»

FTC o Microsoftu: takšnih monopolnih potez smo se bali

Slo-Tech - Microsoft se je moral precej namučiti, da je zbral vsa soglasja za prevzem Activision Blizzarda, čemur je ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) sprva odločno nasprotovala. Prevzem so potem dobesedno iztožili, a se je FTC na sodišču pritožil. FTC je te dni poudaril, da je Microsoftova podražitev naročnine na Xbox Game Pass primer ravnanja, pred katerim so svarili in zaradi česar so prevzemu nasprotovali.

Paket Console Game Pass za 11 dolarjev na mesec se ukinja, nadomešča pa ga 36 odstotkov dražji Game Pass Standard (15 dolarjev mesečno). Ta tudi nima več takojšnjega dostopa (day one) do vseh Microsoftovih iger. Slednje je na voljo šele naročnikom na Game Pass Ultimate, ki pa stane že 20 dolarjev mesečno in ima še nekaj dodatnih funkcij. Microsoft je torej ukinil najcenejši paket, njegov nadomestek pa je slabši in dražji. Kdor želi obdržati vse iste funkcije, je prisiljen vzeti dražji paket z več funkcijami, ki jih morda sploh ne potrebuje.

Microsoft nikjer ne trdi, da je...

6 komentarjev

Microsoft zaključil nakup Activision Blizzarda

Xbox News - Dvajset mesecev po začetku postopka in mnogih pravnih bitkah je Microsoftu naposled uspelo zaključiti največji nakup v zgodovini igričarske industrije, prevzem Activision Blizzarda.

Ko so pri Microsoftu januarja lani napovedali prevzem Activision Blizzarda, smo lahko pričakovali vsaj nekaj namrščenih čel regulatorjev. Slabih 70 milijard dolarjev vreden posel - daleč največji v igričarski in eden največjih v IT industriji sploh - bi namreč združil enega od treh ključnih proizvajalcev konzol in enega od največjih založnikov iger na svetu. A da bo sodna in regulatorna epopeja trajala 20 mesecev, bržkone ni slutil nihče, kot tudi ne, kaj vse bodo morali pri Microsoftu napraviti, da bodo prevzem zaključili. Pomisleki, blokade in tožbe varuhov konkurence na obeh straneh Atlantika bi lahko napolnile knjigo (in jih bodo verjetno več), dočim smo nekaj sočnih dogodkov lahko spremljali tudi zunanji opazovalci, na primer FTC-jev sodni proces, med katerim sta morala Sony in Microsoft...

12 komentarjev

Sodišče: FTC ne more blokirati Microsoftovega prevzema Activision Blizzarda

Slo-Tech - Sodišče v San Franciscu je zavrnilo FTC-jevo zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi Microsoftu prepovedali prevzem Activision Blizzarda, dokler FTC vsebinsko ne odloči. Sodišče je ocenilo, da FTC ni uspel dokazati, da bi prevzem znatno okrnil konkurenco. Microsoftove zaveze, ki jih je podjetje dalo javno in tudi pisno, po oceni sodišča zadostujejo.

Rok za prevzem se izteče do 18. julija in ker FTC do tedaj ne bo sprejel vsebinske odločitve, so prevzem skušali blokirati z začasno odredbo. Prevzem je EU že odobrila, v Veliki Britaniji pa je regulator prižgal rdečo luč in sedaj se Microsoft in Activision Blizzard ukvarjata s tem, kako spremeniti prevzem, da bo v skladu s pogoji. Microsoft je medtem zagotovil, da bo Call of Duty še naprej na voljo izven Microsoftovega ekosistema, denimo na PlayStation. Sodišče ocenjuje, da ima Microsoft interes, da so igre dostopne na čim več platformah, kar dokazujejo tudi zadnje sklenjene pogodbe s ponudniki platform za igre v oblakih.

...

5 komentarjev

Microsoft bi želel Windows sčasoma prestaviti v oblak

Slo-Tech - Vest pravzaprav ni presenečenje za nikogar, ki spremlja trende na področju programske opreme ter Microsoftove nedavne poteze in izdelke, denimo Office 365. V spopadu, ki ta hip poteka med FTC in Microsoftom o izdaji soglasja za prevzem Activision Blizzarda, čemur FTC nasprotuje, je Microsoft razkril dolgoročni načrt za Windows. Sčasoma želijo čim več izvodov prestaviti v oblak. Strategija je jasna: Windows 11 bi tekel v oblaku, od koder bi se sproti pretakal (streaming) v napravo.

Vrnitev terminalov torej, le da bi bil mainframe na drugi strani interneta? Bolj prehod na programsko opremo kot storitev (SaaS), ki ponudnikom zagotavlja kontinuirani dotok denarja. Microsoft pripravlja verzijo Windows 365 za domače uporabnike, ki bo omogočala dostop do operacijskega sistema s katerekoli naprave, ki ima dostop do interneta. Takšna rešitev v Windows 365 za operacijska sistema Windows 10 in 11 že obstaja za poslovne uporabnike.

Da želi Microsoft na tak način pritegniti tudi domače...

45 komentarjev

FTC uradno nasprotuje Microsoftovemu prevzemu Activision Blizzarda

Slo-Tech - Kot se je napovedovalo, je ameriška Zvezna komisija za trgovino vložila tožbo zoper napovedani Microsoftov prevzem založnika Activision Blizzard. V slabih 69 milijard dolarjev vrednem prevzemu bi namreč Microsoft pridobil nadzor nad podjetjem, ki bi mu omogočilo izrivanje konkurentov svoje konzole Xbox in naročniških storitev.

FTC je ob tem spomnila na Microsoftov prevzem podjetja ZeniMax (lastnik Bethesde Softworks). Takoj zatem so nekateri naslovi, denimo Starfield in Redfall, postali dostopni le na Microsoftovi platformi, čeprav so bili trdili drugače. Zaradi tega obstaja tveganje, da bi Microsoft po novem prevzemu posamezne naslove zaklenil na Xbox Series S in Series X, morda tudi na naročniško storitev Xbox Game Pass ali druge pretočne storitve. Activision Blizzard je namreč pomemben igralec v sorazmerni majhni skupini založnikov, zato kakršnokoli omejevanje dostopnosti njegovih izdelkov predstavlja krnjenje konkurence.

FTC je odločitev sprejel s tremi glasovi proti enemu....

2 komentarja

Microsoft kupuje Activision Blizzard King

Microsoft - Obeta se največji prevzem ne le v igričarski industriji, temveč v zgodovini IT podjetij nasploh, kajti v Microsoftu so udarili z namero po prevzemu Activision Blizzard Kinga, za slabih 69 milijard dolarjev.

Take-Twojev nakup Zynge je rekord držal zgolj kak teden, kajti danes so v Microsoftu na presenečenje mnogih naznanili, da kupujejo nič manj kot velikana Activision Blizzard Kinga, ki je na lestvici zaslužkarjev v igričarski industriji le mesto nižje (seveda pa ima MS še druge večje segmente, ne le igričarskega). To v praksi pomeni, da se bosta združili četrto in peto največje podjetje v igričarstvu, nastali skupek pa bo prehitel Nintenda na tretjem mestu, medtem ko bosta pred njim ostala Sony in Tencent. Posledično je zajetna tudi vsota, ki jo bodo v Redmondu za ABK pljunili: kar 68,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je na področju digitalne tehnologije rekord, saj je prejšnji primat pripadal Dellu, ki je pred šestimi leti za EMC odštel dve milijardi manj. Prejšnja odmevna...

35 komentarjev