»

Samsung SM-348 CD-RW/DVD

I Am Not A Geek - Vse tiste, ki vas muči pogled na kopico CD, CD-RW ter DVD-enot v vašem računalniku, bo razveselila novica, da je podjetje Samsung izdalo CD-zapisovalec, ki zmore pisati z 48x hitrostjo, prepisovanje pa opravlja dvakrat počasneje, kar seveda ni nič posebnega, razveseljiva pa je vsekakor tudi zmožnost branja DVD-zgoščenk. Na I Am Not A Geek so spisali test tega pekača, ki si ga lahko ogledate na tem naslovu.

0 komentarjev

Svetloba ima zavore

SMH - Če vam rečem, da Einsteinova enačba E = mc^2 ne drži se mi boste smejali, toda začeli so dokazovati, da je to res. Profesor Davies je za to ugotovitev in delo na tem "projektu" celo dobil "Michael Faraday Award", ki jo podarja Royal Society v Londonu.

Svetloba potuje kot smo do sedaj mislili s 300.000 kilometri na sekundo, toda dokazali so, da se je ob velikem poku hitrost spremenila. Kot pravijo v članku na SMHju hitrost nikoli ni bila "dana od boga", da bi jo lahko enačili z našo predstavo in ji določili točno vrednost. Zelo zanimiv, a kratek članek si le preberite, saj so se s tem odkritjem močno zatresla fizikalna tla. [:D]

11 komentarjev

TEAC CD-RW 40/12/48

CD Freaks - TEAC se je ponovno postavil po robu konkurenci s svojim najnovejšim dirkačem - 40x zapisovalcem CDR plošč, ki slednje bere celo z 48x hitrostjo. Pečka že v osnovi podpira Easy Write oziroma tako imenovani Mount Rainier standard, CDRW plošče pa piše in briše pri danes standardni 12x hitrosti. Pri CD Freaks so spisali temeljit test, ki vključuje tudi kopiranje zaščitenih plošč ter zapisovanje na 99 minutne nosilce, zelo dober pa je tudi test pri CDRLabs. Obe strani sta Teacu prisodili skoraj čisto desetko.

17 komentarjev

Teacov 24-kratnik

CDRLabs - Na res zelo dobri strani, kjer najdemo karkoli povezanega z zapisovanjem na zapisljive zgoščenke, CDR Labs, so stestirali novega štiriindvajsetkratnika od Teaca. Izgleda, da bo ta model nekako ponovil tisto slavo modela CD-R58S, zaslovelega pred dvema letoma, saj je dobil visoko oceno 9/10. Je robusten, hiter, zanesljiv, zmore pisati s polno hitrostjo na skoraj vse medije, ter ima kvalitetne programe v paketu. Sicer se oblika Teacovih pečk ni spremenila že mnogo let (kar lahko zaradi učinkovitosti štejemo tudi kot pozitivno), a izgled ni vse. Sicer pa enota ni pravi 24x zapisovalni dirkač, saj začne zapisovanje pri 16x hitrosti, v povprečju piše z 22,5x. Kliknite na ta naslov ter si test preberite, saj je kvaliteten, poučen ter obsežen.

6 komentarjev

Pioneer DVR-A03

CDR-Info - Mojstri peke, CDRinfovci, so stestirali novo Pioneerjevo multiuporabno pečico, ki lahko peče na CD-R, CD-RW in DVD-R ter DVD-RW. Test je izredno dolg, tako da, priznam, nisem celega prebral. Pioneer DVR-A03 je zaenkrat edini pogon, ki podpira zapisovanje na CDje in na DVDje. Na CD-R piše z 8-kratno, na CD-RW z 4-kratno, na DVD-R z 2-kratno in na DVD-RW z enkratno hitrostjo (enkratna hitrost pri DVDju je 1,385 MB/s, kar je 9,2-krat več kot enkratna hitrost pri CDjih). Če vas zanima, kako se obnese, si pa test tudi preberite.

0 komentarjev

Prenovljena Telemachova ponudba

Telemach - Izgleda, da se je tudi Telemach odločil konkurirati prihodu tehnologije ADSL na naš trg. Njegove prenovljene cene lahko vidite na tem naslovu. Cene dostopa za fizične osebe izgledajo takole:

Telemachov cenik
Ime paketaHitrostCena z DDV
Oranžni dirkač512/1287.300,00 SIT
Družina dirkač512/1288.100,00 SIT
Oranžni števecneomejeno 100 MB3.700,00 SIT
Priključnina12.000,00 SIT


V primerjavi z njihovim prejšnjim cenikom je to zagotovo en velik korak naprej. Še nekaj opomb: Razlika med paketom Oranžni dirkač ter Družina dirkač je v številu dodeljenih elektronskih naslovov - pri prvem paketu dobimo enega, pri drugem pa štiri. Priključnina je enkratni strošek. Glede na to, da se pri kabelskem internetu, za razliko od ADSLja, dodeli statičen IP naslov menim, da se nakup izplača. Da bi le Telemach več časa posvetil delu s strankami...

21 komentarjev

Crucial DDR SDRAM 2100

ChillBlast - Test teh modulov lahko najdete tukaj. Njihova ugotovitev je, da gre za zelo kvaliteten RAM, ki se tudi dobro navija. Kot veste oznaka 2100 pomeni, da gre za prepustnost 2100, ne pa za hitrost. Pri tej oznaki je ta 133MHz DDR. Stabilno jim je uspelo modul spraviti do 145MHz, kar je kar precejšen dosežek. Modul je dobil oceno 9/10. Poglejte.

3 komentarji

Plextor 16/10/40

CDR-Info - Najprej vam dolgujem opravičilo za novico o tem, da naj bi Plextor prenehal izdelovati SCSI verzije svojih pekačev. Očitno se informacije pri Plextorju od celine do celine razlikujejo, saj v Ameriki trdijo, da SCSI CD recorderjev ne bodo nehali izdelovati. No sedaj pa h konkretnim novicam...

Na CDR-info so dodobra pretestirali nov Plextorjev model (PX-W1610A), ki je zmožen resničnega zapisovanja na CD-R ploščke s 16-kratno hitrostjo. Ploščke CD-RW prepisuje z 10-kratno hitrostjo, CDje pa bere z 40-kratno hitrostjo. Pohvalili so njegovo tiho delovanje in izredno dobro podporo Overburningu. Podpira UDMA 2 (ATA33) in CD-Text, prav tako pa ima tudi izboljšano tehnologijo BURN-Proof.
Od drugih 16-kratnih pečic zelo odstopa po paketnem zapisovanju in paketnem branju, kjer odstopa tudi za 250 odstotkov. Slaba lastnost Plextorjev pa je zelo visok dostopni čas. (Za celotno širino 255ms). Še ena zanimivost tega pogona je, da ima na zadnji strani vgrajen ventilator... heh, morda se bliža čas...

5 komentarjev

Še malo o Pentiumu 4

Euro Gamer - Če bi Intel lepo nadaljeval svojo tradicijo, bi bil Pentium 4 imenovan Oktium. No, če vas P4 še vedno zanima, če še vedno ne veste točno za kaj se gre, kaj je NetBurst ter kaj je RIMM Rambus pomnilnik, čemu služi ter kaj izboljša - si preberite tole. Res poučen ter obsežen članek o tem novem, za Intelove pojme revolucionarnem, procesorju. Kar veselo na branje .

6 komentarjev