»

Excel končno uslišal biokemike in nehal kvariti gene

Slo-Tech - Excel je, sicer nekoliko zapoznelo, dobil spremembo, ki predstavlja odgovor na pred tremi leti izpostavljeno težavo pri poimenovanju genov. V biokemiji so morali spremeniti imena nekaterih genov, denimo SEPT1 in MARCH1, ker je Excel pri obdelavi podatkov takšne vnose rad avtomatično pretvoril v datume. Excel za Windows in macOS je dobil možnost izklopa avtomatične pretvorbe vnosov v datume.

Da je takšna možnost posebej problematična v znanosti, je raziskava pokazala že leta 2016. Intel je prvo spremembo uvedel že lani, ko so izboljšali avtomatično pretvarjanje tipov. Sedaj so jo še dopolnili, saj so dodali možnost izklopa točno določene problematične možnosti: Convert continuous letters and numbers to a date.

V ozadju se to izvede tako, da se podatki shranijo kot besedilo. To lahko vpliva na nekatere kasneje izračune. Druga omejitev pa je uporabo makrojev, kjer ni možno izklopiti pretvarjanja tipov.

25 komentarjev

Facebook bo sodelujočim v raziskavi plačal, če bodo deaktivirali svoj račun

Slo-Tech - Z bližajočimi ameriškimi predsedniškimi volitvami se veliko ukvarja tudi Facebook, ki je dokončno spoznal, da ni le obrobni igralec, temveč za številne uporabnike (in s tem volivce) ključni vir informacij, zaradi česar ima velik vpliv na končni rezultat. Omejitvam novega oglaševanja v zadnjem tednu in možnosti izklopa vseh političnih oglasov se pridružuje nova raziskava: Facebook bo 200.000-400.000 uporabnikov plačal 120 dolarjev, če bodo šest tednov pred volitvami deaktivirali svoj profil. In počeli še marsikaj drugega, saj je izklop le ena izmed možnosti.

Raziskavo so napovedali že pred dobrim tednom, a ni pritegnila veliko zanimanja, dokler niso prvi ljudje začeli dobivati ponudbe za sodelovanje. V raziskavi, ki jo bodo izvajali neodvisni znanstveniki, bodo preverjali, ali ima Facebook kakšen vpliv na volilne izbire. Kdor se bo pripravljen začasno odpovedati svojemu profilu na Facebooku, bo prejel 20 dolarjev za vsak teden deaktivacije. Sodelovali bodo lahko tudi uporabniki...

3 komentarji

Znanstveniki zaradi Excela preimenovali 27 genov

Slo-Tech - Biokemiki in biologi dajejo genom v organizmih sorazmerno dolgočasna imena, ker morajo slediti sistemu, ki zagotavlja poimenovanja več deset tisoč genov. Včasih je bilo drugače, zato smo imeli gene Sonic in Indy (I'm not dead yet), a danes je romantike konec. Včasih pa jo zagode Excel.

Spomnimo, da je gen zaključeno zaporedje baznih parov v dednem zapisu (DNK), ki se s prepisom v mRNK kasneje prevede v proteine (zaporedje aminokislin). Gene gradijo tričrkovna zaporedja ali kodoni (ki ustrezajo baznim parom), ki se prevajajo v aminokisline. Gen je tako načrt, katere aminokisline in v kakšnem zaporedju naj ribosom sintetizira. Vsak gen ima kratko ime in alfanumerično kodo. Imena genov so dolgočasna zaporedja: TP53, TNF, EGFR, VEGFA, APOE itd.

Včasih pa kašen gen preimenujejo, ker je to laže kot Microsoft prepričati, naj spremeni Excel. Čeprav je del pisarniškega paketa, se osupljivo veliko znanosti na neki točki znajde v Excelovih preglednicah. Ime gena MARCH1 (Membrane Associated...

24 komentarjev

CCleaner brez soglasja zbiral podatke o uporabnikih

vir: Wikipedia
bleepingcomputer.com - Priljubljena čistilka brskalnikov, registrov in sistemov nasploh, je po ugotavljanju jeznih uporabnikov, v svoji različici 5.45 izgubila možnost izklopa opcije Active monitoring. S tem pa tudi možnost nepošiljanja sicer anonimnih podatkov o delovanju programa razvijalcem pri Piriformu. Tudi v primeru ročnega izklopa, se je Active monitoring po vnovičnem zagonu sistema znova pojavil vklopljen. Prav tako se različice 5.45 po uporabi ni več dalo preprosto ugasniti, z zaprtjem okna, kot to običajno počno aplikacije, pač pa se je s tem samo skrila v system tray in še naprej delovala v ozadju.

Seveda je na uradnem forumu završalo in pri Piriformu so se bili prisiljeni opravičiti, obenem pa so umaknili...

31 komentarjev

Petina znanstvenih člankov iz genomike oporečnih zaradi Excela

Slo-Tech - Microsoftov Excel je čudovito orodje, ki ga zaradi njegove enostavnosti in zmogljivosti uporabljamo marsikje, na žalost pa tudi tam, kjer nima kaj iskati. V znanosti je uporaba Excela precej dvorezen meč, ker Excel ni program, ki bi nadomestil baze podatke in programe za njihovo obdelavo, ker ima omejeno natančnost in nenazadnje tudi zato, ker si Excel tipe podatkov včasih razloži po svoje.

Članek v Genome Biology na primer ugotavlja, da ima kar petina vseh znanstvenih člankov s področja genomike napake v podatkih, ki so posledica pretvarjanja tipov podatkov v Excelu. Če namreč nismo previdni in podatkov predhodno ne opremimo z apostrofom ali izrecno nastavimo tip kot besedilo, bo Excel poizkusil podatke pretvoriti v drug tip. Pri poimenovanju genov in klonov to ni najbolj pametno.

Nekateri geni imajo namreč imena, ki jih Excel...

48 komentarjev

ASUS goljufa. Spet!

Riva Station - Verjetno se spomnite škandala z ASUSovimi gonilniki izpred kakšnega pol leta. Podjetje je namreč kupcem svojih grafičnih kartic v gonilnikih ponudilo možnost "izklopa sten" in žičnih modelov v popularnih 3D streljankah. Ta ASUSova poteza je naletela na ogročene reakcije ljubiteljev teh iger, ki že tako ali tako precej trpijo zaradi raznih goljufov, ki uporabljajo nedovoljene pripomočke. Tedaj je ASUS priznal napako ter zatrdil da bo prenehal z razvojem teh gonilnikov. No, kot bi rekli stari ljudje: zarečenega kruha se največ poje! Na Riva Station so objavili slikico, ki dokazuje, da se tudi v novih v11.01 gonilnikih skriva možnost izklopa sten in podobni bonbončki! Še več, Borsti...

7 komentarjev