»

Microsoftov Recall bo še počakal

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bo funkcija Recall zamudila. Že ob najavi je bila precej kontroverzna, saj bi imela dostop do vsega dogajanja na računalnik, da bi nam nato s tem znanjem pomagala umetna inteligenca. Zamisel ni slaba, a je odprla kopico varnostnih vprašanj in pomislekov o zasebnosti, zato je Microsoft ta teden umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom in napovedal korenito prenovo za več varnosti. Sedaj pa bodo Recall za neznano obdobje prestavili.

To pomeni, da v torek, ko se bodo pojavili računalniki s Copilotom+, Recalla ne bo. Ta bo na voljo šele kasneje, in sicer ga bodo združljivi računalniki dobili z nadgradnjo prek Windows Update. Microsoft ni povedal, kdaj se ima to zgoditi. Iz najave, da bo Recall v okviru Windows Insider Programa na voljo v naslednjih tednih, pa lahko sklepamo, da bo trajalo vsaj nekaj mesecev.

Računalniki s Copilotom+ bodo torej prihodnji teden dobili: prevode z Live Caption, Advanced Windows Studio Effects, Cocreator v Slikarju...

6 komentarjev

Microsoft umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom

Slo-Tech - Ni se še polegel prah o Microsoftovem novem pomočniku Recallu, pa je Microsoft že napovedal korenite spremembe in začasno umaknil zadnjo predogledno verzijo operacijskega sistema. Po prvih predlogih bi Recall redno snemal dogajanje na računalniku, vključno z zaslonskimi posnetki in pritiski tipk, in to shranjeval na disk, od koder bi nam potem laže odgovarjal na vprašanja. Zamisel je dobra, a pojavljala so se vprašanja o varnosti in zasebnosti.

Microsoft je zato napovedal, da bo Recall v primerjavi s prvo verzijo pošteno spremenil. Varnost bodo okrepili na več načinov. Prvi, tako rekoč ničti pogoj za zaščito, je zavedanje o njegovem obstoju. To bodo dosegli tako, da bo uporaba odslej prostovoljna in izrecno odobrena. Recall bo privzeto izključen, za uporabo pa ga bomo morali sami aktivirati (opt in). To je pomembno, da ne bo tekel v ozadju neveščih uporabnikov.

Druga pomembna novost je varovanje podatkov. Ti bodo seveda shranjeni lokalno, za uporabo pa bo vsakokrat nujna...

16 komentarjev

Predogledna verzija Windows 11 24H2 na voljo

Slo-Tech - Letošnja posodobitev Windows 11 bo največja v zadnjih dveh letih in bi v nekem drugem času upravičeno dobila kar novo ime: Windows 12. Čeprav se bo nespektakularno imenovala Windows 11 24H2, bo novosti precej. Kogar zanimajo, je sedaj korak bliže, da jih preizkusi. Microsoft je novo verzijo poslal v Release Preview Channal. V že omenjenem drugem času bi temu rekli, da je iz verzije alfa napredovala v beto.

Med novostmi so ozadja HDR, funkcija sudo, Rust v jedru, Wi-Fi 7, Copilot in Recall (umetna inteligenca bo tesno integrirana), boljše upravljanje z energijo in kup vizualnih izboljšav. Umetne inteligence še ne moremo v celoti preizkusiti, ker terja ustrezen računalnik s strojno podporo zanjo, ostale novosti pač. To med drugim pomeni, da je sedaj morda najslabši čas za nakup novega računalnika, saj se splača počakati, da se situacija razjasni.

Medtem ko so novi Windows že namestili sodelujoči v kanalih Canary in Dev, lahko sedaj isto storijo tudi člani Windows Insiders v okvire...

21 komentarjev

Prva predogledna verzija Windows 10 s podsistemom Linux in Cortano

Microsoft - Microsoft je danes izdal prvo javno dosegljivo predogledno verzijo prihajajoče nadgradnje Windows 10 Anniversary Update, ki prinaša podporo za Linuxov podsistem in univerzalno prenosljivo Cortano. Končna inačica bo brezplačno na voljo vsem lastnikom Windows 10, trenutna predogledna verzija (build) 14316 pa je omejena na člane programa Windows Insiders.

Poleg basha (ki ga bo treba posebej vklopiti, saj šteje med razvijalske funkcije, dodati v Windows Feature in potem še prenesti ustrezno okolje iz Windows Store) in Cortane, ki zna posredovati obvestila z drugih naprav z Windows Mobile ali Androida, je novosti še več. Bash je namreč le najbolj izpostavljeno Linuxovo orodje, bo pa Windows 10 v svojem Linuxovem podsistemu podpiral poganjanje izvršljivih datotek za...

99 komentarjev

Microsoft na Buildu 2015 zlasti o Windows 10

Microsoft - Na letošnji konferenci Build 2015 je bilo bolj ali manj vse v znamenju prihajajočega Windows 10, medtem ko so ostali izdelki in storitve igrali obrobno vlogo.

Kot se spodobi, so sicer začeli s temi ostalimi novostmi. Odprta platforma .NET Core prihaja na Linux in Mac OS X (za zdaj kot predogledna verzija), za uporabnike Windows pa je že na voljo .NET Core RC. To bo olajšalo pisanje aplikacij za uporabo oblaka za različne platforme. Tudi Visual Studio Code prihaja na Linux in Mace. Na koncu prvega dela so predstavili še nove storitve in medplatformne knjižice Office Graph API za Office 2016 - opomniki iz Outlooka se bodo prikazali tudi na napravi z iOS in podobno.

Glavni del pa je bil namenjen Windows 10. Na Windows 10 bo mogoče poganjati tudi aplikacije za Android in iOS, s...

62 komentarjev

Predogled Windows 10 za telefone je tu

Microsoft - Microsoftov PR-oddelek dela s polno paro in danes je pred nami predogledna verzija Windows 10 za telefone. Končno verzijo pričakujemo skupaj z Windows 10 za ostale naprave, kar bo po napovedih junija letos. Preizkusno verzijo lahko namestite že danes, a le če imate podprt telefon. Za zdaj so to le modeli Lumia 630, 635, 636, 638, 730 (ne pa 735) in 830. Cenejših (4xx, 5xx) in dražjih modelov (9xx, 10xx, 13xx, 15xx) še niso podprli. Na ustreznem telefonu lahko namestite aplikacijo Windows Insider, se prijavite in prenesete novost.

Nova verzija gradi na integraciji vseh linij Windows 10 v eno, torej je uporabniška izkušnja že bolj podobna Xbox One in namiznemu računalniku. Tudi obvestila se sedaj sinhronizirajo med vsemi temi napravami....

33 komentarjev

Adobe pokazal predogledno verzijo Edgea

CNet - Adobe je predstavil prvo predogledno različico prihajajočega urejevalnika interaktivnih vsebin, ki podpira standard HTML5. Adobe Edge bo nared enkrat prihodnje leto, do takrat pa lahko z njihove strani brezplačno snamemo predogledno verzijo za Windows in Mac OS X. Edge sodeluje z znanim urejevalnikom strani Dreamweaver in drugimi tovrstnimi orodji.

Priprava Edgea je pomembna zato, ker je Adobe kot razvijalec Flasha tudi njegov zadnji branik. Dandanes je Flash glavni način, kako v spletne strani integrirati razne animacije, interaktivne vsebine ipd. S prihajajočim standardom HTML5 se bo to spremenilo, saj bodo z njim in naprednimi funkcijami Canvas, JavaScript, CSS vse te vsebine izvedene neposredne...

21 komentarjev