»

V OpenAI prestopil nekdanji direktor NSA

Slo-Tech - OpenAI je sporočil, da je njihov upravni odbor dobil novega člana. Podjetju se je pridružil upokojeni Paul M. Nakasone, ki je bil med aktivno kariero general v ameriški vojski in kasneje direktor NSA. Prav tako je bil direktor US Cyber Commanda in Central Security Service. V OpenAI bo Nakasone tudi član novoustanovljenega Odbora za varnost (Safety and Security Committee). Odbor presoja varnost prihajajočih modelov, nato pa upravnemu odboru predlaga priporočila, ki so tudi javno objavljena.

V upravnem odboru so že Adam D’Angelo, Larry Summers, Bret Taylor in Sam Altman, od marca letos pa še Sue Desmond-Hellmann, Nicole Seligman, in Fidji Simo. Edward Snowden je v objavi na X-u zapisal, da je OpenAI snel maske in da je to še en razlog, zakaj podjetju ne bi smeli nikakor zaupati.

Prav tako so v podjetju zaposlili dva nova vodilna uslužbenca. Sarah Friar, ki je dotlej delal kot finančna direktorica v Nextdoorju in Squaru, bo postala nova finančna direktorica. Novi produktni direktor...

21 komentarjev

OpenAI začel uriti nov model

Slo-Tech - Špekuliralo se je, da bi lahko GPT-5 dobili že letos poleti, a trenutno nič ne kaže na to. Ravno nasprotno, saj so iz OpenAI sporočili, da so pravkar začeli trening novega modela, ki bo nasledil GPT-4. Prihajajoči GPT-5 se je torej začel uriti, kar bo trajalo več mesecev, morda tudi leto dni. Tudi ko bo trening končan, pa GPT-5 ne bo takoj romal na splet. Pred tem ga morajo temeljito preizkusiti in preveriti, da ne počne (preveč) neumnosti, nato pa prilagoditi za končno uporabo. To vključuje tudi blokado določenih poizvedb, ki so neprimerne za širšo rabo zaradi etičnih ali zakonskih omejitev ali pa zgolj v neskladju s politiko podjetja. Po zelo optimističnem scenariju to izid postavlja v sredino leta 2025.

Ali Sam Altman govori res govori o GPT-5 ali pa morda celo o njegovem nasledniku, ne vemo. Označil ga je kot "frontier model", kar označuje sposobnejši model od trenutnih. Končni cilj podjetja je seveda ustvariti splošno umetno inteligenco (AGI), ki se bo kosala z ljudmi na vseh...

28 komentarjev

Microsoft je vložil v OpenAI, ker se je bal Googla, niti pa še vedno vleče Gates

Slo-Tech - Tudi Microsoft ima svojega strica iz ozadja, ki je Bill Gates, piše Business Insider. Čeprav je kot direktor podjetja odstopil že davnega leta 2000, dve desetletji pozneje pa je zapustil tudi upravni odbor, je Gates še vedno eden izmed ključnih strategov podjetja, h kateremu se po nasvete obračajo vodstvo in zaposleni. Gates je bil tudi glavni zagovornik velikih investicij v umetno inteligenco, zlasti OpenAI.

Leta 2019 so bili v Microsoftu močno zaskrbljeni, da jih bo Google na tem področju prehitel. Tehnični direktor Kevin Scott je v enem izmed elektronskih sporočil opozoril izvršnega direktorja Satyo Nadello in Billa Gatesa, da je funkcija samodokončaj v Gmailu že "strašljivo dobra". Dodal je, da je Microsoft na področju strojnega učenja več let v zaostanku. To je bil eden izmed razlogov, da je Microsoft hitro investiral v OpenAI, kamor je namenil milijarde. Leta 2019 je v OpenAI vložil prvo milijardo, kar se je izkazalo kot vizionarska poteza.

Danes je namreč situacija...

