»

FreeDOS star 15 let

FreeDOS

vir: Wikipedia
Slashdot - Projekt FreeDOS te dni praznuje 15-letnico zagona, nas opominja Slashdot. Začel se je 26. junija 1994, ko je Microsoft naznanil, da ne bo več prodajal, razvijal in nudil podpore za svoj MS DOS. Takrat je Jim Hall objavil manifest, v katerem je pozval k razvoju odprtokodnega nadomestka. Pridružili so se mu še drugi programerji in kmalu je luč sveta ugledala prva alfa verzija. Do leta 2006 so nanizali vrsto beta verzij, 3. septembra 2006 pa so končno predstavili prvo stabilno verzijo FreeDOS 1.0, ki je v celoti združljiva z DOS-om. Razvoj še vedno poteka, program pa najdete marsikje: v emulatorjih, za igranje starih dosovskih iger in celo na prenosnikih za kupce, ki ne želijo za programsko...

17 komentarjev

Roxio poleg Napsterja še nad Pressplay

Monitor - Kot smo že poročali, je podjetje Roxio prevzelo Napster -- enega od začetnikov izmenjave datotek. Tokrat je Roxio od družb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay v vrednosti slabih 40 milijonov dolarjev. Pri projektu bo sodeloval Napsterjev ustanovitelj Shawn Fanning, vendar nov Napster naj ne bi vseboval istega principa delovanja, kot njegov predhodnik, katerega priljubljenost je bila prav izmenjava datotek. Sony in Universal sta imela s podjetjem Pressplay kar 50 milijonov dolarjev izgube. Čas pa bo seveda pokazal, kako bo prenovljeno storitev Music.net sprejel trg, saj so pri dosedanji storitvi bile z izjemo računalnika postavljene omejitve uporabe prenesene glasbe v napravah.

1 komentar

MTV in Napster tokrat z roko v roki

CNet - Na C|Netu poročajo, da sta ustanovitelj Napsterja (Shawn Fanning) in MTV, sklenila pogodbo glede pravic snemanja filma o Fanningovi (Napsterjevi) zgodbi o uspehu. Fanninga bo po vsej verjetnosti igral kar on sam, premiera filma pa je napovedana v sezoni 2003/2004. Ali bo konec srečen ali ne, bo odvisno zgolj od perspektive. Klik za nostalgike.

2 komentarja

"Prvi" padli izmenjevali sistem

ZDNet - Po nekaj več kot dveh letih, kolikor se je vlekla sodna epizoda Napster ter se je slednji prostituiral nemškemu Bertelsmann-u za vsoto osmih milijonov dolarjev, je Napster (po nekaj tednih napovedovanja) na sodišče le vložil zahtevek za stečajni postopek. No, to presenečenje je ne, saj je bila to ena izmed postavk "poslovnega načrta" pod nemškim založnikom, ki bo storitev najverjetneje ponovno obudil, le da bo v popolni njegovi lasti. Klik!

0 komentarjev

15. oktobra se nam obeta še ena Microprocessor Forum prireditev

X-Bit Labs - 15. oktobra se bo v San Hoseju v Kaliforniji (ZDA) začel štiridnevno srečanje proizvajalcev mikroprocesorjev z imenom Microprocessor Forum. Vsi največji proizvajalci so svojo udeležbo že potrdili in obeta se nam nekaj zanimivih predstavitev.
  • Intel bo predstavil nove načrte za prihodnost (roadmape) na mobilnem, desktop in strežniškem področju. Prav tako bodo razkrili več informacij o novem mobilnem procesorju z imenom Banias, ki je zasnovan na popolnoma novi arhitekturi in prihaja v letu 2003.
  • AMD bo prvič bolj podrobno predstavil arhitekturo 64 bitnih Hammer procesorjev, ki jih bomo videli v drugi polovici 2002. Prav tako bodo govorili o prihodnosti HyperTransporta in vgradnji te tehnologije v Hammerje.
  • Transmeta bo predstavila svoje načrte za prihodnost ter razkrila nekaj podrobnosti o novi ekonomični VLIW arhitekturi za Crusoe procesorje.
  • VIA bo javnosti predstavila načrte o prebitju 1GHz meje ter novo Voyager jedro za prihodnje procesorje.
Smeha, ehm, novic in novosti polna kapa...

0 komentarjev

Napster umrl

Tech Report - Nekoč je bil Napster, na katerem je tekla preprodaja MP3-jev kot nora. Čeprav so razne založbe naznanjale, da je Napster nezakonit in da je izmenjavanje datotek MP3 nelegalno ali vsaj napol legalno, se uporabniki nismo sekirali kaj preveč (saj veste, da je tisto, kar je nezakonito najslajše ). Izmenjava je tekla naprej, ljudje so lahko brezplačno prihajali do dobre glasbe in življenje je bilo za odtenek lepše kot prej. Tudi valjanje po sodiščih Napsterja kar lep čas ni ogrozilo ... Potem pa je prišlo tisto, česar smo se ljudje najbolj bali. Sodišče je spoznalo podjetje Napster za krivo, največji absurd poleg tega pa je bil, da je Napster vzpostavil zavezništvo z založbo Bertlsman. Da z Napsterjem nekaj ni v redu, smo lahko ugotovili nekega dne, ko so zaloge glasbe čez noč skopnele iz gromozanskih 4000 gigabajtov (4 terabajte ) na borih 200-300 gigabajtov. Naslovi skladb, ki jih je bilo prej mogoče dobiti na precej lahek način so postali redki. Ker ljudje niso več našli nič...

14 komentarjev

Napster in digitalni prstni odtisi

več strani - Ameriška spletna storitev za izmenjavo glasbenih datotek mp3, Napster, namerava pesmi pred nezakonitim presnemavajem zaščititi s pomočjo digitalnih prstnih odtisov. Kot je sporočil direktor Napsterja Hank Barry, se je Napster že dogovoril z izdelovalcem programske opreme Relatable o izdelavi ustrezne zaščite. Program, ki ga izdeluje Relatable, glasbene datoteke prepoznava s pomočjo njihove audio vsebine. Tehniko digitalnega prstnega odtisa naj bi začeli uporabljati, ko bo dostop do Napsterja na svetovnem spletu mogoč le ob plačilu naročnine. To naj bi začeli zaračunavati po 1. juliju. Tudi to novico je spisal Mitja.

2 komentarja