»

Morda bo algoritem TETRA naposled le odprt

TETRA radijska postaja.

vir: Motorola
Slo-Tech - Po poleti odkritih novih ranljivostih v sistemu TETRA, ki so bile tam najverjetneje namenoma, se sedaj krepijo pozivi k odprtju algoritma. Tehnični odbor ETSI (European Telecommunications Standards Institute) razmišlja, da bi javno razkrili algoritme, ki jih TETRA uporablja za šifriranje komunikacije. Odločitev bodo sprejeli 26. oktobra, je pojasnila tiskovna predstavnica Claire Boyer. Če ne bo konsenza, bo sledilo glasovanje.

Tehnologijo TETRA (Terrestrial Trunked Radio) uporabljajo javne službe, denimo policija in reševalci, a tudi vojska, za komunikacijo v večjem delu Evrope. Z njo preprečujejo prisluškovanje, a protokol ima številne ranljivosti. Te pod vprašaj postavljajo tako varnost uporabo kakor tudi odpornost na prihodnost, saj ne vemo, kaj se še skriva v kodi. Poleti odkrite ranljivosti so teoretično omogočale vrivanje sporočil, deanonimiziranje uporabnikov in podobno. Ranljivosti naj bi bili zakrpali šele ta mesec.

Uporaba nejavnih algoritmov za šifriranje, kjer se za...

6 komentarjev

V Tetri ranljivost, ki se zdi namerna

TETRA radijska postaja.

vir: Motorola
Slo-Tech - V sistemu Tetra, ki uporabljajo organi pregona in druge državne agencije v številnih državah - tudi Slovenija - so raziskovalci odkrili še eno ranljivost. Da je Tetra polna lukenj, je že staro dejstvo. Morda je novo dejstvo, da so luknje tam očitno namenoma, čeprav smo bili tudi to lahko slutili. Nova ranljivost se imenuje Tetraburst.

Tetra uporablja šifrirni sistem, ki je zaprtokoden, zato mu moramo preprosto verjeti. Seveda odprtokodnost ni jamstvo, da so sistemi dobri, a pri zaprtkodnih tega načeloma ne moremo niti dokazati. Lahko pa pokažemo obratno, kar je uspelo raziskovalcem iz podjetja Midnight Blue. O podrobnostih bodo govorili na konferenci Black Hat, kjer imajo 9. avgusta predavanje o novi ranljivosti. Popolno razkritje pa obljubljajo do 14. novembra.

Za zdaj vemo, da so v algoritmu TEA1 - Tetraji jih podpira več - odkrili namensko oslabitev šifriranja. Zaradi njih lahko napadalec s poceni opremo SDR pasivno prestreza komunikacijo prek Tetre in dešifrira vsebino. Ker...

10 komentarjev

Podrobnosti o Juniperjevih stranskih vratih

Slo-Tech - Znanih je več podrobnosti o stranskih vratih, ki jih je v svojih napravah odkril Juniper. V kodi je dvoje stranskih vrat, ki izkoriščajo različne ranljivosti in omogočajo zlorabo. Prva stranska vrata so v resnici v kodo vstavljeno geslo, ki ob prijavi s poljubnim uporabniškim imenom in geslom <<< %s(un='%s') = %u prek SSH ali telneta omogoči dostop z najvišjimi privilegiji. Znakovno geslo so napadalci bržkone izbrali zato, da se ga v kodi laže spregleda, saj je od daleč videti kot le eden izmed nizov za obdelavo vnosa. A v resnici omogoča dostop do naprave, kar lahko preizkusite tudi sami. Ranljive so vse naprave s firmwarom verzije 6.3.0r17, 6.3.0r18, 6.3.0r19 in 6.3.0r20, ostale verzije pa ne. Ranljivost se je v kodo prikradla leta 2013.

Bistveno zanimivejša pa so druga stranska vrata, za katere je vsaj...

12 komentarjev

Fraunhofer SIT: TrueCrypt sorazmerno varen za hranjenje podatkov

Slo-Tech - Fraunhoferjev inštitut za varno informacijsko tehnologijo (Fraunhofer SIT) je objavil podrobno 77 strani dolgo poročilo pregleda kode programa za šifriranje podatkov TrueCrypt, ki so ga izvedli za nemški Zvezni urad za varnost v informacijski tehniki (BSI). V njem so potrdili rezultate predhodnih pregledov kode, da je TrueCrypt sorazmerno varen kos kode. Sicer vsebuje nekaj varnostnih ranljivosti, a ne v sami izvedbi šifrirnega algoritma, temveč v podporni kodi.

Spomnimo, da je Googlov Project Zero pred poldrugim mesecem v kodi TrueCrypta odkril dve resni varnostni ranljivosti, ki v teoriji omogočata pridobitev privilegiranega dostopa do računalnika, na katerem teče TrueCrypt. Poleg teh ranljivosti je Fraunhofer SIT v kodi našel še nekaj...

4 komentarji

Microsoft bo upokojil SHA-1 in RC4

Microsoft - Algoritem RC4 je ena izmed najstarejših tokovnih šifer, ki se še vedno uporablja v starih verzijah protokola TLS in WEP. V RC4 so odkrili že številne ranljivosti, zato je njegova uporaba odsvetovana in se opušča. Raziskovalci so odkrili številne pomanjkljivosti, ki skupaj z naraščanjem računske moči omogočajo praktično izvedbo napadov na RC4. Recimo šifriranje WEP v brezžičnih usmerjevalnikih je že dlje časa mogoče zlomiti sorazmerno hitro (v manj kot dnevu). Obstajajo celo...

7 komentarjev