»

Vrhovno sodišče ne bo obravnavalo Applove in Epicove pritožbe

Reuters - Ameriško vrhovno sodišče je danes sporočilo, da Applove pritožbe zoper odločitev drugostopenjskega sodišča v sporu z Epic Games ne bo vzelo v obravnavo. Istočasno je sodišče odklonilo tudi obravnavo Epicove pritožbe. Za nobeno zavrnitev sodišče ni podalo obrazložitve. Odločitev drugostopenjskega sodišča je s tem pravnomočna. Epicov izvršni direktor Tim Sweeney je odločitev komentiral z besedami, da je boj za odprto platformo iOS pri nakupu aplikacij v ZDA s tem žal končan. Apple odločitve ni komentiral.

Epic je leta 2020 vložil tožbo zoper Apple, v kateri ga je obtožil zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Ključni očitek je monopol tržne z aplikacijami App Store, ki je edini način za nameščanje novih aplikacij na platformi iOS. Za nakupe na tržnici in nato tudi znotraj aplikacij Apple zaračunava 30 odstotkov provizije, uporabe drugih plačilnih sistemov pa ne dovoli.

Leta 2021 je Epic tožbo sicer v večjem delu izgubil, je pa sodišče ugotovilo, da Apple ne sme preprečevati...

60 komentarjev

Nizozemska: Applovi pogoji v App Storu nepošteni

Slo-Tech - Nizozemska Agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je ugotovila, da Apple s svojo spletno tržnico App Store krši protimonopolno zakonodajo. Za zdaj mu ni izrekla globe, temveč le zahteva odpravo nepravilnosti. Del odločbe je sicer sodišče v začasni odredbo zadržalo, večina pa je obveljala. Apple se je na celotno odločbo sedaj pritožil.

Konkretno gre za ponudnike aplikacije za zmenke (dating apps), ki jih tržijo v App Storu. Založniki teh aplikacij ne morejo prosto izbrati, kateri plačni sistem bodo uporabniki lahko uporabljali, temveč morajo Applovega. Apple ima kot upravljavec unikatne spletne tržnice na platformi iOS obveznost, da svojega prevladujočega tržnega položaja ne zlorablja. Trenutno morajo pisci aplikacij plačati 99 dolarjev letno, da lahko konkurirajo v App Storu. Če pa želijo nuditi še plačljive storitve ali naročnine - takih je okoli 15 odstotkov aplikacij - jim Apple naloži dodatne pogoje. Med njimi je ključni pogoj, da morajo plačati 15 ali 30 odstotkov vseh...

3 komentarji

Apple ne sme omejevati plačil izven App Stora

Reuters - Končala se je dolgotrajna sodna bitka med Applom in založnikom Epic Games, v kateri ni enoznačnega zmagovalca. Sodišče je razsodilo, da Apple ne sme preprečevati uporabe drugih načinov plačevanja poleg Applovega sistema (in-app purchasing), a je povedalo tudi, da Apple ni monopolist.

Apple od vseh nakupov v App Storu in prek uradnega kanala za nakupe v aplikacijah pobira 15- do 30-odstotno provizijo. Hkrati podjetjem, ki aplikacije tržijo prek App Stora, prepoveduje ponujanje alternativnih plačilnih kanalov v aplikacijah. To v praksi pomeni, da če v brezplačni aplikaciji naročnino sklenete neposredno iz aplikacije, bo Apple dobil 30-odstotni delež, če pa naročnino sklenete ločene na internetni strani, Apple tega deleža ne bo dobil. Cena pa bo v obeh primerih enaka, ker Apple to zahteva od založnika. Ko je Epic v Fortnite uvedel mikroplačila mimo App Stora, je Apple aplikacijo izbrisal, Epic Games pa vložil tožbo.

Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je odločila, da je Applovo...

51 komentarjev

Tim Cook v Epic zadregi pred sodiščem

Tim Cook, CEO Appla

vir: Wikipedia
BBC - Pred zveznim sodiščem v San Franciscu se zaključuje tritedensko zaslišanje prič v zadevi Apple vs. Epic. Zadnji je bil zaslišan izvršni direktor Appla Tim Cook, sodnico Yvonne Gonzalez Rogers je zanimal predvsem poslovni model njihove tržnice App Store.

V središču sodnega postopka je namreč Applova 30 odstotna provizija, ki jo zaračunava za vse transakcije v App Storu, ob tem pa še Applova prepoved drugih tržnic programske opreme na svoji platformi. Spor je sprožila založba Epic, ki trži uspešnico Fortnite, potem, ko je najprej skušala prek nadgradnje nakupe v igri speljati mimo Appla, a so jim slednji gladko zaprli razvijalski račun. Podobno so tedaj ukrepali tudi pri Googlu, kjer se glede svoje tržnice oklepajo podobnih pravil, kot Apple in jih podoben proti konkurenčni postopek pred sodiščem še čaka.

Sodnico je tako zanimalo, zakaj Apple razvijalcem ne dovoli drugih oblik plačevanja v igrah oz. vsaj opozori uporabnike, da lahko nakup opravijo tudi drugje? Cook je odgovoril,...

36 komentarjev

Epic Games ostal brez razvijalskega računa v App Storu

vir: 9to5Mac

vir: Reuters
Reuters -
Sodna in siceršnja vojna med založnikom Fortnita, Epic Games in Applom, ponudnikom ključne tržnice z aplikacijami, se nadaljuje. Spomnimo, gre za spor okoli provizij pri nakupih v aplikacijah in nasploh za očitke o Applovem monopolzimu, ki se je razplamtel, ko je Epic v Fortnitu omogočil neposredne nakupe, ki so obšli plačilo sicer običajne, 30 % Applove provizije. Ameriško zvezno sodišče je prejšnji ponedeljek odločilo, da lahko Apple Epicu v času do razrešitve protikonkurenčne tožbe prepreči ponujanje svojih naslovov v App Storu. Ne sme pa tega storiti ko gre za Unreal engine, programsko orodje, ki ga uporabljajo številni razvijalci.

Predstavniki Appla so zdaj sporočili, da so Epicu ukinili razvijalski račun. Ukrep sicer ne bo prizadel Unreal engina, tega namreč tam upravljajo z ločenega računa. Si bo pa odslej nemogoče prenesti Epicove igre, ob priljubljenem Fortnitu denimo še kak Infinity Blade, predvsem pa bo onemogočeno prejemanje popravkov in nadgradenj ter opravljanje...

64 komentarjev

Ameriško vrhovno sodišče dovolilo tožbo zoper Apple zaradi monopola z App Store

Slo-Tech - Ameriško vrhovno sodišče je s tesno večino 5 proti 4 odločilo, da se skupinska tožba zoper Apple zaradi domnevne kršitve protimonopolne zakonodaje lahko nadaljuje. Gre za tožbo, ki so jo leta 2011 vložili lastniki iPhonov, ker naj bi Apple uporabnikom zaračunaval previsoko ceno aplikacij. Apple je edini (legalni) ponudnik tržnice z aplikacijami na telefonih z iOS, zato ima prevladujoč tržni položaj. Provizija v višini 30 odstotkov, ki jo Apple zaračunava vsem prodajalcem aplikacij, se seveda prelije v končno ceno, ki jo plačajo kupci.

Na prvi stopnji je sodba leta 2013 zaradi proceduralnih napak padla, a je potem prizivno sodišče leta 2017 postopek obnovilo. Apple se je zato pritožil na vrhovno sodišče, kjer je...

20 komentarjev