»

Danes delni internetni mrk v Rusiji

Slo-Tech - Danes je v večjem delu Rusije, vključno z Moskvo in Sankt Peterburgom, za nekaj ur prenehal delovati internetni promet do strani na domenah .ru in .рф. Nedostopne so bile tudi najbolj priljubljene strani in storitve, kot so iskalnik Yandex, družbeno omrežje VKontakte, spletna trgovina Ozon in bančne aplikacije (Sberbank PJSC in VTB Group). Nedostopne so bile tudi za obiskovalce iz tujine. Nekaj ur pozneje je rusko ministrstvo za digitalni razvoj sporočilo, da je vzrok napake odpravljen.

Napako je povzročila napaka v konfiguraciji DNSSEC za domene .ru, kar je vplivalo na večino ponudnikov dostopa do interneta, denimo MTS in MegaFon. DNSSEC je storitev za zagotavljanje pristnosti odgovorov DNS, saj onemogoča ponarejanja vira prometa kot naslova IP. Kaj točno je šlo narobe, rusko ministrstvo ne razkriva. Nekateri mediji špekulirajo, da se je zalomilo pri poizkusih vzpostavitve nacionalnega sistema DNS, ki bi bil neodvisen od mednarodnega interneta.

5 komentarjev

Rusija čedalje bolj izolirana od interneta in elektronskih plačilnih storitev

Slo-Tech - Vsi večji ponudniki elektronskih plačilnih storitev so zaradi invazije na Ukrajino prekinili delovanje v Rusiji, kar bo povzročilo hude preglavice vsem prebivalcem. Vsi trije ponudniki plačilnih kartic so sporočili, da v Rusiji izdane kartice MasterCard, Visa in American Express ne bodo več delovale izven države. Drži tudi obratno, in sicer v tujini izdane kartice ne bodo več delovale v Rusiji. Internetni ponudnik plačilnih storitev PayPal se pridružuje bojkotu in je prenehal ponujati svoje storitve v Rusiji. Nekaj časa bo še možno dvigniti obstoječe stanje na ruskih računih. Tudi Wise in Remitly sta prekinila poslovanje v Rusiji.

Druga tehnološka izolacije Rusije se odvija na internetni infrastrukturi. Ameriški Cogent Communications, ki sodi med večje ponudnike povezljivosti v internetu (tehnično gledano niso Tier 1, se pa obnašajo podobno), je prekinil povezave z ruskimi strankami. Med njimi so tudi velikani, na primer Rostelecom, Yandex in mobilna operaterja MegaFon in VEON....

271 komentarjev

iPhone 5 se umika iz Rusije

vir: NBC
AllThingsD - Trije največji ruski mobilni operaterji - VimpelCom, MTS in MegaFon - so vsi prenehali s prodajo iPhonov, ter se raje obrnili k Samsungu. Kot vzrok navajajo ostre pogodbene pogoje, ki jim jih je brezkompromisno želel vsiliti Apple - minimalne odkupne količine, subvencioniranje prodajne cene telefona in znatne marketinške vložke. Pri teh pogojih se jim prodaja prodaja več ne splača, pravijo.

V Rusiji je subvencioniranje cene telefona načeloma prepovedano, zato so cene visoke - okoti 700€ (30.000 rubljev) za nov iPhone, na črnem trgu lahko tudi več. S to ceno telefon ne more biti konkurenčen ostalim opcijam - sploh ne Androidom, ki se prodajajo tudi za pod stotaka, ter tudi ne Windows Phonom. S slednjimi je situacija v državi...

38 komentarjev

Eden večjih DDoS-napadov na Spamhaus

Cloudflare - Te dni daleč od oči javnosti poteka silovit DDoS-napad na švicarsko stran Spamhaus, ki so ga tuji mediji nekritično povzeli kot največji internetni napad v zgodovini. Internet se za zdaj še ne duši pod tem napadom, čeprav ima Spamhaus obilico težav pri zagotavljanju svojih storitev, nekaj kolateralne škode pa so povzročili tudi nič hudega slutečim okoličanom.

Spamhaus je neprofitna organizacija, ki se bori proti spamu na internetu. Vzdržujejo več seznamov blokiranih naslovov (blacklist), od koder redno prihaja spam zaradi pomanjkljive zaščite in ki jih potem številni strežniki uporabljajo kot filter, ter seznamov dovoljenih naslovov (whitelist). S tem početjem so znatno zmanjšali količino spama, ki dnevno roma po internetu, kar je trn v peti številnim, ki s spamom bogato služijo. Spamhaus namreč (posredno) odfiltrira kar 80 odstotkov spama na svetu, s...

13 komentarjev

Ruski učitelji se bodo učili uporabe odprtokodnega programja

Ubuntu.si - Kot poročajo na Profy.com, je rusko ministrstvo za šolstvo objavilo razpis za izobraževanje učiteljev za delo z odprtokodnim programjem. V okviru razpisa v vrednosti 4 milijone USD, naj bi okrog 60.000 ruskih učiteljev naučili nameščati in uporabljati odprtokodno programsko opremo, izobrazili pa bodo tudi tutorje, ki bodo šolam pomagali reševati težave pri prehodu. Ob koncu izobraževanja bodo učitelji morali opraviti tudi izpit.

Po načrtih ruskega ministrstva za šolstvo, naj bi ruske šole na odprto kodo prešle že leta 2010, vsem šolam pa so tudi že razdelili namestitvene CD-je z Linuxom.

Vprašanje sicer, če bo šel prehod tako gladko, kot načrtujejo, vsekakor pa gre za korak v pravo smer. Slovensko ministrstvo za šolstvo pa se vsaj zaenkrat s takšnimi "malenkostmi" ne ubada...

36 komentarjev

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost si je zaželelo DNSSEC ključe

Schneier.com - Domain Name System Security Extensions ali DNSSEC je nabor specifikacij za DNS sisteme prihodnjih generacij, ki bodo DNS zahtevke digitalno podpisovali in avtenticirali, z čimer naj bi onemogočili različne oblike zlorab, ki imajo za posledico goljufije in zavajanje uporabnikov s preusmeritvami na lažne spletne strani.

Ideja je vsekakor dobra in bi preprečila številne "phishing" in "pharming" goljufije, pojavila se je le manjša težava. Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost si je zaželelo kopije glavnega ključa za korensko DNS cono.

Želja po cenzuri ali po goljufijah?

14 komentarjev