»

Tržni inšpektorji o piratiziranju v 2010

Slo-Tech - Tržni inšpektorat RS je v svojem letnem poročilu za lani razgrnil podatke v zvezi z uporabo nelegalne programske opreme. Kot povedo možje (inšpektorja si ja vendar vsi predstavljamo z brki) s TIRS-a, vsako leto izvedejo dve akciji. V prvi se usmerijo na ciljne skupine (denimo arhitekti, projektna podjetja, časopisne, radijske in televizijske hiše), v drugi pa na tiste subjekte, za katere prejmejo prijavo ali pa jih izberejo naključno.

Tako so v letu 2010 opravili 179 inšpekcijskih pregledov in pregledali 742, oziroma 64 % vseh računalnikov, ki so bili v času nadzora najdeni pri preiskovancih. Na njih je bilo nameščenih 3744 programov, od katerih jih za 421 - ali 11,2% - uporabniki niso našli dokazila o zakoniti uporabi. Pri 92, ali dobri polovici pregledanih subjektov ,so tako našli vsaj en program, ki je bil nameščen nezakonito.

48-tim subjektom so izdali odločbo o odpravi kršitve, torej da program odstranijo ali plačajo licenčnino, 17 so jih opozorili, proti ostalim pa...

21 komentarjev

Estonija objavila varnostna orodja pod EUPL licenco

Heise - Estonski Narodni Center za Informatiko (RIA) namerava svoji orodji za nadziranje interneta izdati pod odprtokodno evropsko licenco EUPL, ki je med drugim nadvse podobna licenci GPL ter se popolnoma sklada z zakonodajo vseh 27 držav članic Evropske Unije. Vsa koda, izdana pod licenco EUPL, se lahko brez težav izda tudi pod licenco GPL, poleg nje pa še pod licenco CeCILL, Eclipse Public License, Common Public License Open Software License.

Orodji, o katerih teče beseda, sta Snort4All, s katerim zaznavajo vdore v sisteme in druge neljube pripetljaje na državnih omrežjih, ter Abuse Helper, ki je nekakšen upravljalnik prijavljenih primerov vdorov in drugih incidentov. Nekoliko več pa na Heise Online.

16 komentarjev

Microsoft spreminja način plačevanja

ZDNet - Plačevanje licenc za Microsoftovo opremo je drago, in tega vam verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Domači uporabniki z računalnikom ali dvema se verjetno niti ne obremenjujete s tem, podjetja, ki pa imajo po nekaj 10 računalnikov, pa še kako. Da je zadeva še bolj zapletene, se je dosedaj uporabljal sistem pay per seat, torej na vsak računalnik.

Z izdajo Windows.Net 2003 Server (ki je, mimogrede, že RC 2), se bo sistem plačevanja spremenil, in sicer se ne bo več plačevala uporaba na računalnik, ampak na uporabnika. Torej boste imeli za prenosnik, domači računalnik in še za tistega v službi eno licenco. Recimo. To je ukrep velikana iz Redmonda, ki se je kupcem zameril z uvedbo "Licensing 6". Tu je šlo za plačevanje vzdrževanja za dve ali tri leta vnaprej.

Kaj pa o tem pravijo analitiki, in kaj vse je povezano s tem, pa so podrobno napisali na ZDnetu.

16 komentarjev

BSA: Microsoftovo orodje?

Vnunet - Še eno 'lahko branje', za lahko noč :). BSA (oz. policija. Hvala, perci [:)]) naj bi namreč na podlagi Microsoftovih in Adobeovih 'zahtev' pridobila sodni nalog za pregled računal švedskega MindArk-a, na katerih naj bi našli 600 nelicenčnih inštalacij programja.

Po besedah MindArkovcev pa naj bi bil v ozadju 'strah' redmondskega velikana (no, v Redmondu je sicer veliko velikih podjetij... :]) pred uspehom igre Project Entropia. Obisk spletne strani naj bi bil spričo narave igre, v kateri naj bi igralci stvari kupovali s pravimi zelenci, celo večji od onega na Slo-Techu, Yahoojo ter podobnih straneh. MindArkovci se seveda kanijo boriti nazaj, del pričakovanih mastnih odškodnin pa naj bi namenili kot skrite nagrade igralcem. Žvenket!

0 komentarjev

Če si lastiš nelegalno programje, si zaslužiš javno ponižanje!

Vnunet - Te novice sploh ne bi bil objavil, če ne bi bilo zanimive izjavice, ki sem jo uporabil za naslov novičke. Angleška podružnica transnacionalke Microsoft je namreč v zadnjem letu izvedla racijo po več kot 1.000 otoških pisarnah, kjer so zasegli za $6 MRD nelegalnega programja (ta številka verjetno predstavlja maloprodajno vrednost opreme, ne?). Za Microsoftove poglede pa - DonKlikot!

0 komentarjev