»

Raspberry Pi 5 prispe konec oktobra

Slo-Tech - Več kot štiri leta po štirici in z nekaj zamude zaradi težav na tržišču čipov naj bi konec tega meseca naposled dočakali prve raspberryje pi verzije 5.

Miniračunalniček Raspberry Pi 4 smo dobili poleti 2019 in čeprav so vmes lansirali tudi kakšno manjšo osvežitev, kot je Pi 400, so dobra štiri leta vseeno največji razmik med različicami doslej. Zanj sta bili kot drugod v industriji pretežno krivi pandemija covida-19 in zasičena proizvodnja čipov, zaradi česar pristojni še lani niso natančno vedeli, ali bomo peto inkarnacijo sploh videli v 2023. V Pi Foundationu so se potrudili in Raspberry Pi 5 bi moral do prvih srečnežev priti konec oktobra. Da ne bi zaloge takoj pošle, bodo do konca tega leta rezervirane za končne, oziroma individualne uporabnike, medtem ko jih je pri nekaterih trgovcih mogoče tudi prednaročiti.

Zaradi časovne oddaljenosti je drobovje seveda bistveno bolj zmogljivo od tistega v predhodniku; v procesorju Broadcom BCM2712 se sedaj nahajajo štiri jedra Cortex-A76...

57 komentarjev

Na voljo je Raspberry Pi 4

Slo-Tech - Raspberry Pi Foundation je postregla s četrto inkarnacijo svojega miniaturnega računalnika. Nova malina se na videz ne razlikuje kaj dosti od njihovega prejšnjega najboljšega Modela B+. A v resnici je nadgrajeno praktično vse, naprava je v osnovi zgrajena na Broadcom BCM2711 SoCu, s štirijedrnim 64 bitnim procesorjem ARMv8 na frekvenci 1,5 GHz, pri pomnilniku pa se je moč odločati med 1,2 in 4 GB različico, pri čemer so prešli z LPDDR2 na LPDDR4. Pomnilnik je sicer doslej veljal za ozko grlo Raspberryjev.

Ko gre za povezljivost in odpravljanje ozkih grl, ima Pi 4 zdaj pravi gigabit ethernet vmesnik in ne speljanega prek USB 2.0, ob njem pa še vmesnik USB-C in po dvakrat USB 3.0 in USB 2.0. Med drugimi opcijami povezovanja omenimo še 2,4 GHz in 5 GHz...

142 komentarjev

Ob peti obletnici nov Raspberry Pi

RaspBerryPi - Pred skoraj natanko petimi leti, 29. februarja 2012, je na trg prispel prvi poceni računalnik v velikosti kreditne kartice - Raspberry Pi. Projekt, ki so ga pobudniki začeli snovati že leta 2006, se je začel kot način, kako povečati zanimanje za računalništvo in programiranje pri mladih. Ugotovili so, da manjka poceni in enostavno programljiva strojna oprema, ki bi omogočala sorazmerno hiter vstop v svet programiranja. Rodila se je ideja, ki je šest let pozneje dala izdelek, ki je do danes presegel vsa, tudi najbolj optimistična pričakovanja. Raspberry Pi se še zdaleč ne uporablja zgolj v izobraževanju, temveč je bistveno popularnejši v ostalih segmentih.

Sprva je Raspberry obstajal v dveh modeli (A in B), sčasoma pa smo dobili še kopico novejših izvedenk. Ob...

21 komentarjev

Skupnostno financiranje in povratek stare garde

Richard Garriott kot astronavt

Slo-Tech - Neodvisni razvijalci iger so v skupnostnem financiranju (crowdfunding) našli velikanski potencial. V zadnjih letih je bilo na Kickstarterju, Indiegogo in drugih platformah za skupnostno financiranje nepregledno število igričarskih projektov, ki pri založnikih niso (ali pa ne bi) našli interesa in podpore. Tudi pri ljubiteljih iger se je koncept dodobra prijel: za igro plačati več mesecev (ali celo let) pred izidom je postalo nekaj običajnega, preizkušanje zgodnjih alfa in beta verzij in soustvarjanje iger s sporočanjem hroščev in s komentiranjem na forumih pa je na spletu že skorajda vsakdanjik.

Svojo kupico je temu trendu pristavil še Valve s svojim Steam Greenlight in Early Access, ki...

28 komentarjev

Računalnik za 15 funtov

BBC - David Braben in nekaj sodelavcev je v Veliki Britaniji razvilo računalnik, ki po zunanjem videzu spominja na odslužene ostanke iz servisa elektronike, a videz vara. Predstavili so projekt Raspberry Pi, ki na majhnem integriranem vezju skriva delujoč računalnik. Na enem koncu ima USB-priključek za tipkovnico, na drugem HDMI-izhod za zaslon, poganja pa ga procesor ARM.

Vanj o stlačili procesor ARM11 s 700 MHz, 128 MB pomnilnika in dovolj zmogljivo grafiko za OpenGL ES 2.0, ki zmore ločljivost 1080p. Na njem kakopak tečejo distribucije Linuxa, še najraje Ubuntu. Cena: malenkost, 15 funtov.

Računalnik bo omogočal brskanje po spletu, poganjanje pisarniških aplikacij in programiranje, kar je...

100 komentarjev