»

Cisco bo odpuščal

Slo-Tech - Ameriški omrežni gigant Cisco bo v drugem krogu odpuščanj letos odslovil še približno 4000 zaposlenih, poroča Reuters. Toliko odpuščanj so napovedali februarja letos, še drugi krog pa naj bi najavili že v sredo, ko bodo razgrnili poslovne rezultate za zadnje četrtletje. Lani so imeli v Ciscu 84.900 zaposlenih, nato pa so se začela odpuščanja.

Cisco je največji proizvajalec omrežnih usmerjevalnikov in stikal ter druge omrežne opreme, v zadnjih četrtletjih pa se poslovanja slabša. Sooča se s skromnejšim povpraševanjem, kar skuša nadoknaditi s preusmeritvijo v dobičkonosnejše izdelke in storitve, zlasti na področju umetne inteligence. Začeli so milijardno investicijo v Cohere, Mistral AI in Scale AI, prav tako so prevzeli več podjetij, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Najpomembnejši prevzem je bil nakup podjetja za informacijsko varnost Splunk marca letos, ki je težak 28 milijard dolarjev.

V prvem letošnjem četrtletju je Cisco sicer ustvaril 12,7 milijard dolarjev prihodkov,...

20 komentarjev

Hewlett Packard Enterprise bo kupil Juniper Networks

Slo-Tech - Hewlett Packard Enterprise (HPE) je sporočil, da kupuje proizvajalca omrežne opreme Juniper Networks, za kar kani odšteti 14 milijard dolarjev. To pomeni, da bodo za delnico odšteli 40 dolarjev, kar predstavlja 32-odstotno premijo glede na borzne cene pred najavo prevzema. Financirali ga bodo z denarnimi sredstvi, dokončan pa naj bi bil proti koncu leta ali v začetku prihodnjega leta.

HPE je eden izmed dveh delov, na katera se je Hewlett-Packard razdelil leta 2015. V zadnjem času se je HPE soočal s slabo prodajo strežnikov za podjetja, kar je eden izmed glavnih proizvodov podjetja. Juniper je po drugi strani uspešen prodajalec omrežne opreme, kjer širi tudi ponudbo umetne inteligence (AIOps), a ima hudo konkurenco v Ciscu in Nvidii.

Prevzem bo HPE-ju omogočil boljšo integracijo, saj se trenutno ukvarja s programsko in strojno opremo za podatkovne centre, sedaj pa bo dobil še omrežni del. Hkrati bo s tem dobil tudi nekaj razvoja na področju umetne inteligence, kjer je Juniper...

0 komentarjev

Cisco kupuje Splunk za 28 milijard dolarjev

vir: nyt.com

vir: Bloomberg
Bloomberg - Cisco Systems Inc., tehnološki velikan, specializiran za omrežno opremo, je objavil, da bo kupil podjetje Splunk Inc.v poslu, vrednem 28 milijard dolarjev. Za vsako delnico Splunka bo Cisco plačal 157 dolarjev. Ta prevzem je del Ciscove strategije za povečanje svojega vpliva na področju programske opreme, kar predstavlja pomembno spremembo v fokusu podjetja, ki je bilo tradicionalno osredotočeno na strojno opremo.

Splunk je podjetje, ki je zaslovelo s svojimi rešitvami za iskanje, spremljanje in analizo podatkov. Njihova programska oprema je postala ključna za podjetja v različnih sektorjih, ki se ukvarjajo z velikimi količinami podatkov. Splunkova tehnologija omogoča podjetjem, da učinkovito upravljajo, spremljajo in analizirajo svoje podatke, kar je še posebej pomembno v dobi velikih podatkov in internetnih stvari.

Ta prevzem je za Cisco izjemno pomemben, saj predstavlja nadaljevanje njihove strategije širitve na področju programske opreme in storitev. Cisco je v zadnjih letih...

9 komentarjev

Meta bo spet odpuščala

Bloomberg - Lastnica Facebooka in Instagrama je napovedala nadaljnja odpuščanja, potem ko so novembra število zaposlenih znižali za 13 odstotkov. V tistem valu so odslovili 11.000 zaposlenih, kar je bilo sploh prvo množično odpuščanje v tem podjetju. Sedaj bodo odpustili še nekaj tisoč zaposlenih, poroča Bloomberg, s čimer želijo učinkovitost podjetja približati ostalim tehnološkim gigantom. Meta je namreč edina, ki je v letih 2020-2022 ustvarila manj prihodkov na število novozaposlenih kakor v letih 2017-2019, in sicer okoli 800.000 dolarjev.

Uradne potrditve odpuščanja iz Meta še ni. Viri iz podjetja poročajo, da bo program pripravlja že v naslednjem tednu. V Meti novi krog odpuščanj ni nobena skrivnost, temveč pričakovan dogodek med zaposlenimi. Tudi vodstvu je v večkrat dejalo, da bo leto 2023 leto učinkovitosti. Zaposleni so zaradi tega precej zaskrbljeni, še posebej ker bo novi krog odpuščanj dokončan pred izplačili rednih letnih bonusov. Medtem pa so investitorji nad dogajanjem...

12 komentarjev

Cisco z rekordnim dobičkom odpušča osem odstotkov zaposlenih

Slo-Tech - Konec prvega letošnjega četrtletja je imel tehnološki gigant Cisco 73 tisoč zaposlenih. V prihodnjih mesecih se bo ta številka znižala za 12-20 odstotkov, saj namerava Cisco po neuradnih podatkih odpustiti med 9000 in 14.000 5500 ljudi. Številni zaposleni, ki skorajda izpolnjujejo pogoje za upokojitev, so že dobili predloge za predčasno upokojitev, a mehko zniževanje števila ne bo zadoščalo.

Cisco bo največje odpuščanje v svoji 32-letni zgodovini izvedel, ker se podjetje iz proizvajalca strojne opreme čedalje bolj preusmerja v nudenje programske opreme in storitev. To pomeni, da bodo potrebovali manj zaposlenih, predvsem pa bodo potrebovali tudi drugačen profil zaposlenih. V Ciscu so sicer množično odpuščali že v...

52 komentarjev

Microsoft kljub šibki prodaji novih računalnikov sklenil odlično poslovno leto

Microsoft - Microsoft je včeraj predstavil poslovne rezultate za fiskalno leto 2016, ki se je zaključilo konec junija. V minulih treh mesecih so ustvarili 20,6 milijarde dolarjev prihodkov in 3,1 milijarde dolarjev čistega dobička. V primerjavi z enakim obdobjem lani so prihodki sicer upadli za osem odstotkov, a so imeli lani v tem času dve milijardi dolarjev izgube, kar je bila posledica ponesrečenega nakupa Nokie in s tem povezanih prevrednotenj vrednosti navzdol. Tudi v zadnjem četrtletju so še imeli 1,1 milijarde dolarjev stroškov zaradi prestrukturiranja in odpuščanja v enoti za mobilne telefone Nokia.

V celotnem poslovnem letu 2016 je Microsoft ustvaril 16,8 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 37 odstotkov več kot...

46 komentarjev