»

Visoki stroški za klice v tujino ostajajo tudi po letu 2024

Slo-Tech - Ena izmed večjih lukenj v evropski regulaciji cene telekomunikacij med državami članicami bo ostala tudi v prihodnosti. Čeprav so stroški gostovanja odpravljeni že od junija 2017, še vedno drago plačujemo klice in sporočila iz domačega omrežja v tuja omrežja (torej ko ne gostujemo). Od 15. maja 2019 velja zgolj omejitev, da cena ne sme preseči 0,19 evra na minuto pogovora, cena sporočila pa 0,06 evra brez davka. To je še vedno bistveno več od stroškov, ki jih imajo operaterji, ocenjujejo evropske potrošniške organizacije.

A sprememb ne bo. Trenutna regulacija se izteče maja letos, Evropska unija pa jo bo zgolj podaljšala. Čeprav smo potihoma pričakovali, da se bodo sčasoma tudi ti stroški raztopili v sistemu enotnega trga, podobno kot se je zgodilo z gostovanjem, se to še ne bo zgodilo. Tega ne bo spremenil niti novi akt o gigabitni infrastrukturi (GIA), ki bo nadomestil direktivo 2014/61/EU o zniževanju cen širokopasovnih povezav in o vsebini katerega sta se Svet in Parlament...

3 komentarji

Evropska komisija za podaljšanje mobilnega gostovanja po letu 2022

Evropska komisija - Od leta 2017 je mobilno gostovanje v EU izenačeno z uporabo mobilnega telefona v domačem omrežju, kar je bil sklepni korak večletnega zniževanja cen, ki se je začelo leta 2009, trenutno pa ga ureja uredba iz leta 2012 (uredba 531/2012). Ob tem pa smo kar malo pozabili na njen iztek, saj uredba velja le do junija 2022. Da bi ugodno gostovanje ohranili, bo treba sprejeti novo uredbo, za kar si Evropska komisija že prizadeva.

Iz Bruslja so danes sporočili, da je Komisija predlagala novo uredbo, ki bo za naslednjih 10 let zagotovila gostovanje kot v domačem omrežju (RLAH), hkrati pa prinesla še nekaj dodatnih ukrepov. Med drugim predlog nove uredbe posebej ureja najvišje veleprodajne cene, zagotavlja večjo transparentnost in izboljšuje pogoje gostovanja tako, da morajo biti med gostovanjem na voljo enako kakovostne storitve (npr.: če imamo v domačem omrežju zakupljeno uporabo 5G, mora biti dostopen tudi v gostovanju). V praksi to pomeni, da bodo ostale vse pridobitve trenutne uredbe,...

47 komentarjev

Tudi klici v EU odslej regulirani in zato cenejši

Slo-Tech - V sredo, 15. maja, začenja veljati del evropske direktive o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki omejuje ceno telefonskih klicev in poslanih kratkih sporočil iz domačega omrežja v tujino. Odslej bo najvišja dovoljena cena 19 centov na minuto (in DDV, torej 23,2 centa v Sloveniji) oziroma 6 centov na sporočilo (7,3 centa z DDV). Omejitve veljajo za promet v vse države EU, zelo kmalu pa bodo tudi za Islandijo, Norveško in Liechtenstein.

To je drugi veliki korak proti enotnem trgu mobilnih telekomunikacij v EU. Prvi korak je bila odprava stroškov gostovanja, ki jo je po več letih približevanja EU dosegla leta 2017. Odtlej so cene in drugi pogoji uporabe mobilnih storitev med potovanjem v EU enaki kakor v domačem omrežju, le količina prenesenih...

28 komentarjev

EU se bliža koncu mobilnega gostovanja

Europa.eu - V Bruslju so dorekli še veleprodajne cene za mobilno gostovanje, ki so bile še zadnja neznanka v nadvse uspešnem projektu Evropske komisije Gostuj kakor doma, s katerim so korenito znižali stroške gostovanja. Pri gostovanju pri tujih operaterjih bo minuta klica stala največ 3,2 centa, SMS-sporočilo pa en cent. Cena prenosa podatkov se bo zniževala postopno, in sicer letos 15. junija na 7,7 evra za gigabajt, potem pa ob začetku vsakega leta na 6,0, 4,5, 3,5, 3,0 in 1. januarja 2022 končno na 2,5 evra na gigabajt. To so cene, ki si jih bodo med seboj plačevali operaterji.

Zakaj so te cene pomembne za končne uporabnike, če zanje od 15. junija letos ne bo več gostovanja? Ker se s tem zagotavlja vzdržnost gostovanja, saj bi v nasprotnem...

47 komentarjev

EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Europa.eu - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:
  • odhodni klici v tujem omrežju: 0,29 evra na minuto;
  • dohodni klici v tujem omrežju: 0,08 evra na minuto;
  • poslano kratko sporočilo: 0,09 evra,
  • prenos podatkov: 0,70 evra za megabajt.
Zniževanje cen...

18 komentarjev