31 komentarjev

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

Slo-Tech - Eden izmed pionirjev umetne inteligence nove generacije, OpenAI, se dogovarja o novem financiranju. Po neuradnih podatkih bo podjetje zbiralo sveži kapital z vrednotenjem 100 milijard dolarjev, s čimer bo postalo drugi najdražji ameriški start-up, takoj za SpaceX-om. Za zdaj potekajo pogajanja s potencialnimi investitorji, na katerih bodo dorekli pogoje, časovnico in natančno vrednotenje. Poleg novega kroga financiranja bodo januarja v OpenAI zaposlenim omogočili prodajo lastnih delnic po vrednotenju 86 milijard. Povpraševanja po njih je več kot ponudbe.

OpenAI je avtor priljubljenega orodja ChatGPT, ki je povsem spremenilo odnos do umetne inteligence in jo približalo domačemu uporabniku. Pomemben lastnik podjetje je Microsoft, ki je vanj vložil že 13 milijard dolarjev, s čimer si je kupil tudi pravico do uporabe tehnologije. Zato ni presenetljivo, da se ChatGPT plazi tako v Windows kakor v Bing. Konkurenca, denimo Amazon in Alphabet (Google), medtem obilno vlaga v Anthropic.

V...

0 komentarjev

Sam Altman se vrača v OpenAI

vir: Axios
Slo-Tech - Zdi se, da se je vrenje v OpenAI končalo brez velikih sprememb. Sam Altman se bo vrnil v podjetje kot izvršni direktor, potem ko so ga v petek odslovili. Hkrati pa se bo moral posloviti prvotni upravni odbor, ki ga je sprva odpustil Sama Altmana. Nadomestil jih bo novi odbor, ki mu bo predsedoval Bret Taylor, ki je bil svoj čas izvršni direktor v Salesforceu.

Tudi Sam Altman je zapisal, da so bila njegova dejanja v minulih dneh usmerjena v pomoč ekipi, da bi ostala skupaj. Ko se je v nedeljo zvečer odločil, da pot nadaljuje v Microsoftu, je bila to tedaj najboljša možnost, je dejal. Z novim upravnim odborom pa se bo vrnil v OpenAI.

Zakaj so Altmana odpustili, še vedno ni jasno. Navedeni razlog je bil zelo pavšalen, češ da naj bi neiskreno komuniciral z upravnim odborom in prikrival nekatere informacije. Tudi Microsoft kot največji investitor in 49-odstotni lastnik podjetja o potezi ni bil predhodno obveščen. V prihodnosti bosta torej v OpenAI imela večjo vlogo Sam Altman in...

12 komentarjev

Vrenje v OpenAI, usoda Sama Altmana nejasna

vir: Axios
Slo-Tech - Ni povsem jasno, kaj se dogaja v podjetju OpenAI, od koder so v petek nepričakovano odpustili soustanovitelja in izvršnega direktorja Sama Altmana. Ko je odjeknila vest o njegovem odhodu, so Microsoftove delnice - ker je Microsoft najpomembnejši vlagatelj v OpenAI - hipno izgubile 16 odstotkov vrednosti, a so nato po koncu uradnega trgovanja večino izgub nadoknadile. Po neuradnih informacijah je bil Microsoftov direktor Satya Nadella besen.

V sporu naj bi bila predvsem Altman in soustanovitelj, član upravnega odbora in glavni razvojnik Ilya Sutskever. Jabolko spora je prihodnost tehnologije in hitrost razvoja, kjer Altman zagovarja drznejši in bolj komercialno usmerjen pristop, Sutskever pa bolj previdnega in manj profitnega. OpenAI ima sicer neobičajno strukturo, saj je profitna pravna osebna v lasti neprofitne fundacije. Altman naj bi se zavzemal za več investicij, tako je na primer prepričeval Softbank v milijardni vložek, česar pa odbor ni odobraval.

Kmalu po vesti o...

27 komentarjev