»

Delta bo ponudila brezplačni internet na medcelinskih letih

Slo-Tech - Ameriški letalski prevoznik Delta je med prvimi, ki bo uvedel brezplačni dostop do interneta na svojih čezoceanskih letih. Tehnologija je na voljo že nekaj časa, a so doslej prevozniki za to storitev zaračunavali. V sredo pa je Delta, za katero je res slab mesec, sporočila, da bo brezplačni Wi-Fi na voljo na letih iz ZDA v Nemčijo, Veliko Britanijo, Nizozemsko, Španijo in Italijo, do sredine prihodnjega leta pa po etapah še na druge konce sveta. Med Francijo in ZDA so ga testno ponujali že nekaj tednov.

Delta ima trenutno povezave med Frankfurtom in Münchnom ter Altanto, Detroitom in New Yorkom, poleti pa še v Stuttgart in Berlin. Za dostop do interneta so na letala namestili satelitske sprejemnike podjetja Viasat, ki nudijo dostop do interneta v sodelovanju s T-Mobilom. Viasat je prvi satelit (Viasat-3 K1), sicer z nekaj težavami, zato ne deluje s polno zmogljivostjo, v ta namen izstrelila aprila lani, še dva pa bo letos in prihodnje leto. Stara tehnologija, ki sta jo nudila...

18 komentarjev

Združitev Viasata in Inmarsata bo EU podrobneje preučila

Slo-Tech - Viasat bo moral na prevzem Inmarsata, ki ga je napovedal pred poldrugim letom, še malo počakati. Dobrih sedem milijard dolarjev vredno kupčijo bo Evropska komisija pobliže preverila, so sporočili iz Bruslja. Komisija je zaskrbljena, da bo Viasat s tem nakupom okrnil konkurenco na področju nudenja dostopa do interneta na komercialnih letih.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je povedala, da je internetni dostop na letalih zelo sveže področje in rastoči trg, na katerem sta Inmarsat in Viasat vodilna igralca. Trenutno sta konkurenta, združitev pa bo to spremenila. Komisija je v preliminarnem preizkusu ugotovila, da sta podjetji neposredna konkurenta v Evropi, ki se prijavljata na iste razpise. Ker so prepreke za vstop na trg visoke, predvsem tehnološke in regulatorne, drugih ponudnikov ni veliko. Hkrati na trgu potekajo pomembno spremembe, saj nanj vstopajo ponudniki, ki ne uporabljajo geostacionarnih satelitov. Komisija mora preveriti, ali bodo ti zadostna...

1 komentar

Evropska komisija dovolila polno uporabo pametnih telefonov na letalih

Slo-Tech - Evropska komisija je sklenila, da v prihodnosti na letalih izklapljanje povezljivosti pametnih telefonov ne bo več potrebno. Na letih v EU bodo potniki lahko uporabljali mobilne telefone kakor na tleh, če bodo seveda letalski prevozniki ponudili omrežje 5G s tako imenovanimi pikocelicami. Doslej je bila na letalih dovoljena le uporaba omrežij Wi-Fi, kadar so bila ta na voljo.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob tem dejal, da bo 5G omogočil inovativne storitve za ljudi in priložnost za rast evropskih podjetij. Biti v zraku ne bo več ovira za hiter in širokopasovni dostop do interneta. V praksi to pomeni, da bodo letala komunicirala s sateliti, ki bodo nudili internetno povezljivost, sama pa bodo imela pikocelice, ki se bodo na letalu obnašale kot bazna postaja za 5G.

Ali bo nova storitev zaživela, je odvisno od cen. Neprizemna omrežja, kamor sodijo tudi mobilne bazne postaje na trajektih in letalih, so v EU žafransko draga in so izvzeta iz pravil o gostovanju...

0 komentarjev

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Slo-Tech - SpaceX je razkril dogovor z letalskim prevoznikom Hawaiian Airlines, ki bo na svojih letalih ponudil brezplačni dostop do interneta prek Wi-Fi v kabini. Storitev bo na voljo že prihodnje leto na čezoceanskih letih v Severno Ameriko, Azijo in Oceanijo, s čimer bo prvi večji letalski prevoznik s Starlinkom. SpaceX je že podpisal pogodbo z nišno letalsko družbo JSX, medtem ko Delta storitev za zdaj preizkuša. JSX bo Starlink ponudil na sto letalih proizvajalca Embraer.

Starlink bo na voljo na letalih Airbus A330 in A321neo in novem Boeingu 787-9, medtem ko ga starejši Boeingi 717 za krajše polete med otoki ne bodo podpirali. Wi-Fi bo nudil hitro povezavo z internetom z nizkimi zakasnitvami. Nekateri letalski prevozniki že imajo v svojih flotah možnost povezave z internetom, zato ne bodo hiteli k Starlinku. Kdor pa tega nima, se bo po izkušnji s Hawaiian Airlines laže odločil.

Omrežje Starlink uporablja satelite v nizki orbiti. Trenutno jih je tam že okrog 2000, do popolnitve...

1 komentar

Delta preizkuša Starlink na letalih

Slo-Tech - Satelitski internet Starlink, ki je namenjen zlasti krajem brez obstoječe infrastrukture, bo lahko z internetom povezal tudi letala. Ameriški prevoznik Delta se že pogovarja s SpaceX-om o uvedbi Starlinka na svojih letalih, kar so v pilotnih testih že preizkusili. Izvršni direktor Delte Ed Bastian je preizkuse potrdil, več pa ni želel razkriti. Starlink ima v orbiti že več kot 1900 satelitov in obratuje že v nekaj državah, denimo v Severni Ameriki, v Zahodni Evropi, Ukrajini, Čilu, delih Avstralije in na Novi Zelandiji.

Na letalih internet že obstaja, če so seveda opremljena s sprejemniki. Na kopnem lahko uporabljajo prizemni dostop, ki pa se ni prijel, nad morjem pa prek satelitov v visokih orbitah. S konstelacijami satelitov v nizkih orbitah pa je postal to prevladujoč način dostopa, prav tako so se normalizirale tudi cene. SpaceX-ov Starlink je tako še eden izmed načinov, kako pripeljati podatke v potniško kabino.

SpaceX-ov šef Elon Musk je že lani dejal, da si prizadeva za...

27 komentarjev

Zakaj je Facebookov brezplačni internet problem

Slo-Tech - Facebook ni nikoli skrival svojih ambicij, da bi postal več od podjetja, ki obvladuje eno najbolj priljubljenih spletnih mest. V več kot 40 državah v Afriki, Latinski Ameriki in Aziji že ponuja program Free Basics, ki omogoča brezplačen, a omejen dostop do interneta, sedaj pa si tudi v ZDA pripravlja teren za isto storitev. A vstop ne bo enostaven, saj so mnenja o zakonitosti sheme, ki so jo v Indiji kmalu po vzpostavitvi zakonsko prepovedali, deljena.

Program Free Basics je na voljo v obliki aplikacije za pametne telefone, ki omogoča dostop do interneta, ki ne šteje v nobeno kvoto zakupljenih podatkov, tako da je de facto brezplačen. Facebook pravi, da gre za način, kako lahko revnejši prebivalci na deprivilegiranih območjih dobijo dostop do interneta. Toda ni vse zlato, kar se sveti, in tudi...

13 komentarjev