»

Applove nove tehnologije bodo letos obšle EU

Bloomberg - Apple je sporočil, da v EU letos še ne bodo na voljo nove tehnologije umetne inteligence, kamor sodijo nedavno predstavljeni Apple Intelligence, iPhone Mirroring in SharePlay Screen Sharing. Razlog za zamik je evropska zakonodaja DMA (akt o digitalnih trgih), ki po Applovih trditvah vsebuje zahteve, ki bi ošibile varnost izdelkov. V izjavi za javnost so zapisali, da bi z DMA zapovedana interoperabilnost lahko ogrozila integriteto izdelkov, s čimer bi se pojavila tveganja za varnost podatkov in zasebnost.

Po zakonodaji DMA sodi Apple med vratarje spleta, zato zanj veljajo stroga pravila glede združljivosti s konkurenčnimi izdelki. Evropska komisija poudarja, da Apple lahko ponuja vse svoje izdelke v Evropi, a mora poskrbeti za skladnost s pravili, ki zagotavljajo varstvo konkurence.

Ali gre res za nepremostljive ovire ali pa Applov pritisk, lahko le špekuliramo. Na drugih trgih bodo omenjene storitve na voljo jeseni letos, a le na nekaterih Applovih napravah in le s podporo za...

20 komentarjev

Komisar Breton Applu: Odprite svojo platformo

Reuters - Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes pozval Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka, naj podjetje bolj odpre zaprt ekosistem iPhonov. Po sestanku, ki ga je imel s Cookom v Bruslju v zvezi z novo zakonodajo (DMA), je Breton za Reuters povedal, da je napočil čas, da Apple in drugi tehnološki velikani odprejo svoja vrata konkurenci. Najsi gre za elektronske denarnice, brskalnike ali tržnice z aplikacijami, uporabniki iPhona bi morali imeti na voljo tudi konkurenčne storitve, je še dejal.

Gre za eno najbolj neposrednih opozoril Applu, da bi ga lahko Komisija resneje preiskovala, če ne bo sprememb. V začetku meseca je Komisija objavila seznam platform, ki štejejo kot vratarji (gatekeepers) na internetu. Med njimi sta tudi Applova App Store in Safari, medtem ko Apple iMessage komisija še preverja. Na seznamu ni iOS, ker nima prevladujočega tržnega deleža.

Breton poudarja, da Evropa podpira inovacije, a ne na račun varnosti in zasebnosti. To je zelo jasna usmeritev...

13 komentarjev

Apple WWDC 2021: nova generacija operacijskih sistemov

vir: Apple
Apple - Na letošnji konferenci WWDC so pri Applu predstavili prihajajoče različice operacijskih sistemov za vse štiri svoje segmente: mace, ipade, iphone in ure.

Letošnji dogodek Apple Worldwide Developers Conference se zaradi covida-19 vnovič odvija zgolj na spletu. Kot običajno, ga je otvorila zajetna, skoraj dveurna predstavitev prihajajočih novosti (skrajšan video povzetek). Te so bile osredotočene na vse štiri operacijske sisteme pod jabolčnim okriljem: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey in watchOS 8. Z nekaj izjemami je šlo v največji meri za prilagoditve vmesnikov, ki bodo dobrodošle predvsem za tiste, ki želijo iz službenih računalnikov in tablic iztisniti največ. Ipadi tako dobijo precej okrepljene večopravilnostne funkcije, preoblikovan bo tudi Safarijev vmesnik, med drugim s priročnejšo knjižnico zavihkov.



Bolj ljudske so novitete v iOS, osrediščene predvsem na povečano potrebo po komunikaciji med pandemijo. Tu prednjači FaceTime, ki bo prejel vrsto zanimivosti, na primer...

25 komentarjev

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Slo-Tech - Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga...

227 komentarjev

Sveže z Apple-Samsungove fronte

Forbes - Tožarjenje med Applom in Samsungom, poletni vročini in sodnim dopustom navkljub, žal ne kaže nekih vidnih znakov popuščanja. Sveži dogodki sicer godijo predvsem Korejcem. Ameriški regulator trga (ITC) je prejšnji mesec ugotovil, da Apple krši en Samsungov patent za uporabo CDMA modulacije, ter temu primerno izdala prepoved uvoza nekaterih Applovih naprav, in sicer starejših: iPhone 3GS in 4 (ne 4S) ter vseh iPadov pred lani jeseni predstavljeno retino. Novejše naprave naj bi omenjeno tehnologijo izrabljale mimo načina, ki ga opisuje Samsungov patent.

Prepoved se tako ne zdi pretirano huda, a povsem nedolžna pa spet ni. CDMA omrežje v ZDA uporabljata operaterja Verizon in Sprint, za katera je Apple pred leti izdal tudi

2 komentarja

Applov vodja varnosti odslovljen zaradi fiaska z izgubljenimi prototipi

vir: 9to5Mc
9to5Mc - Apple je zapustil John Theriault, vodja oddelka za varnost, poroča 9to5mac. Theriault, ki je v podjetje prišel leta 2007, potem ko je dobrih deset let delal kot vodja varnosti v Pfizerju in še pred tem v FBI-ju, se je predčasno upokojil. To samo po sebi ne bi bilo zanimivo, če ne bi poznali tudi razloga, da je zapustil podjetje. Razlog so izgubljeni prototipi telefonov.

Apple je namreč lani izgubil kar dva prototipa telefona iPhona 4. Do enega so se prebili pri Gizmodu in javno objavili vse podrobnosti o napravi, zaradi česar je Apple nadnje poslal vso pravno ekipo. Telefon so prijavili kot ukraden, tako da je pri uredniku Gizmoda kalifornijski REACT (Rapid Enforcement Allied Computer...

12 komentarjev