurtskem letališču zaradi odpovedanih poletov velika gneča, so morali letala s tem ciljem preusmeriti na druga letališča. Deutsche Bahn, ki je naročil...

31 komentarjev

Prvi avtonomni tramvaj preizkusno vozil po Potsdamu

Slo-Tech - Imamo avtonomne avtomobile, tovornjake, nadzemno in podzemno železnico, zato so mestni tiri logično nadaljevanje. V nemškem Potsdamu je zapeljal prvi avtonomni tramvaj. Siemensov tramvaj je bil opremljen s tremi radarji, lidarji in devetimi kamerami, ki mu pomagajo na poti skozi mesto. Čeprav se tramvaji držijo tirov, to ne pomeni, da imajo vozniki kaj lažje delo. Prav tako se morajo izogibati prometu, hkrati pa paziti, da ne povozijo kakšnega neprevidnega pešca in da na postajah počakajo, da se vsi vkrcajo in izkrcajo. Hkrati morajo tramvaji upoštevati tudi svoje semaforje in prometne znake.

Avtonomni tramvaj v Potsdamu vozi z najvišjo hitrostjo 20 kilometrov na uro na šest kilometrov dolgem...

8 komentarjev

Dirka do dna: kje bo Amazon gradil drugi sedež

Slo-Tech - Amazon je že pred dvema mesecema najavil, da si želi v Severni Ameriki zgraditi še drugi sedež, ki bo "v vseh pogledih enakovreden seattelskemu". Projekta so se lotili nenavadno, a zelo logično. Ameriška in kanadska mesta pozvali k "oddaji kandidatur", izmed katerih bodo izbrali najugodnejše mesto. Izvršni direktor Jeff Bezos je ob tem neskromno dejal, da bodo pripeljali "milijarde dolarjev v investicijah in več deset tisoč dobro plačanih delovnih mest". Ni presenetljivo, da mesta kar tekmujejo, katero bo ponudilo ugodnejše pogoje za seattelskega velikana.

Logika je pravzaprav preprosta. Amazon obljublja do 50.000 zaposlitev in še vsaj 10.000 posrednih delovnih mest v podpornih dejavnostih, hkrati pa se bodo v lokalno ekonomije stekle milijarde dolarjev...

32 komentarjev

Hamburg in Berlin prepovedala Uber, ta zaganja UberTaxi

Slo-Tech - V tretjem dejanju bitke podjetja Uber z nemškimi sodnimi mlini je Uber utrpel poraz. Medtem ko je deželno sodišče v Frankfurtu v začetku meseca izdalo začasno odredbo o prepovedi obratovanja storitve ter jo pozneje po pritožbi zaradi proceduralne napake odpravilo, sta sodišči v Berlinu in Hamburgu vnovič prepovedali delovanje storitev UberBlack (naročanje limuzin) in UberPop (privatni taksiji) v teh mestih. Razlogi ostajajo enaki, to je nespoštovanje zakona o prevozu potnikov (Personenbeförderungsgesetz), ki postavlja visoke standarde, ki jih Uber ne dosega - zlasti posebno zavarovanje, tehnični pregledi, zdravniški pregledi voznikov, licence itd. UberPop je bolj problematična, ker deluje kot taksislužba, le da vozniki...

29 komentarjev

14-letnik na Poljskem preusmerjal tramvaje s TV daljincem

Telegraph News - Kot poroča britanski Telegraph, je 14-letnik v poljskem mestu Lodz ugotovil, da je mogoče lokalne tramvaje krmiliti s pomočjo predelanega TV daljinca.

Steve Bellovin iz Columbia University na svojem blogu piše, da je signalni sistem za krmiljenje tračnic zelo verjetno uporabljal IR signale, ki jih je mladenič očitno dekodiral, predelal daljinski TV upravljalnik in se pričel igrati s tramvaji.

IR signale sicer za upravljanje s prometno signalizacijo uporabljajo v številnih delih sveta. V nekaterih državah vozila na nujni vožnji uporabljajo napravo MIRT (Mobile Infrared Transmitter), s pomočjo katere vklapljajo zeleno luč na semaforju (na internetu se najdejo tudi načrti za izgradnjo lastne MIRT naprave).

Posledica igre so bile iztiritve štirih tramvajev, ranjenih pa je bilo 12 ljudi.

Opravičilo: novica je pomotoma govorila o vlakih. V resnici gre za tramvaje.

65 komentarjev