»

Altman išče sedem bilijonov dolarjev

Slo-Tech - Sam Altman se je po poročanju The Wall Street Journala sestal z več investitorji, tudi s Saudsko Arabijo, Softbankom in TSMC-jem, kjer išče pripravljenost za vstop v enega največjih projektov v zgodovini. Ker OpenAI za razvoj umetne inteligence potrebuje hitre čipe in predvsem veliko teh čipov, ki niso niti poceni niti enostavno pripravljeni, predlaga vzpostavitev nove iniciative za razvoj umetne inteligence. Vanjo bi se povezali proizvajalci čipov, proizvajalci električne energije, investitorji in ostali zainteresirani deležniki.

Cilj je postaviti nove kapacitete za proizvodnjo čipov, ki so uporabni v umetni inteligenci. Altman ocenjuje, da bi za to potrebovali od pet do sedem bilijonov dolarjev. To so zneski, ki si jih je že težko predstavljati. Šest bilijonov dolarjev približno proračun ameriške zvezne vlade. Svetovna prodaja čipov je lani dosegla približno 530 milijard dolarjev (0,53 bilijona dolarjev). Postavitev nove tovarne za proizvodnjo polprevodniških čipov po navadi...

68 komentarjev

Microsoft z rekordnim dobičkom ni izpolnil pričakovanj

Slo-Tech - Microsoft je včeraj razkril poslovne rezultate minulega četrtletja, ki je po njihovem štetju že drugo četrtletje fiskalnega leta 2024. V četrtletju, ki se je končalo decembra, so ustvarili 62 milijard dolarjev prihodkov, kar je 18 odstotkov več kot pred tem. Čisti dobiček se je povišal za tretjino in je znašal 21,9 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je znašal celo 27 milijard dolarjev. Ob tem so poudarili še, da so 13. oktobra dokončali prevzem Activision Blizzarda.

Kljub načeloma pozitivnim rezultatom, ki so celo presegli pričakovanja, je bil trg ravnodušen. To ni presenetljivo, saj so bila v vrednotenja delnic vračunana zelo visoka pričakovanja. Delnica je v minulem letu pridobila 70 odstotkov vrednosti, s čimer je Microsoft nedavno celo prehitel Apple po tržni kapitalizaciji in postal najbolj vredno (tehnološko) podjetje na svetu s tremi bilijoni dolarjev. V tednih pred objavo rezultatov so investitorji še dodatno podžgali ceno, ker so računali na kakšno zelo...

27 komentarjev

Microsoft prehiteva Apple po tržni kapitalizaciji

Slo-Tech - Do leta 2010 je bil Microsoft prepričljivo večje podjetje od Apple, merjeno s tržno kapitalizacijo, odtlej pa je Apple s kratkimi premori (2018, 2020, 2021) večinoma bolje vrednoten. To se je spremenilo danes, ko se je zgodilo pričakovano. Na krilih umetne inteligence Microsoftove delnice zadnje leto eksplozivno rastejo, za Applom pa je nekoliko slabše četrtletje zaradi skromnejše prodaje iPhonov. Danes je vrednost Microsofta za kratek čas presegla Applovo, podjetji pa sta še vedno zelo blizu.

Microsoftove delnice so dobile pospešek po predstavitvi umetne inteligence Copilot for Microsoft 365, odtlej pa Microsoft sproti najavlja nove funkcionalnosti umetne inteligence. Applove delnice po drugi strani letos izgubljajo, saj strahove razpihuje negotovost glede prodaje iPhona na Kitajskem in uspeha iPhona 15. Apple je zgolj letos izgubil več kot 160 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Koliko sta torej vredni podjetji? Microsoftova tržna vrednost je trenutno okoli 2,88 bilijona...

4 komentarji

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

Slo-Tech - Eden izmed pionirjev umetne inteligence nove generacije, OpenAI, se dogovarja o novem financiranju. Po neuradnih podatkih bo podjetje zbiralo sveži kapital z vrednotenjem 100 milijard dolarjev, s čimer bo postalo drugi najdražji ameriški start-up, takoj za SpaceX-om. Za zdaj potekajo pogajanja s potencialnimi investitorji, na katerih bodo dorekli pogoje, časovnico in natančno vrednotenje. Poleg novega kroga financiranja bodo januarja v OpenAI zaposlenim omogočili prodajo lastnih delnic po vrednotenju 86 milijard. Povpraševanja po njih je več kot ponudbe.

OpenAI je avtor priljubljenega orodja ChatGPT, ki je povsem spremenilo odnos do umetne inteligence in jo približalo domačemu uporabniku. Pomemben lastnik podjetje je Microsoft, ki je vanj vložil že 13 milijard dolarjev, s čimer si je kupil tudi pravico do uporabe tehnologije. Zato ni presenetljivo, da se ChatGPT plazi tako v Windows kakor v Bing. Konkurenca, denimo Amazon in Alphabet (Google), medtem obilno vlaga v Anthropic.

V...

0 komentarjev

Apple presegel poldrugi bilijon dolarjev

9to5Mc - Pred slabima dvema letoma je Apple postal prvo podjetje s tržno kapitalizacijo tisoč milijard dolarjev (en bilijon dolarjev). Kmalu sta sledila še Amazon in Microsoft, Google (oziroma Alphabet) pa je se v ta klub vpisal letos. Kljub grozeči krizi se investitorji za nevihtne oblake na obzorju ne zmenijo, tako da je Apple dosegel že naslednji rekord. Danes je njegova vrednost presegla poldrugi bilijon dolarjev. Tehnično je sicer Saudi Aramco vreden prek dve milijardi dolarjev, a se z delnicami trguje le od lanskega decembra, pa še to le z 1,7 odstotkom delnic.

Takoj po začetku pandemije je sicer tudi delnica Appla izgubila tretjino vrednosti, a se je hitro pobrala k novim rekordom. Investitorji veliko pričakujejo od novega iPhona, ki bo izšel letos jeseni in bo prvikrat podpiral nova omrežja 5G. Prodaja iPhonov še vedno ustvari večino prihodkov podjetja. Prav tako je Apple napovedal, da se morda obetajo maci s procesorji ARM. To - in pa bežanje investitorjev iz drug delnic - so bili...

16 komentarjev

Microsoft vlaga milijardo dolarjev v OpenAI

Slo-Tech - Microsoft in OpenAI sta se odločila za tesnejše sodelovanje: Microsoft bo v enega glavnih laboratorijev za razvoj strojnega učenja na svetu vložil milijardo ameriških dolarjev, medtem ko bo OpenAI v celoti prešel na platformo Azure in zanjo razvijal programje.

Laboratorij za strojno učenje OpenAI iz San Francisca so konec leta 2015 ustanovili Elon Musk, Sam Altman in drugi vplivni investitorji z namenom odgovornega razvoja umetne inteligence (Musk je sicer zaradi potencialnega konflikta interesov lani zapustil vodstvo). Doslej je poskrbel že za vrsto odmevnih objav, saj tamkajšnja strojna pamet tepe najboljše ljudi v Doti 2, navdušuje z rokovanjem predmetov in sama piše novinarske članke ... vsaj v grobem. Ustanova je bila dolgo...

13 komentarjev