»

Mozilla dobila novo direktorico in začela reorganizacijo

Slo-Tech - Mozilla je minuli teden dobila novo, sicer začasno izvršno direktorico. Dosedanja direktorica Mitchell Baker se vrača na funkcijo predsednice, zato bo nova direktorica postala Laura Chambers, ki bo funkcijo opravljala do konca leta. Laura Chambers je že tri leta članica Mozillinega upravnega odbora, predtem pa je delala v Airbnbju, PayPalu in eBayu. Njena glavna cilja sta posodobitev in izčiščenje strategije podjetja v prihodnosti ter učinkovito izkoriščanje potenciala in izvajanje obstoječih procesov. Z drugim besedami, Laura Chambers mora povišati prepoznavnost podjetja v javnosti ter povečati prihodke.

Njen prvi korak je rezanje stroškov. V podjetju so odpustili 60 ljudi, kar predstavlja pet odstotkov zaposlenih. Prav tako zmanjšujejo vlaganja v nekatere izdelke, med katerimi so VPN, Relay in Online Footprint Scrubber. 3-D svet Hubs bodo v celoti ukinili. Zaradi tega krčenja bodo potrebovali tudi manj zaposlenih.

Mozilla je nenavadno podjetje. Nastala je na pogorišču Netscapa,...

30 komentarjev

Mozilla po 10 letih sodelovanja z Googlom podpisala z Yahoojem, ki bo nov privzet iskalnik

Mozilla.org - Mozilla je sporočila, da so podpisali pogodbo z Yahoojem, po katerem bo Yahoo privzet iskalnik v novih verzijah Firefoxa. Sprememba bo začela veljati decembra in bo v Mozillin proračun prinesla precej denarja, a točen znesek javnosti še ni znan.

Od leta 2004 pa do zdaj je bil Mozillin privzet brskalnik Google, kar ni bilo zastonj. V zadnjih letih je Google za to plačal skoraj 300 milijonov dolarjev, triletno pogodba pa sta podjetji nazadnje obnovili leta 2011. Že tedaj je bil dogovor pod vprašajem, saj so bile okoliščine bistveno različne kot prejšnjikrat. Google je imel leta 2011 že dobro razvit brskalnik Chrome, ki ga je želel čim bolje umestiti na trg. Danes je Chrome še bistveno bolj razvit in razširjen, saj ga...

53 komentarjev

Firefox naposled ne bo dobil reklam

Kmalu

Slo-Tech - Mozilla je sporočila, da se ne bodo uresničile februarske napovedi, da bo Firefox dobil reklame. Tedaj je namreč precej bojazni povzročila napoved, ki so jo številni napačno razumeli. Mozilla je bila namreč napovedala, da bo prodajala oglasni prostor v praznem oknu, ki se prikaže z odprtjem novega zavihka. To bi bilo mogoče le na začetku, ko je Firefox nameščen sveže, kasneje pa bi si uporabnik lahko sam nastavil, katere hitre povezave oziroma bližnjice želi imeti.

Razlog je bil seveda finančne narave, saj Mozilla išče načine, kako zmanjšati svojo odvisnost od Googla. Prihodki od Googla, ker je njegov iskalnik privzeta izbira tudi v Firefoxu, so namreč previsoka postavka, njena prihodnost pa je zaradi Googlovega...

6 komentarjev

Pet let Firefoxa

Phoenix 0.1

Ars Technica - Pred davnimi časi sta prvo brskalniško vojno bila Microsoft z Internet Explorerjem in Netscape s svojim Navigatorjem, ki se je kasneje preimenoval v Communicator. Na prelomu tisočletja je vojno dobil Microsoft, ki je nato nekaj časa užival obdobje brez hude konkurence. Mir je bil kratkoživega značaja, saj se je 9. novembra 2004 pojavil novi tekmovalec - Mozilla Firefox 1.0. Pet let pozneje še vedno teče druga brskalniška vojna, kjer sta glavna igralca prav IE in Firefox.

Razvoj Firefoxa se je uradno začel že leta 2003, ko je Mozilla Organization objavila, da se bodo z Mozilla Suite preusmerili na Firefox in Thunderbird. Prvotno se je Firefox imenoval Phoenix, a so ga preimenovali v...

23 komentarjev

Firefox se pridružuje zahtevi Evropske komisije

Slo-Tech - Pretekli mesec smo poročali, da se Evropska komisija mršči nad Windows z vgrajenim Internet Explorer, po tem ko je Opera protestirala, da jim Microsoft z nepošteno igro krade tržni delež. Epilog še čakamo, saj ima Microsoft dva meseca časa za odziv, se pa medtem dogajajo razne zastranitve.

Mitchell Baker, nekdanja izvršna direktorica Mozilla Corporation in sedanja predsednica Mozilla Foundation, je v svojem blogu zapisala, da se strinja z očitki Evropske komisije. Po njenem mnenju je Microsoft s svojim ravnanjem povzročil in še povzroča nepopravljivo škodo na področju konkurence in inovacij, zaradi česar bo potrebno nekaj nujno ukreniti, pri čemer svari pred napol domišljenimi ukrepi.

Ena izmed možnosti, ki se omenja, je integracija še drugih brskalnikov v Windows, s čimer bi imel uporabnik izbiro od samega začetka. Mnenja o taki praksi so deljena in Mike Connor stoji na nasprotnem bregu. Sam pravi, da za Firefox integracija ne bi bila dobra rešitev. Mimogrede še zavrača navedbe...

166 komentarjev

Mozilla odvisna od Googla?

The Register - Mozilla je objavila svoj finančni izkaz za preteklo leto, v katerem izstopa ena postavka. Lani sta namreč neprofitna Mozilla Foundation in profitna Mozilla Corporation skupaj zbrali 75 milijonov dolarjev, od česar jih je 66 milijonov posledica sodelovanja z Googlom. Mozilla Corporation ima z njim do novembra 2011 podpisano pogodbo, po kateri je privzet iskalnik po spletu v Firefoxu Google, za kar profitni organizaciji vsako leto v žep kane zajeten kupček denarja. Če se Google iz kakršnegakoli vzroka odloči, da pogodbe ne bo podaljšal, bi to seveda imelo neugoden vpliv na Mozillo. A tak korak je malo verjeten, Mozilla pa je poleg tega lani porabila "samo" 33 (od 75) milijonov dolarjev in ima skoraj 100 milijonov premoženja. Blog Mitchell Baker.

Za materialno prihodnost Mozille se tako ni bati, četudi se je davčna agencija IRS (ameriški DURS) odločila za rutinski pregled Mozilla Foundation.

66 komentarjev