»

Nvidia prehitela Google in Amazon

Reuters - Eksplozivna rast cene Nvidiinih delnic se na valovih razmaha umetne inteligence nadaljuje, s čimer je Nvidia postala že tretje največje podjetje v ZDA in četrto največje na svetu, če štejemo le tista, za katere so podatki javno dostopni. Ta teden je Nvidiina tržna kapitalizacija prehitela Googlovo (oziroma Alphabetovo), saj je dosegla 1,83 bilijona dolarjev. Google je vreden 1,82 bilijona dolarjev, Amazon pa 1,75 bilijona dolarjev. Amazon je prehitela dan pred tem.

Nvidia je vse od začetka zadnjega buma umetne inteligence najljubše podjetje vlagateljev, ker je povpraševanje po njenih čipih izjemno. Prihodki podjetja temu ustrezno rastejo in so se v minulem četrtletju v primerjavi z lanskim obdobjem povečali za več kot 200 odstotkov. Zato ni presenetljivo, da je tudi cena delnice v zadnjih 12 mesecih pridobila 221 odstotkov. Čeprav je Google porasel za 55 odstotkov, je to v primerjavi z Nvidio zanemarljivo.

Prihodnji teden v sredo bo Nvidia objavila poslovne izide za zadnje...

37 komentarjev

Altman išče sedem bilijonov dolarjev

Slo-Tech - Sam Altman se je po poročanju The Wall Street Journala sestal z več investitorji, tudi s Saudsko Arabijo, Softbankom in TSMC-jem, kjer išče pripravljenost za vstop v enega največjih projektov v zgodovini. Ker OpenAI za razvoj umetne inteligence potrebuje hitre čipe in predvsem veliko teh čipov, ki niso niti poceni niti enostavno pripravljeni, predlaga vzpostavitev nove iniciative za razvoj umetne inteligence. Vanjo bi se povezali proizvajalci čipov, proizvajalci električne energije, investitorji in ostali zainteresirani deležniki.

Cilj je postaviti nove kapacitete za proizvodnjo čipov, ki so uporabni v umetni inteligenci. Altman ocenjuje, da bi za to potrebovali od pet do sedem bilijonov dolarjev. To so zneski, ki si jih je že težko predstavljati. Šest bilijonov dolarjev približno proračun ameriške zvezne vlade. Svetovna prodaja čipov je lani dosegla približno 530 milijard dolarjev (0,53 bilijona dolarjev). Postavitev nove tovarne za proizvodnjo polprevodniških čipov po navadi...

68 komentarjev

Microsoft prehiteva Apple po tržni kapitalizaciji

Slo-Tech - Do leta 2010 je bil Microsoft prepričljivo večje podjetje od Apple, merjeno s tržno kapitalizacijo, odtlej pa je Apple s kratkimi premori (2018, 2020, 2021) večinoma bolje vrednoten. To se je spremenilo danes, ko se je zgodilo pričakovano. Na krilih umetne inteligence Microsoftove delnice zadnje leto eksplozivno rastejo, za Applom pa je nekoliko slabše četrtletje zaradi skromnejše prodaje iPhonov. Danes je vrednost Microsofta za kratek čas presegla Applovo, podjetji pa sta še vedno zelo blizu.

Microsoftove delnice so dobile pospešek po predstavitvi umetne inteligence Copilot for Microsoft 365, odtlej pa Microsoft sproti najavlja nove funkcionalnosti umetne inteligence. Applove delnice po drugi strani letos izgubljajo, saj strahove razpihuje negotovost glede prodaje iPhona na Kitajskem in uspeha iPhona 15. Apple je zgolj letos izgubil več kot 160 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Koliko sta torej vredni podjetji? Microsoftova tržna vrednost je trenutno okoli 2,88 bilijona...

4 komentarji

Apple ni več največje podjetje na svetu

Slo-Tech - Zatem ko je Apple pred slabima dvema letoma postal največje podjetje na svetu, merjeno s tržno kapitalizacijo, se je trenutno od titule poslovil. Zaradi vojne in grozeče krize so tečaji delnic v glavnem upadli, pri čemer so na udaru zlasti tehnološki velikani, medtem ko naftni giganti blestijo. Saudski koncern Saudi Aramco se je ponovno zavihtel na vrh, saj je imel ob polletju tržno kapitalizacijo 2,3 bilijona dolarjev. Apple je z 2,2 bilijona dolarjev pristal na drugem mestu.

Na borzah sicer vse leti k tlom. Sto največjih podjetij je v prvem polletju izgubilo 17 odstotkov vrednosti oziroma 6,1 bilijona dolarjev (sedaj so vredna okoli 30 bilijonov dolarjev). Tehnološki giganti so izgubili kar 28 odstotkov, medtem ko so naftni in plinski velikani pridobili 19 odstotkov. Na prvih mestih so sicer še vedno večinoma ameriška podjetja: Apple, Microsoft, Google, Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway (holding), Unitedhealth, Johnson & Johnson in Meta (Facebook). Največje evropsko podjetje je...

