»

Core i9-14900KS zmore 6,2 gigaherca

vir: Intel
Intel - Intel je lansiral procesor različice KS aktualne generacije, to je Core i9-14900KS, ki "iz škatle" v turbo načinu doseže takt 6,2 GHz.

Pri Intelu imajo zadnjih nekaj let navado pod pripono KS (kjer "S" pomeni special) prodajati posebej izbrane (binned) procesorje, ki lahko v načinu turbo na P-jedrih dosegajo najvišje frekvence med tovrstnimi izdelki. To je - brez ročnega navijanja ali rabe ekstremnih hladilnih postopkov, kot je tekoči dušik. Prejšnjegeneracijski Core i9-13900KS je tako dosegal 6 gigahercev, z aktualnim primerkom pa so lestvico postavili še 200 MHz višje. Za 100 MHz je višja tudi turbo frekvenca E-jeder, a razen tega je Core i9-14900KS v ostalih podrobnostih enak kot 14900K; se pravi s konfiguracijo 8P+16E, 36 MB predpomnilnika L3 ter integriranim grafičnim vezjem UHD 770. Zanj želijo podoben znesek kot za predhodnika, to je nekaj pod 700 dolarji (ZDA, brez davka).

Seveda gre v prvi vrsti za oglaševalsko potezo, kajti s prgiščem megahercev več pri manjšem številu...

34 komentarjev

Intel lansiral procesorje Core 14. generacije

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so v torek lansirali štirinajsto generacijo procesorjev Core za namizne računalnike, ki pa je pravzaprav zgolj prepakirani Raptor Lake.

Ko so sredi septembra v Intelu predstavili svojo naslednjo arhitekturo centralnih procesorjev, Meteor Lake, je bilo poleg pojasnjeno tudi, da bo sprva rezervirana za prenosne naprave, medtem ko bodo imetniki namiznih v štirinajsti generaciji izdelkov Core dobili zgolj osveženega Raptor Laka. Napoved so sedaj izpolnili z lansiranjem serije, ki ima povsem pošten delovni naziv Raptor Lake Refresh. Skorajda v celoti gre za čipe prejšnje generacije, ki so jih spričo izkušenj in izboljšav proizvodnega procesa - še vedno je to Intel 7 - sedaj lahko navili za 100 do 200 MHz več. Izjema je zgolj novi Core i7-14700K, ki ima 4 E-jedra več od predhodnika in je s tem bržkone najbolj mamljiv od predstavljenih čipov. Tudi ti procesorji sedejo v obstoječe matične plošče serij 600 in 700 (podnožje LGA 1700).

Med posebnostmi je treba omeniti, da paradni...

18 komentarjev

Intelov Core i9-13900KS dosega šest gigahercev

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so lansirali procesor Core i9-13900KS, ki prvi med namizniškimi doseže 6 GHz brez navijanja, seveda v načinu turbo za P-jedra.

Intelov šef Pat Gelsinger je že lansko leto namignil, da nas letos čaka čip iz Santa Clare s 6 gigaherci turbo frekvence iz škatle. Predvčerajšnjim so model z nazivom Core i9-13900KS prvič pokazali v predstavitvenem videu, danes pa ga je že mogoče najti v prvih trgovinah, kjer ima v ZDA nazivno ceno 700 dolarjev (brez davka). Verjetno pa ga bo težko pridobiti, kajti kot velja že za prejšnje različice s pripono KS (kjer S pomeni special edition), gre za razmeroma omejene serije, saj so čipi skrbno izbrani (binned). Glede postopka za tokratnega prvaka se v podjetju še niso razgovorili, toda običajni i9-13900K se prek šestih gigahercev ne navijajo tako zlahka. Iz pokazanega je že razvidno, da so precej zrahljali omejitve porabe: tista pri osnovni frekvenci se je s 125 W dvignila na 150 W, ona s turbom pa kar na 320 W. Mrcina zato vsekakor potrebuje...

11 komentarjev

Intel predstavil alder lake za prenosnike

vir: Intel
Intel - Intelova tiskovka na letošnjem Cesu se je v glavnem osredotočala na lansiranje večine modelov najnovejše družine procesorjev Core dvanajste generacije, tako na namizniškem kot prenosniškem področju.

Ko so pri Intelu v začetku novembra splovili dolgo pričakovano hibridno arhitekturo procesorjev Alder Lake, so pričeli z zgolj šestimi najmočnejšimi primerki družine Core dvanajste generacije za namizne računalnike. Sedaj je na vrsti preostanek repertoarja, širom spektra različnih naprav. Na sejmu CES so tako predstavili 22 modelov za namizne računalnike in 28 modelov za prenosnike (krajši video povzetek). V prvi skupini to zvečine pomeni primerke brez pripon K(F), ki jih torej ni mogoče navijati. So pa za hip omenili tudi modele KS, ki naj bi prispeli konec marca; tu gre očitno za izbrane (binned) kose, ki bodo iz škatle dosegali vsaj 5,5 GHz enojedrni turbo, oziroma 5 GHz večjedrnega.

Intel za konstrukcijo namizniških izvedenk čipov uporablja dve silicijski osnovi: večjo z bazično...

5 komentarjev

Intelovi procesorji Ice Lake pridejo za božič

Tom's Hardware - Na Computexu 2019 je Intel naznanil, da dolgo pričakovani 10-nanometrski procesorji Ice Lake že potujejo k OEM partnerjem in jih uzremo za letošnji božič, seveda zgolj v inačicah za tanjše prenosnike. Poleg smo dobili dokaj skope podatke in nasploh Intel ni uspel parirati AMDjevi udarni otvoritvi sejma.

Modri tabor je bil po AMDjevi odmevni uvodni predstavitvi postavljen v kočljiv položaj; za pošten dvoboj bi bil moral docela razgrniti podrobnosti prihajajoče serije procesorjev Ice Lake, svojih prvih množično napravljenih čipov v 10 nanometrih, in predstaviti čim širšo paleto izdelkov za vse platforme. Toda to se ni zgodilo in očitno proizvodi še vedno niso na takšni ravni, kot bi si družba želela, kljub že tako znatnim zamudam zaradi težavnega...

47 komentarjev

Intel predstavil 9. generacijo Core procesorjev

vir: Intel
Intel - Običajna jesenska splovitev Intelovih namiznih procesorskih novosti je potekala v New Yorku, v neposrednem spletnem prenosu pa so poskrbeli za nekaj napetosti. Sprva so namreč predstavili samo en Core i9 procesor, in sicer i9-9900K, ki bo stal 488 ameriških dolarjev. Zasnovan je na osmih jedrih s 16 nitmi, teče pa na frekvenci 3,6 GHz oz. v turbo načinu 5 GHz.

A so potem, ko so ugasnile kamere, vendarle razkrili še družini Core i7 in i5. i7-9700K ima 8 jeder in 8 niti ter frekvenco od 3,6 (4,9) GHz in ceno 373 USD. i5-9600K pa 8 jeder, 16 niti teče pa na 3,7 (4,6) GHz, stal pa bo 262 dolarjev. Omenjene procesorje je v ZDA že mogoče naročiti.

Za zahtevnejše...

84 komentarjev