»

Več poškodovanih podmorskih kablov na zahodni obali Afrike

Slo-Tech - Več držav na zahodni afriški obali je imelo včeraj in predvčerajšnjim težave pri dostopu do interneta, saj so bili poškodovani štirje pomembni podmorski internetni kabli, ki tečejo od Južne Afrike vzdolž obale do Francija, Španije in Portugalske. Dostop do interneta je bil močno oviran v 13 državah: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Gambija, Gana, Gvineja, Liberija, Namibija, Niger, Nigerija, Južna Afrika, Slonokoščena obala in Togo. Medtem ko so bile ponekod prekinitve kratke, denimo manj kot uro v Gambiji in Gvineji, so drugod brez interneta ostali več ur.

Težave so se začele v četrtek
okoli 6. ure po srednjeevropskem času, nato pa so se kaskadno širile po kontinentu. Hitro je postalo jasno, da gre za okvare na podmorskih kablih, za kar vzrok še ni znan. Microsoft je sporočil, da so zabeležili okvare na štiri kablih.

Težave še vedno povzroča tudi pretrgan kabel v Rdečem morju, ki je sicer na drugi strani kontinenta. Internet je zasnovan z redundanco v mislih, a čim več različnih...

27 komentarjev

Pretrgan podmorski internetni kabel blizu Jemna bo med spopadi težko popraviti

Slo-Tech - Vsaj en podmorski internetni kabel, ki teče iz Evrope v Indijo skozi jemenske vode, je poškodovan. Pred slabim mesecem dni so Hutiji na svojem računu na Telegramu objavili zemljevid podmorskih kablov v Rdečem morju in dopisali, da je očitno Jemen na strateški lokaciji. Pod Rdečim morjem teče šestina svetovnega internetnega prometa, območje pa je trenutno tarča spopadov. Sedaj so se pojavile napake na podmorski infrastrukturi.

Pod Rdečim morjem teče skoraj dvajset kablov, ki povezujejo Evropo in Afriko ter Azijo. Med njimi je tudi strateško pomemben AAE-1, ki je dolg kar 25.000 kilometrov in teče vse od Francije do Hongkonga. Ko so Hutiji začeli groziti z napadi na kable, so jemenske oblasti in njihov operater ponovili pozive mednarodnim akterjem, naj se s Hutiji ne pogovarjajo o kablih. Nekateri izmed njih tečejo blizu obal v sorazmerno plitvih globinah, saj je takšno polaganje cenejše.

Eden izmed kablov je sedaj poškodovan. Južnoafriški Seacom, ki upravlja kabel, je napako...

35 komentarjev

Velika Britanija in Južna Afrika priznali prestrezanje prometa na podmorskih kablih

Slo-Tech - V resnici je že Edward Snowden z objavo dokumentov leta 2013 pokazal, da se v modernem svetu na internetu prisluškuje vsem in vsakomur, le da tega države niso obešale na veliki zvon. Pred tem se je o prisluškovanju le špekuliralo, Snowden pa je priskrbel prve konkretne dokaze. Toda države so še vedno večidel zanikale te prakse. Velika Britanija in Južna Afrika pa sta sedaj javno priznali, da imata opremo za množično prestrezanje internetnega prometa in da jo tudi uporabljata. Ta razkritja so na dan prišla v več sodnih postopkih, kjer sta bili državi prisiljeni razkriti nekatere dokumente.

V Veliki Britaniji gre za program Tempora, kakor se imenuje prestrezanje podatkov na podmorskih kablih, ko ti pridejo na britansko obalo. Privacy International je zaradi tega tožil britansko državo,...

3 komentarji

Google polaga svoj tretji podmorski kabel

Google - Minili so dnevi, ko so podmorske optične kable polagale države in veliki državni telekomunikacijski operaterji, ki so na tak način gradili hrbtenico svetovnega interneta. Sedaj to počno tudi podjetja, kot je Google. Letos aprila je začel delovati prvi podmorski kabel, ki je bil v celoti zasebno financiran. Dobrih 10.000 kilometrov dolga povezava teče od Los Angelesa ob tihomorski obali do Valparaísa v Čilu. To je resda prvi kabel, ki ga je v celoti financiral Google, ni pa prvi, v katerem je določen delež zasebnega kapitala.

Že od leta 2010 od Japonske do ZDA teče zasebni kabel, v katerega je investiral konzorcij zasebnih podjetij, tudi Google. Podobno velja za povezavo med Japonsko in Singapurjem od leta 2013 in povezavo med Tajvanom in ZDA od...

11 komentarjev

Izpad enega kabla od interneta odrezal celo državo

Slo-Tech - Medtem ko smo v Evropi precej razvajeni zaradi množice podmorskih kablov, zaradi česar je praktično nemogoče od interneta odrezati posamezno državo, je v Afriki situacija precej drugačna. Zahodni del celine se v glavnem zanaša na dve podmorski povezavi, ki tečeta od Velike Britanije oziroma Francije vzdolž zahodnoafriške obale in sproti priključujeta posamezne afriške države na jugu celine. Severno od ekvatorja je na zahodni obali situacija še slabša, saj imajo države v glavnem...

25 komentarjev

Težave s podmorskimi kabli v Egiptu: malomarni kapitani in saboterji

FOX News - Običajno pišemo o motenem dostopu do interneta na kakšnem širšem geografskem območju, ki se zgodi zaradi enega izmed treh razlogov: bodisi kakšna ladja pretrga podmorske internetne kable bodisi države uvedejo filtriranje in cenzuro bodisi je promet moten zaradi napačnih preusmeritev. Redkeje pa pišemo o sabotažah, kot jo je sedaj odkrila egiptovska mornarica. V bližini pristanišča v Aleksandriji so aretirali trojico potapljačev z neke ribiške ladje, ki se je lotila nasilne prekinitve podmorskega kabla. Internetni promet je bil precej ohromljen teden dni, ni pa znano, kdo je dejansko povzročil zastoje. Identitete aretiranih egiptovske oblasti medtem ne želijo razkriti.

Lotili so se kabla SEA-ME-WE 4, ki teče od Francije po dnu Sredozemskega morja, Rdečega...

4 komentarji