22 komentarjev

Apple postal najvrednejše podjetje na svetu

CNBC - Ko je Applova tržna kapitalizacija presegla vrednost enega bilijona dolarjev, je javnost postala pozornejša na dejstvo, da je bil z naskokom najvrednejše podjetje na ameriški in tudi ostalih borzah. A to ne pomeni, da je bil Apple tudi največje podjetje na svetu, saj nekateri mastodonti sploh ne kotirajo na borzah. Tak primer je Saudi Aramco, saudski naftni gigant, katerega vrednost so lahko le ocenili. Sedaj ga je Apple prehitel.

Delnice Saudi Aramco so namreč decembra začele kotirati na borzi in že drugi dan je tržna kapitalizacija podjetja presegla dva bilijona ameriških dolarjev. Podjetje je sicer še vedno trdno v državni lasti, saj prosto kotirata le slaba dva odstotka delnic. A vseeno - sedaj lahko vrednost podjetja ocenimo z enakim vatli kakor za Apple.

V petek se je Applova tržna kapitalizacija povzpela na 1,762 bilijona dolarjev in za las prehitela Saudi Aramco z 1,759 bilijona dolarjev. To pomeni, da je Apple prvikrat uradno prevzel naziv najvrednejšega podjetja na...

32 komentarjev

Apple presegel poldrugi bilijon dolarjev

9to5Mc - Pred slabima dvema letoma je Apple postal prvo podjetje s tržno kapitalizacijo tisoč milijard dolarjev (en bilijon dolarjev). Kmalu sta sledila še Amazon in Microsoft, Google (oziroma Alphabet) pa je se v ta klub vpisal letos. Kljub grozeči krizi se investitorji za nevihtne oblake na obzorju ne zmenijo, tako da je Apple dosegel že naslednji rekord. Danes je njegova vrednost presegla poldrugi bilijon dolarjev. Tehnično je sicer Saudi Aramco vreden prek dve milijardi dolarjev, a se z delnicami trguje le od lanskega decembra, pa še to le z 1,7 odstotkom delnic.

Takoj po začetku pandemije je sicer tudi delnica Appla izgubila tretjino vrednosti, a se je hitro pobrala k novim rekordom. Investitorji veliko pričakujejo od novega iPhona, ki bo izšel letos jeseni in bo prvikrat podpiral nova omrežja 5G. Prodaja iPhonov še vedno ustvari večino prihodkov podjetja. Prav tako je Apple napovedal, da se morda obetajo maci s procesorji ARM. To - in pa bežanje investitorjev iz drug delnic - so bili...

16 komentarjev

Microsoft po tržni kapitalizaciji prehitel Apple

Bloomberg - Še pred tremi meseci smo pisali, da je Apple postal prvo kotirajoče podjetje, ki je preseglo vrednost 1000 milijard dolarjev, merjeno s tržno kapitalizacijo. Četrtletje pozneje se je zgodilo, da je Microsoft prehitel Apple. Podjetji sta imeli danes okrog 812 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, ob koncu dneva pa je Apple spet za mišjo dlako prehitel Microsoft.

Za Applom niso najboljši borzni dnevi, saj je delnica v zadnjem kvartalu izgubila dobro četrtino vrednosti. Pri Microsoftu večjih sprememb v tem času ni bilo, delnica je izgubila le nekaj odstotkov, zato je tudi prehitel Apple. Za nami je rdeči oktober, ki je tehnološkemu indeksu NASDAQ odščipnil več kot 12 odstotkov, kar je eden najslabših mesecev v bikovskem trendu. Na padec Applovih delnic je...

19 komentarjev

Apple odlično

Slo-Tech - Apple je razkril poslovne rezultate zadnjega četrtletja, s katerimi je osupnil analitike, saj je zabeležil izredno dobičkonosno četrtletje. V zadnjem kvartalu so prihodki znašali 52,6 milijarde dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več kot polovico vseh prihodkov Apple ustvari s prodajo iPhonov, ki so jih prodali 46,7 milijona ali 500.000 več od pričakovanj. Na drugem mestu so iPadi, katerih 10 milijonov prodanih primerkov je prineslo 4,8 milijarde dolarjev. S storitvami je Apple zaslužil 8,5 milijarde dolarjev, z Maci 7,2 milijarde dolarjev, z vsemi preostalimi izdelki pa 3,2 milijarde dolarjev. V odstotkih sta najbolj zrasli prav postavki storitve in ostali izdelki, kjer so prihodki za tretjino višji kot lani.

Skupno je Apple v...

28 komentarjev