»

Tesla povečala proizvodnjo in prodajo vozil

Slo-Tech - V minulem četrtletju je Tesla rahlo povečala proizvodnjo in prodajo vozil, so sporočili iz podjetja. Poslovne rezultate minulega četrtletja bodo sicer obelodanili 23. oktobra popoldne, že sedaj pa so razkrili prodajne številke. Skupno so prodali 462.890 vozil, proizvedli pa so jih še nekaj več, in sicer 469.796. Levji delež odpade na modela 3 in Y, ki so ju proizvedli 443.668. Rast segmenta drugo, kamor sta doslej spadala modela S in X, je znašala osupljivih 91 odstotkov, a razlog za te impresivne številke je prodaja Cybertrucka, ki je vključen mednje. Drugi pomemben podatek je nameščena kapaciteta baterij. Tesla je namestila 6,9 GWh kapacitet.

Prodaja se je torej v primerjavi z istim četrtletjem lani povečala za šest odstotkov, kar je za odtenek slabše od pričakovanj. Prodaja modelov 3 in Y se je sicer povečala le za štiri odstotke. Investitorji niso navdušeni nad rezultati, zato je delnica podjetja izgubila skoraj štiri odstotke. Skrbi predvsem konkurenca, tako v obliki...

66 komentarjev

Tesla v minulem četrtletju proizvedla in prodala manj vozil

Slo-Tech - Tesla je objavila proizvodne rezultate drugega letošnjega četrtletja, ki so razočarali. V minulem kvartalu so proizvedli 418.831 vozil, kar je 14,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prodaja pa se je znižala za 4,8 odstotka na 443.956 vozil. Prodaja je padla že v prvem letošnjem četrtletju, ko so prodali 8,5 odstotka manj vozil kot leto pred tem. To je prvič po letu 2020, da Tesla ni beležila rasti prodaje.

To se pozna tudi na bilancah, saj so aprila poročali o 55-odstotnem padcu dobička in razpolovitvi bruto marže na 5,5 odstotka, kar je pol manj kot povprečja v tem sektorju. To pot pa je bil padec proizvodnje večji od padca prodaje, kar ni nujno slabo. Doslej je Tesla konstantno proizvajala več kot prodajala, sedaj pa zaloge končno odprodaja.

Velika večina proizvedenih in prodanih vozil je Model 3 ali Y, le pet odstotkov odpade na preostale modele. Finančne rezultate minulega četrtletja pa pričakujemo 23. julija letos. Investitorjev očitno slabša prodaja ne skrbi, ker je...

90 komentarjev

Googlov dobiček za četrtino nižji

Slo-Tech - Googlovo matično podjetje Alphabet je včeraj objavilo poslovne rezultate minulega četrtletja, ki so investitorje razočarali. Dasiravno so v minulih treh mesecih prihodki poskočili na 69 milijard dolarjev, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, se je dobiček skrčil. Ustvarili so 13,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju. Tudi rast prihodkov je bila nižja od pričakovane, ki je še lani znašala 41 odstotkov.

Večino prihodkov in dobička v holdingu ustvaril Google, in sicer z oglasi. To je tudi razlog za slabši rezultat, saj podjetja zaradi grozeče recesije klestijo izdatke, med čemer je oglaševanje hitro na udaru. Po drugi strani je Google največ izgube ustvaril z Google Cloudom in drugimi projekti (Other Bets), kamor sodijo eksotični raziskovalni programi, denimo samovozeči avtomobili Waymo in letalniki Wing. Other Bets je izgubil 1,6 milijarde dolarjev, Google Cloud pa 700 milijonov dolarjev.

Googlov izvršni direktor Sundar...

27 komentarjev

Applovi poslovni rezultati: prodaja iPhonov še naprej pada

Apple - Prodaja iPhonov se še naprej upočasnjuje, je sporočil Apple v poročilu o poslovnih rezultatih v minulem četrtletju. Prehitel ga je tudi Huawei, s čimer je Apple padel na tretje mesto po tržnem deležu prodanih pametnih telefonov. Prvi je še vedno Samsung s 23,1-odstotnim deležem, sledijo pa Huawei (19,0 %), Apple (11,7 %) in Xiaomi (8,0 %). Največji padec je zabeležil ravno Apple, ki je prodal 36 milijonov telefonov ali 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Samsungov padec je 8-odstotni, medtem ko je Huawei prodal za polovico več naprav.

Applovi prihodki v minulem četrtletju so znašali 58 milijard dolarjev, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega je 31 milijard dolarjev odpadlo na prodajo telefonov (v enakem obdobju lani pa 37,5 milijard...

70 komentarjev

Tesla v minulem četrtletju z velikansko izgubo

The Verge - V prvem letošnjem četrtletju je Tesla zabeležila 702 milijona dolarjev čiste izgube, so sporočili iz podjetja. To je negativno presenečenje, potem ko so zadnje lansko četrtletje sklenili s 139 milijoni dolarjev dobička (in predzadnje tudi poslovali z dobičkom). V celotnem minulem letu je podjetje sicer ustvarilo 976 milijonov dolarjev izgube. Da bo Tesla leto začela z izgubo, je sicer Elon Musk najavil že konec februarja, a tako visoke izgube ni bilo pričakovati. To je četrto najslabše četrtletje v zgodovini podjetja.

Tesla ima še 2,2 milijarde dolarjev denarnih rezerv, kar je poldrugo milijardo manj kot konec leta 2018. Poleg izgube je razlog za znižanje še zapadlost...

38 komentarjev

Padanje prodaje osebnih računalnikov traja že rekordno dolgo

Slo-Tech - Prodaja računalnikov se je v minulem četrtletju že osmič zapored skrčila, kar je najdaljše negativno obdobje v zgodovini. V tretjem letošnjem kvartalu so prodali 68,9 milijona računalnikov, kar je 5,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Kot pojasnjujejo pri Gartnerju, sta glavna razloga dva: nizko povpraševanje na trgih v razvoju ter podaljševanje življenjske dobe naprav. Ker ima povprečen potrošnik v razvitem svetu tri tovrstne naprave (vsaj računalnik in pametni telefon), osebne računalnike redkeje nadgrajuje. Na trgih v razvoju pa imajo uporabniki raje pametne telefone in tablice kakor osebne računalnike. Prvikrat v zgodovini se tudi dogaja, da ljudje razmišljajo, da svojih osebnih računalnikov ne bi nikoli več nadgradili, saj imajo vse na pametnih telefonih in tablicah.

Nadaljuje se tudi...

116 komentarjev

Apple z nekoliko nižjim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je pravkar objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, ki v Applu sovpada s koledarskim letom. Od začetka julija do konca septembra so prihodki od prodaje znašali 28,3 milijarde dolarjev, kar je le odstotek manj od rekordnega drugega letošnjega četrtletja. Ustvarili so 6,6 milijarde dolarjev dobička, kar je deset odstotkov manj kot četrtletje pred tem, a 54 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je povečala na 40,3 odstotka.

Kljub vzpodbudnim besedam finančnega direktorja Petra Oppenheimerja, ki je izrazil veliko zadovoljstvo z dobičkom, prihodki in tudi finančnim tokom, je Wall...

7 komentarjev