»

IMessage, Edge in Bing v Evropi ne bodo deležni strožjih pogojev delovanja

Evropska komisija - Iz Evropske komisije so v torek sporočili, da storitve iMessage, Edge, Bing in Microsoftovo oglaševanje niso platforme, ki bi si po sveži uredbi DMA zaslužile strožjo obravnavo.

Ko je Evropska komisija lanskega septembra obelodanila spisek tako imenovanih vratarjev interneta (gatekeepers), je bila na njem šesterica velikanov, za katere se smatra, da ključno oblikujejo našo rabo spleta: Alphabet, Apple, Amazon, ByteDance, Meta in Microsoft. Njihove storitve, ki spadajo v skupino "ključnih" (Core Platform Service), so po novi uredbi Digital Markets Act (DMA) podvržene strožjim pravilom delovanja; med drugim bodo morale zagotavljati več odprtosti in sodelovati s konkurenčnimi storitvami. V primeru pogovornih aplikacij to denimo pomeni, da se bodo morale na nek način povezati z drugimi in v Meti so na začetku meseca pričeli razkrivati, kako bomo lahko v WhatsAppu sprejemali sporočila od zunaj. Toda ni nujno, da vse aplikacije omenjene šesterice zapadejo pod ključne. Osnovna kriterija...

3 komentarji

Komisar Breton Applu: Odprite svojo platformo

Reuters - Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes pozval Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka, naj podjetje bolj odpre zaprt ekosistem iPhonov. Po sestanku, ki ga je imel s Cookom v Bruslju v zvezi z novo zakonodajo (DMA), je Breton za Reuters povedal, da je napočil čas, da Apple in drugi tehnološki velikani odprejo svoja vrata konkurenci. Najsi gre za elektronske denarnice, brskalnike ali tržnice z aplikacijami, uporabniki iPhona bi morali imeti na voljo tudi konkurenčne storitve, je še dejal.

Gre za eno najbolj neposrednih opozoril Applu, da bi ga lahko Komisija resneje preiskovala, če ne bo sprememb. V začetku meseca je Komisija objavila seznam platform, ki štejejo kot vratarji (gatekeepers) na internetu. Med njimi sta tudi Applova App Store in Safari, medtem ko Apple iMessage komisija še preverja. Na seznamu ni iOS, ker nima prevladujočega tržnega deleža.

Breton poudarja, da Evropa podpira inovacije, a ne na račun varnosti in zasebnosti. To je zelo jasna usmeritev...

13 komentarjev

Znani so vratarji interneta po DMA

Slo-Tech - Po pričakovanjih je Evropska komisija danes objavila seznam platform, ki se štejejo za vratarje (gatekeepers) na internetu, zato zanje velja strožja regulacija po DMA (Digital Markets Act). To so Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) in Microsoft. Ti imajo sedaj šest mesecev časa, da izvedejo ustrezne prilagoditve svojih platform.

Podjetij je torej šest, njihovih platform pa dvaindvajset. Razdeljene so v več skupin: družbena omrežja, komunikacijska orodja, deljenje videovsebin, iskalniki, operacijski sistemi, brskalniki, oglaševalske platforme in druge storitve. ByteDance ima na seznamu samo TikTok, Google pa poleg iskalnika še Maps, Play, Shopping, Chrome, YouTube in Android. Metini produkti so Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Meta Marketplace in Meta (oglaševanje). Microsoft ima LinkedIn in Windows, Apple pa App Store in Safari.

Za štiri storitve Komisija še preverja, ali bodo uvrščene na seznam: Microsoft Bing, Edge, Microsoft...

8 komentarjev

Microsoft Bing in Apple iMessage ne želita na seznam vratarjev DMA

Financial Times - Jutri bo Evropska komisija objavila pomemben seznam, ki bo vplival na ravnanje in poslovanje tehnoloških velikanov. Na seznamu bodo storitve, ki so po aktu DMA (Digital Markets Act) posebej velike in vplivne, zato terjajo strožjo regulacijo. Na seznamu bodo tako podjetja kot njihove storitve. Pogoji za uvrstitev na seznam so prihodki in število uporabnikov. Storitve na seznamu bodo morale svoje delovanje v šestih mesecih prilagoditi DMA.

Nekatere storitve, ki sodijo med tako imenovane vratarje (gatekeepers), niso sporne. Da Microsoft ne bo mogel ugovarjati uvrstitvi Windows na seznam, je logično. Precej drugačen položaj pa ima njihov iskalnik Bing, ki niti približno ni tako priljubljen kot Google. Sodi Bing na seznam? Microsoft meni, da ne, o čemer že več tednov prepričuje uradnike v Bruslju in za kar intenzivno lobira. Podobno trdi Apple, ki ne želi iMessage na seznamu.

Pogoja sta letni promet 7,5 milijarde evrov, tržna kapitalizacija vsaj 75 milijard evrov in vsaj 45 milijonov...

2 komentarja

EU želi omejiti samovoljo tehnoloških gigantov

Slo-Tech - Minuli teden sta Evropski parlament in Evropski svet sporočila, da sta se njuni pogajalski skupini sporazumeli o besedilu zakona o digitalnih trgih (DMA), s katerim bodo med drugim definirali, kateri giganti veljajo za vratarje (gatekeepers) in katere prakse bodo zanje nezakonite. Komisija bo imela možnost sankcionirati kršitve.

Zakonski predlog opredeljuje podjetja, ki nudijo ključne storitve in platforme, za katere obstaja največja nevarnost, da bodo z nezakonitimi poslovnimi praksami izkrivljali konkurenco in škodovali potrošnikom. To so tudi ponudniki družbenih omrežij, iskalnikov in brskalnikov. Podjetja, ki imajo tržno kapitalizacijo vsaj 75 milijard dolarjev ali letnih prihodkov vsaj 7,5 milijarde evrov, vsaj 45 milijonov uporabnikov mesečno in vsaj 10.000 poslovnih uporabnikov, bodo štela za vratarje. Taki primeri so na primer Google (iskalnik, brskalnik, oglaševanje), ponudniki platform za komuniciranje (WhatsApp, iMessage, Facebook Messenger itd.) in družbena omrežja....

26 komentarjev

Apple: Hrošč pomanjkljivost protokola, raje uporabljajte naš iMessage

vir: ZDNet
engadget - Apple se je odzval na nedavno odkritje, da imajo njihovi telefoni hrošča, ki omogoča pošiljanje lažnih SMS-ov s poljubnih naslovov. Bloger z vzdevkom pod2g, ki je znan tudi po več jailbreakih za iphone, je namreč odkril, da Applov iOS kot naslov (oziroma telefonsko število) pošiljatelja prikaže naslov, ki je nastavljen kot privzeti naslov za odgovor (reply-to address) in ne pošiljateljevega. V...

22 komentarjev