»

Vestager: Meta in Apple kršita DMA

Slo-Tech - Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je opozorila Apple in Meto, da so nove pristojbine in provizije, ki jih zaračunavata ponudnikom aplikacij na platformah, problematične in potencialno nezakonite. Provizije delujejo v nasprotju z namenom direktive o digitalnih trgih (DMA).

Posebej problematična je Applova nova pristojbina v višini 0,5 dolarja (core technology fee), ki jo zaračunavajo za vsako namestitev aplikacije nad prvim milijonom, če aplikacije ne bodo uporabljale Applovega plačilnega sistema. Margrethe Vestager trdi, da nova pristojbina podjetja odvrača od uporabe drugih plačilnih sistemov, torej deluje ravno v nasprotju od smisla DMA.

Tudi Meta zaračunava nove provizije, ki predstavljajo ovire. Čeprav je podjetje znižalo mesečno naročnino na Facebook in Instagram z 10 evrov na 6 evrov. Gre za naročnino, ki odklopi reklame in s tem omogoča tudi več zasebnosti. Uvedba naročnin za verzije brez oglasov pomeni, da strinjanje uporabnikov za uporabo osebnih...

7 komentarjev

Evropska komisija sumi, da Apple Pay krši protimonopolno zakonodajo

Slo-Tech - Evropska komisija je Applu poslala obvestilo o nasprotovanju, v katerem ga obvešča o preliminarnem mnenju, da s storitvijo Apple Pay zlorablja prevladujoči položaj na trgu. Ker omejuje dostop do standardnih tehnologij za plačevanje (NFC) drugim aplikacijam, s tem ovira konkurenco. Podpredsednica komisije in pristojna za konkurenco Margrethe Vestager je ob tem dejala, da če se bodo dognanja iz preliminarne preiskave potrdila, bo to predstavljalo kršitev zakonodaje.

Storitev Apple Pay je Applova lastna mobilna denarnica, ki deluje na napravah iPhone in iPad. Z Apple Pay lahko plačujemo prek spleta in v fizičnih trgovinah. Applov operacijski sistem je zaprt ekosistem, saj Apple nadzoruje vse njegove aspekte, zato ima Apple prevladujoč položaj na trgu. Ker je Apple Pay edina aplikacija, ki ima dostop do NFC, ki je standardizirana in široko razširjena storitev za plačevanje z mobilnimi napravami, je to po mnenju Komisije zloraba prevladujočega položaja, in sicer 102. člena Pogodbe o...

3 komentarji

Apple želi pri eksternih plačilih 27-odstotno provizijo

Slo-Tech - Ko je Nizozemska oglobila Apple zaradi nepoštenih pogojev v App Storu in zahtevala, da v aplikacijah omogoči uporabo eksternih plačilnih sistemov, je kazalo na zmago piscev aplikacij. Applov odziv je vse skupaj negativno presenetil, saj želijo tudi od eksternih plačil zaračunavati 27 odstotkov provizij, kar je le desetinko manj kot provizije za uporabo Applovega plačilnega sistema.

V odzivu je Apple sporočil, da bo v aplikacijah za zmenke na Nizozemskem (zanje velja odločitev) možno izbrati tri možnosti. Poleg uporabe Applovega plačilnega sistema v aplikaciji, kar prinese 30-odstotno provizijo, je možno uporabljati tretji plačilni sistem znotraj aplikacije ali pa vanjo vključiti povezavo do eksternega plačilnega sistema na spletnih straneh proizvajalca. A obe možnosti prinašata 27-odstotno provizijo, ki jo bo Apple ugotavljal in pobiral tako, da bo po pregledu poslovnih izkazov piscem aplikacij preprosto izstavil račun. Znižanje s 30 na 27 odstotkov odraža realni odpustek, ker ne...

161 komentarjev

Evropska komisija sprožila dve preiskavi zoper Apple

Apple Pay v akciji

vir: Wikipedia
Evropska komisija - Evropska komisija (EK) je začela preiskavi v zvezi z morebitnimi kršitvami konkurenčnosti zoper Applov AppStore in plačilno storitev Apple Pay.

Kar se tiče preiskave v zvezi s tržnico aplikacij, je bila ta spodbujena z dobro leto staro pritožbo Spotifya, kjer trdijo, da Apple zavira inovativnost in omejuje uporabnikovo izbiro s tem, ko preferira svoj Apple Music. Konkretno se pritožba nanaša na 30 odstotno provizijo, ki jo Apple zahteva za vse, kar se proda v njihovem Appstoru, seveda tudi pri plačilu naročnine na Spotify, ne pa tudi pri nekaterih drugih aplikacijah, denimo pri Deliveroooju. Predstavniki Spotifya so v pritožbi še navedli, da so bili zaradi nepravičnega "davka" prisiljeni podražiti svojo glasbeno storitev, ta pa je posledično postala dražja od Applove. Podobno pritožbo je vložilo tudi knjigotrško podjetje Rakuten, kjer menijo, da je 30 odstotna provizija pri prodani knjigi nepoštena, sploh, ker Apple poleg oglašuje svojo storitev Apple Books.

Kot rečeno, se druga...

13 komentarjev

EU oglobila MasterCard s 570 milijoni evrov

Slo-Tech - Evropska komisija je danes MasterCardu naložila 570 milijonov evrov globe, ker je zlorabljal svoj tržni položaj in zaračunaval previsoke provizije. Ključni problem je bilo nespoštovanje enotnega trga v EU, saj je Mastercard podjetjem zaračunaval provizije glede na državo, v kateri se nahajajo, četudi so banke v drugih državah članicah EU ponujale ugodnejše pogoje. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da evropski potrošniki plačilne kartice uporabljajo vsak dan, ko kupujejo hrano, oblačila ali dobrine prek spleta. S tem, ko je Mastercard trgovcem onemogočil iskanje ugodnejših pogojev poslovanja pri bankah v drugih članicah EU, je umetno zvišal cene kartičnih plačil, s čimer je škodoval potrošnikom in trgovcem v EU. Zaradi tega...

54 komentarjev

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je po triletni preiskavi odločila, da je irski dogovor z ameriškim podjetjem Apple glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč. Irska je Applu omogočila, da se je z optimizacijo poslovanja prek svojih podružnic na Irskem in v tujini izognil plačilu večini davkov. Zaradi tega je Apple plačal do 13 milijard evrov premalo davka, ki ga bo sedaj moral vrniti Irski na način, kot ga bo določila Irska. Komisija poudarja, da to ni globa, temveč zgolj povračilo nezakonito prejete pomoči. Vseeno je to največji znesek, ki ga je kdajkoli katerokoli podjetje moralo plačati v EU zaradi nepravilnosti pri poslovanju.

Evropska komisarska za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da "države članice ne smejo dajati davčnih odpustkov...

104 komentarji